Blog

De medewerkers van Pals maken van alles mee en hebben over veel dingen een mening. Niet in de laatste plaats over de wereld van de letselschade. In de volgende blogs kun je er van alles over lezen.

Labd_Pals-Letselschade-verwondering

Hoe gaat het met je?

De eerste vraag die ik meestal stel als ik iemand bel is: “Hoe gaat het met je?” En steevast krijg ik dan als antwoord: “Ja, wel goed hoor” of “Het gaat eigenlijk wel.” Of het nu een gewoonte is geworden om te zeggen dat het goed met je gaat of dat mensen het zeggen om anderen niet te belasten dat weet ik niet. Maar dat dit antwoord vaak niet het juiste antwoord is, weet ik wel.

Zo ook afgelopen week. Na wat doorvragen bij de mevrouw waarmee het ‘wel goed’ ging, bleek het volgende...

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-verwondering

Verwondering

Het was me nog niet eerder gebeurd. Dat ik iets wilde schrijven en het idee kreeg dat het onderwerp al eerder voorbij gekomen was. Het betrof sowieso een terugkerende ergernis. Maar nu had ik een soort déjà vu. Die situatie had ik al eerder beschreven toch? En opeens wist ik het weer. Verzekeraar A. en de heer B. had ik al eens eerder ten tonele gevoerd. Toen had ik de blog ERGERNIS willen noemen. Maar ik was vanwege de A en de B en het moeizame beloop tot een conclusie gekomen: geen abc’tje. Dus dat werd de blog ABC. Nu echter (nog) meer ergernis.

Lees verder
Labd_Pals-aansprakelijkheidsverzekering-template

Waarom iedereen een aansprakelijkheidsverzekering zou moeten hebben

Na de zomer van 2022 veranderde mijn dagelijks leven ineens enorm. Mijn vriend en ik gingen samenwonen in een mooi appartement en ik mocht starten met mijn nieuwe baan bij Pals Letselschade als Jurist Intake.

Als je op jezelf gaat wonen, moeten er veel dingen geregeld worden. Zo liepen wij tegen de vraag aan: moeten we ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Is dat echt nodig? We zijn toch heel voorzichtig? We gingen eens opzoeken hoeveel we er per maand aan kwijt zouden zijn. En omdat dat best meeviel, besloten we er toch maar een af te sluiten.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-kink

Kink

Nee, dit wordt geen blog over spannende fantasieën. Waaraan ik refereer is mijn favoriete radiostation.

Het was eind oktober. En ik genoot met een dubbel gevoel van de ‘oudewijvenzomer’. Genieten van iets slechts. Zo voelt het toch een beetje als klimaatverandering vrijwel zeker bijdraagt aan een prachtige nazomerweek. Een week met de nodige afspraken. Voor het werk naar Arnhem en Hengelo. Met mooi weer en mooie muziek onderweg… Nou, dan hoor je mij niet klagen.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-zelfmedelijden

Zelfmedelijden

Cindy, mijn binnendienst, was ziek en de collega die haar parttime zou vervangen werd dat ook. Dat had ik natuurlijk niet verwacht. En ik had haar al het nodige werk gestuurd dat nu dus bleef liggen. Hoe ging ik dat oplossen? Dat betekende extra werk. En dan had ik ook nog afspraken staan: één voor vrijdag en één voor maandag. Niet praktisch! Dus had ik op donderdag de afspraak voor vrijdag verzet naar maandag. “Maar dan moet je die niet op hetzelfde tijdstip plannen, sukkel!”, sprak ik mijzelf verwijtend toe nadat ik de afspraak in Outlook ging verplaatsen. Het bleek dat ik maandag om 10:00 uur nu in Groningen en in Drachten moesten zijn. Gelukkig vond de andere klant het geen probleem om mij ’s middags te ontvangen.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-boekje

Boekje

Het formaat is 135 x 210 mm, 122 pagina’s binnenwerk, full color en een omslag voorzien van mat laminaat en spot-uv lak. Op de omslag een stoere foto van een man op een motor. Op de achterzijde een foto van de schrijver met een aanprijzende tekst. Het is een verzameling van 52 verhaaltjes. Met een inhoudsopgave, een colofon, een voorwoord en een verantwoording.

BERTWETER, 52 blogs eindelijk gebundeld.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-rectificatie

Rectificatie

Op zaterdagmorgen ontving ik een WhatsApp bericht. Iemand had zojuist mijn stukje over het 15e Groningse Letselschade Congres gelezen. Dat was de donderdag ervoor online gezet. De persoon in kwestie had de volgende passage gelezen en hij citeerde: “Een paar (overigens sympathieke) vertegenwoordigers van onze gedeelde ergernis kwamen binnen. Even goeiedag zeggen.” Om te vervolgen met: “Na 22 jaar samen zaken in goede harmonie opgelost te hebben, is dit hoe ik omschreven wordt…? Gelukkig heb je nog ruimschoots de tijd om dit in een volgend stukje recht te zetten.”

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-congres.jpg

Congres

Het was de maandag na mijn herfstvakantie. Achteraf had ik er een beetje spijt van dat ik me er voor had ingeschreven. Zo’n eerste dag na een paar weken vrij wil ik liever rustig beginnen met mijn normale werk. Gewoon thuis op mijn eigen werkkamer, in mijn ouwe kloffie met de vertrouwde grote mok koffie. Niet meteen weer het gedoe van op tijd ergens naar toe, je netjes aankleden, lichte parkeerstress en zo. Ik had me echter wel ingeschreven dus zat ik op tijd in de auto op weg naar het 15e Groningse Letselschade Congres.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-fiets.jpg

Hallo fietser!

Zag je mij? Volgens mij niet maar ik zag jou gelukkig wel. Net op tijd trouwens. Wat dacht je toen je vanmorgen op je fiets stapte, waarschijnlijk onderweg naar school? “Ach, mijn verlichting doet het niet maar wat maakt het uit? Die automobilisten zien mij wel.” Ik zal je een geheimpje verklappen. Wanneer je in de schemering rijdt, op een donkere fiets, met donkere kleding aan, dan ziet een automobilist je niet hoor. Zeker niet wanneer je ook nog eens uit een zijweggetje komt schieten en haaientanden negeert.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-ontmoeting.jpg

Ontmoeting

Mijn vrouw en ik gaan elk jaar wel een keertje naar de zee. Dit jaar hadden we een studio aan de boulevard. Nou ja, aan de achterzijde dan, wat ook de redelijke prijs verklaarde. Vanaf ons terrasje hadden we een prachtig uitzicht op de ingang van de parkeergarage. Maar het strand was op een minuutje wandelen en daar gaat het toch vooral om. Wandelen over het zand langs de vloedlijn, de zilte lucht opsnuiven en dan op het einde van de middag op het terras van Evi Beach. Gehemelteverschroeiendhete bitterballen met een Lagunitas. Heerlijk!

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-herfst.jpg

Herfst

Misschien wel het mooiste jaargetijde. Althans naar mijn mening. Ik kan genieten van die prachtige herfstdagen waarin de zon het verkleurende gebladerte een extra glans geeft. Het bijzondere gefilterde licht. De ochtenden met nevel die het bos en de landerijen in de verte een spookachtig uiterlijk geven. Als een scène uit een van mijn favoriete films. In gedachten zie ik de Nazgûl op hun paarden uit het struweel tevoorschijn komen. Gruwelijk, stampend, snuivend, op zoek naar de Hobbits.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-le-fue.jpg

Où est le feu?

Een hittegolf in Frankrijk. Dagenlang doen we niet veel anders dan in de schaduw van een parasol een boek lezen en ter verkoeling een duik nemen in het zwembad. En opeens is daar die wolk. Eerst is er opluchting dat de zon even uit beeld is. Maar al snel komen we er achter dat het niet een gewone wolk is maar een rookwolk. Met brandlucht. Nu zal iedereen het nieuws over de enorme bosbranden in Frankrijk mee hebben gekregen. Dus je snapt: paniek in de tent. Tenminste, bij ons. En bij het enige andere Nederlandse gezin op de camping.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-sprookje.webp

Sprookje

Het was zo’n dag dat de zon zinderend weerkaatste van het asfalt. Dat je al begint te zweten als je kleren aantrekt. Dat je eigenlijk het liefst in de schaduw blijft zitten met een gekoeld drankje. En dat je elk zuchtje wind dat verkoeling brengt verwelkomt. Tropische temperaturen zijn in mijn beleving pas ’s avonds laat echt fijn. Als je tot na middernacht in je korte broek en een T-shirt met een biertje op het terras kunt zitten. Maar ja, ook dan moet er de volgende dag worden gewerkt. En het is nog niet zo heel lang geleden dat airco niet overal gebruikelijk was.

Lees verder
Pals-Letselschade-afko.jpg

Afko

Ik maak wel eens een kruiswoordpuzzel. Ja, hoe bejaard wil je het hebben? In de Volkskrant staat er één op elke doordeweekse dag. Het is dan mijn streven om zonder een online woordenboek te raadplegen de hele puzzel op te lossen. Dat lukt me eigenlijk nooit. Maar als er slechts één of twee woorden zijn die ik op moet zoeken, dan ben ik wel trots op mijzelf. Van de week deed ik er één in het half uurtje dat mijn vrouw bezig was met eten maken. Aan de keukentafel met een glaasje wijn erbij. Ontspanning.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-nivre.jpg

Er zijn van die terugkerende verplichtingen die ik maar uit blijf stellen. Ik heb er geen zin in of zie er tegenop. Of ik overtuig mezelf van het feit dat er andere prioriteiten zijn. Meestal gaat het om een combinatie van deze factoren waardoor ik sommige dossiers te lang laat liggen. Waardoor ik mijn jaarlijkse belastingaangifte meestal pas in de laatste week verzend. En die maakt dat ik de jaarlijkse financiële verantwoording als curatoren van onze zorgdochter pas ga opstellen na ontvangst van de herinnering.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-raar.jpg

“Mag ik een collega spreken?”, vroeg de mevrouw waarvan ik de naam niet had verstaan.

“Welke collega wilt u spreken?” Dat leek haar niet uit te maken. Ze kon mij geen naam geven.

“Kunt u het dan niet gewoon met mij bespreken?” Nee, haar advocaat had geadviseerd om naar een collega te vragen.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-komkommer.jpg

Komkommer

Het had toch ook net zo goed een wortel kunnen zijn? Of een tomaat. Desnoods een paprika. Maar nee hoor, die groene slungel was de Sjaak. Die werd synoniem voor een periode in de zomer dat er niets te doen is: komkommertijd.

Volgens Genootschap Onze Taal komt de term van het komkommerseizoen dat voorheen altijd in de zomer viel. Kwekers hadden het heel druk. Maar in andere vakgebieden was het juist ontzettend rustig. Omdat die rustige periode samenviel met het komkommerseizoen begon men dat met elkaar te associëren. En zo werd komkommertijd synoniem voor een rustige periode zonder nieuws. Nou ja, behalve dan het spreekwoordelijke komkommernieuws.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-midlifecrisis.jpg

Midlifecrisis

Je kent ze wel. Van die mannen van middelbare leeftijd die het opeens op hun heupen krijgen. Als twintiger hoorde ik er verhalen over. Vrienden van ouders die zomaar zonder enige aanleiding besloten dat het tijd was om een tattoo te laten zetten met de inspirerende tekst Forever young. Of om een hippe rode sportwagen aan te schaffen. En daar dan mee rond te rijden met een jonge blonde dame naast zich. Eentje die wel net een tikkeltje ouder was dan de eigen dochter uiteraard.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-Bekendheid.jpg

Bekendheid

Onbekend en toch herkend. “Hé Bert! Hoe gaat het met je?”

Ik was even naar de lokale snackbar omdat het belangrijkste onderdeel van de geplande maaltijd voor de tweede keer was overleden. Met de bestelling in het papieren tasje liep ik tussen de terrastafeltjes met toeristen door. En hoorde toen opeens mijn naam.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-tijd.jpg

Tijd

Dralend komt de toekomst nader. Pijlsnel is het heden vervlogen. Eeuwig stil staat het verleden.

Het zal omstreeks 1978 geweest zijn dat ik voor het eerst kennis maakte met de muziek van KISS. Mijn toenmalige buurjongen had de lp KISS Alive II. En ik was verkocht. “You wanted the best? You’ve got the best! The hottest band in the world! KISS!”

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-Zwartgat.jpg

Zwart gat

Stel je de volgende situatie eens voor. Nietsvermoedend stap je op de fiets onderweg naar een terrasje. Je rijdt op een rotonde, hebt voorrang maar krijgt deze helaas niet van een scooterrijder. Je komt vervelend ten val en breekt daarbij je pols. Helaas voor jou is de andere partij niet zo sociaal geweest om hulp te bieden of op zijn minst zijn gegevens achter te laten. Nee, deze heeft de plek van het ongeval verlaten en is op zijn scooter er vandoor gegaan. Hoe dan verder?

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-Rammstein.jpg

Rammstein

Ik had een afspraak in Raalte. Bij een slachtoffer van een verkeersongeval voor een eerste kennismaking. Raalte is voor mij een uurtje rijden. Een mooie rit door Drenthe en Overijssel. Ik verveelde mij niet want onderweg was van alles te zien. Het was overal vrolijk versierd met vlaggen. Er stonden wel veel oude tractoren en ander landbouwspul in de weilanden. Maar ook die waren voorzien van leuke gedichtjes. En heel veel strobalen met gezichtjes. Gezellig!

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-vakantie2.jpg

Vakantie

Waar gaan jullie naar toe op vakantie? Hebben jullie al plannen? Wanneer is de vakantie gepland? Al vakantie gehad of heb je het nog tegoed? Moe word ik ervan. Die vragen over je vakantie.

Lees verder
Labd_Pals-vreiligheidstips-template.jpg

Veiligheidstip

‘Vertel me niet hoe ik mijn werk moet doen.’

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-template.jpg

Een geluk bij een ongeluk

Wie mijn vorige blog heeft gelezen weet dat ik op zoek ging naar een nieuwe auto. De vorige raakte een hele vervelende steen met als gevolg een verbogen achteras. Volgens de garagehouder was repareren geen optie wanneer je de kosten van een nieuwe achteras afzette tegen de waarde van mijn toch al ver op leeftijd zijnde Peugeot.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-ABC.jpg

ABC

Het komt regelmatig voor dat er in letselschadeland dossiers worden overgenomen. Dat kan het geval zijn als het slachtoffer niet tevreden is over zijn belangenbehartiger. Maar het kan ook een interne kwestie zijn. De behandelaar krijgt ander werk, wordt ziek, gaat met pensioen of heeft te veel werk. Vervelend voor het slachtoffer want het leidt bijna altijd tot vertraging. Ook vervelend voor de nieuwe behandelaar want die zit met extra werk en verwachtingen van de cliënt. Die is immers al teleurgesteld dat er iemand anders naar zijn dossier gaat kijken en wil liefst snel wat horen van de nieuwe man of vrouw.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-tabac.jpg

Tabac

Mei 2022. Terwijl de oorlog in Oekraïne al meer dan drie maanden gaande is en alle vluchtelingen met moeite worden opgevangen, is het op Schiphol achterlijk druk met vakantiegangers. Even out of the box: kunnen al die leegstaande huizen van vakantiegangers niet even als opvang dienen? Hebben we toch zeker een week geen probleem. Geen goed idee zeker?

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-carlapositief.jpg

Positief denken

Amor Fati. Oftewel liefde voor het (nood)lot. Precies een jaar na het overlijden van Bibian Mentel presenteerde haar man vorige maand een boek waarin hij op zoek gaat naar haar geheim: hoe bleef zij toch zo positief terwijl het haar ook zo ontzettend tegen zat? Volgens haar man ligt een deel van dat geheim besloten in haar leus: Amor Fati. Ze bleef maar genieten, tot het allerlaatst aan toe.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-trotsv2.jpg

Trots

De meeste ouders zijn trots op hun kinderen. Denk ik. Hoop ik. Wij zijn in ieder geval trots op onze kinderen. Nu vooral op onze zoon. Zo’n 29 jaar geleden werd hij gecreëerd. Op een fijne zondagmiddag. Op ons tweedehands Leolux bankje. Details die hij liever niet hoort. Maar het was wel in één keer raak. Ruim 9 maanden later, op 16 januari, moest hij geholpen worden om in deze wereld te verschijnen. Hij was al drie weken over de datum en de gynaecoloog vond dat het tijd was. Een sectio caesarea kwam eraan te pas. Maar hij was volmaakt. Alles zat erop en aan. Alle onderdelen in goede proporties. Wij waren gelukkige ouders.

Lees verder
Labd_klussen.jpg

Klussen

Het nieuwe terras ligt. De mieren hebben het nog niet opgegeven maar wij verdedigen ons gebied met aanvoer van nieuwe wapens. De omliggende supermarkten en bouwmarkten bieden ons de modernste lokdozen, poeders en spuitbussen. We houden stand!

Lees verder
Mama_mogen_we_alsjeblieft_een_hond.jpg

“Mama, mogen we alsjeblieft een hond?"

Met grote puppyogen kijken mijn kinderen mij aan. Voor de zoveelste keer wordt deze vraag aan mij gesteld. En voor de zoveelste keer geef ik hetzelfde antwoord: “Een hond is hartstikke leuk en lief maar nu nog even niet.”

Lees verder
Bert_Sterfelijk_Web.jpg

Sterfelijkheid

Het komt niet vaak meer voor dat ik de jongste aan tafel ben. Vanaf 1 juli ben ik de oudste werknemer van Pals. (Dan heeft de nu oudste werknemer afscheid genomen.) Maar niet alleen onder collegae telt mijn 60-plus zijn. Ook op feestjes, cursussen en andere bijeenkomsten ben ik steeds vaker de oudste aanwezige. Of in ieder geval een van de oudste.

Lees verder
Bert_Mieren_Web.jpg

Declarabel

Lees verder

Eind april 2022. Terwijl Rusland en Noord-Korea dreigen met de inzet van kernwapen en er in Maastricht oudhollandse gebruiken herleven, blijkt dat kaarsen - net als sigaren - niet altijd gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Het is in diezelfde periode dat er in onze tuin verschrikkelijke dingen gebeuren. Chemische, biologische en traditionele middelen worden ingezet. Alles om verzakking van het nieuwe terras te voorkomen. Zelfs deportatie! Hele mierenvolken worden weggeschept en elders in de tuin ondergebracht.