Blog

De medewerkers van Pals maken van alles mee en hebben over veel dingen een mening. Niet in de laatste plaats over de wereld van de letselschade. In de volgende blogs kun je er van alles over lezen.

Pals-Letselschade-stemadvies

Stemadvies

Het is geen geheim dat ik politiek links georiënteerd ben. Het meest rechtse dat ik ooit heb gestemd was D66. Lang geleden. Het was nog in de tijd dat Jan Terlouw fractievoorzitter was. Vond ik toen een redelijk alternatief. Destijds hadden we nog geen stikstofcrisis. Niemand maakte zich nog druk om een aardbeving in Groningen. En we konden ons nog geen toeslagenaffaire bedenken. Maar ook toen was er al een dagelijks te volgen oorlog. Niet in Oekraïne maar verder weg: in Afghanistan. In een land waar we ons nog niet zo druk over maakten, hadden de Russen de toenmalige regering een handje geholpen. En als de Russen ergens een handje gaan helpen, dan komen er vaak tanks aan te pas.

Lees verder
Pals Letselschade tips na ongeval

Eerste hulp bij ongevallen

Een ongeval zit in een klein hoekje. Zeker in het verkeer. De kans dat je letsel oploopt door een ongeval is dan ook zeker aanwezig. Je kunt met een andere verkeersdeelnemer in botsing raken of je komt ten val door een slecht wegdek. Het overvalt je. En vaak weet je door de stress niet goed meer wat je moet doen. Daarom hebben we hieronder vijf tips voor je op een rijtje gezet over wat je in zo’n geval het best kan doen.

Lees verder
storm, donkere wolken

Storm

Het jaar is twee maanden oud. Onze labradorpup is over een paar dagen een half jaar en de oorlog in Oekraïne duurt al een jaar. Dit waren zo ongeveer de eerste zinnen die ik dit jaar in mijn dagboek schreef. Een boekje dat die kwalificatie allang niet meer verdient. Ik schrijf inmiddels veel vaker een blog. Zo vond ik deze eerste zinnen ook wel geschikt als eerste regels van mijn nieuwe blog. De honderdste inmiddels.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-vrouwen

Vrouwen

Ik ben er dol op. Katja, Angelina, Sandra, Welmoed, Nadia, Fidan, Chloë, Charlotte, Floor, Simone, Sharon en natuurlijk Diana van Delain. Ik kijk graag naar ze, laat me door hen emotioneren en informeren. En natuurlijk luister ik naar ze. Naar de zangeressen van mijn favoriete bands. Zoveel talent en dan zijn de dames ook nog mooi.

Lees verder
Aardschok

Shock

Mijn favoriete band Delain stond op de cover van Aardschok. Een uitgebreid interview met Martijn Westerholt over de herrijzenis van zijn band en het nieuwe album. Dat magazine moest ik hebben. Maar de lokale Bruna had het niet in het welgevulde tijdschriftenschap staan. Bestellen dan maar? Ach, ik app mijn schoondochter in Groningen wel even. Daar hebben ze het vast en zeker. Maar die appte een uurtje later de vraag waar ze dat dan kon krijgen. Ze was al twee keer voor niets bij een winkel geweest. Laat maar. Ik kijk nog wel even verder.

Lees verder
pals_minister

Minister

Mijn vrouw en ik zijn Mart Smeets wel eens tegengekomen op het station in Haarlem. Op weg naar een cursus in het centrum van Utrecht zag ik Fedja van Huêt voorbij fietsen. Ooit stond ik tegelijk met Bert Visscher bij een tankstation langs de A28. Ik heb genoemde BN’ers niet aangesproken. Misschien dat ik mijn naamgenoot nog heb gegroet. Dat kan ik me niet meer herinneren. Maar een gesprek aangaan? Nee, dat zou ik niet snel doen. En toen kwam ik vorige week donderdag opeens een minister tegen. En heb ik hem zelfs gesproken.

Lees verder
klok maastricht

"Heeft u even tijd voor mij?"

Op het Vrijthof in Maastricht staat een prachtige gietijzeren klok. Sinds hij in 1905 geplaatst werd, geeft hij niet alleen de tijd aan. De klok heeft ook een grote sociale functie in de stad. Wanneer je tegen iemand zegt: “Ik zie je om zeven uur onder de klok”, zal niemand zich afvragen waar je elkaar precies ontmoet. Hordes studenten maar ook andere inwoners van de stad hebben deze plek op het Vrijthof als startpunt gehad voor verschillende avonturen. Als die klok eens kon praten…

Lees verder
Je belangenbehartiger is kosteloos

Raar maar waar: je belangenbehartiger is kosteloos

Je raakt betrokken bij een verkeersongeval of komt lelijk ten val op je werk. Help! Wat moet je doen? Als je letsel oploopt door toedoen van een ander - en dat hoeft echt niet alleen te gaan om gebroken benen en bloedende hoofden - is het altijd verstandig om contact op te nemen met een letselschadebureau zoals Pals Letselschade.

Lees verder
een laatste afscheidsgedicht

Feestdicht

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. In het afgelopen jaar vertrokken er vier collega’s. Om heel verschillende redenen. Eén ging er met pensioen, één verkreeg een functie elders, één ging naar de concurrent en dan stapte er ook nog iemand over naar de andere kant. Ze waren alle vier omstreeks 1999 bij Pals gekomen. En nu gingen zij.

Lees verder
pals-letselschade-koffie

Koffie

Jij drinkt je koffie toch helemaal niet ZWART? Naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik die vraag natuurlijk. Nee, meestal niet. Maar dat is het voorrecht van de schrijver. Om iets mooier te maken of donkerder. Dus om eerlijk te zijn: meestal drink ik mijn koffie zonder suiker met een klein beetje melk. Een wolkje. Soms is zwarte koffie echter niet te vermijden omdat het niet anders kan of omdat het gezonder is.

Lees verder
Pals-Letselschade-alles_komt_goed

Vse bude dobre

Wie net als ikzelf en ruim twee miljoen kijkers de oudejaarsconference van Claudia de Breij heeft gezien, weet wat de betekenis van deze Oekraïense tekst is: alles komt goed. Ik heb de voorstelling twee keer gezien. Eerst tijdens een try-out eind november en daarna op oudejaarsavond. Beide keren was ik enorm onder de indruk. Niet alleen van de mooie, grappige en ontroerende manier waarop ze 2022 samenvatte. Ook de liedjes die ze vertolkte en het intens mooie optreden van prima ballerina Olga Smirnova kwamen binnen. Tranen van het lachen en tranen van ontroering en herkenning. Alles kwam voorbij.

Lees verder
labd_pals-zwart

Zwart

Mijn moeder hield er niet van. Ik hoor het haar nog zo zeggen: “Ach kind, dat is toch zo somber!” Maar het is mijn favoriete kleur. Veel van mijn kleding is dan ook zwart. En op mijn zwarte t-shirts staan bandnamen of doodshoofden met inspirerende teksten. Of allebei. Mijn moeder zou er van gruwen. Net als van mijn te lange haar en baard. Die inmiddels overigens heel lichtzwart zijn geworden.

Lees verder
Labd_Pals-winter

Die dag dat je je autoruiten weer moet krabben

De beste wensen! Een heel goed en gezond 2023! Gelukkig Nieuwjaar!

We hebben het elkaar weer gewenst. Soms zeer gemeend. Vaak omdat het zo hoort en eigenlijk tegen beter weten in. Want wat we elkaar ook aan geluk wensen, in het nieuwe jaar krijgen we toch weer ellende, verdriet, zorgen en strijd. Met hopelijk soms geluksmomenten. De een heeft wat meer geluk dan de ander. In ons land hebben we in vergelijking met veel andere landen in ieder geval meer kans op geluksmomenten. En dat brengt me dan bij mijn specifieke wens voor dit jaar.

Lees verder
labd_pals-nieuwjaar

Nieuwjaar

De beste wensen! Een heel goed en gezond 2023! Gelukkig Nieuwjaar!

We hebben het elkaar weer gewenst. Soms zeer gemeend. Vaak omdat het zo hoort en eigenlijk tegen beter weten in. Want wat we elkaar ook aan geluk wensen, in het nieuwe jaar krijgen we toch weer ellende, verdriet, zorgen en strijd. Met hopelijk soms geluksmomenten. De een heeft wat meer geluk dan de ander. In ons land hebben we in vergelijking met veel andere landen in ieder geval meer kans op geluksmomenten. En dat brengt me dan bij mijn specifieke wens voor dit jaar.

Lees verder
labd_pals-delain

Delain

Lijstjes! Ooit werden we er als medewerkers van Pals helemaal gek van. Het management had toen de behoefte om alles te administreren, te reguleren en te controleren. Wekelijks was er wel een lijstje - of zelfs meer dan één - dat we nog dezelfde week moesten checken, aanvullen en van informatie voorzien. Openstaande posten, te lang lopende dossiers, bespreekzaken, lijstjes voor zaken met verzekeraar A, met verzekeraar U of die andere A. Pfff… Het waren zware tijden. Die zijn gelukkig al heel lang voorbij. Met dank aan automatisering en andere directies. Nu denk ik bij lijstjes weer gewoon aan boodschappen en aan de decembermaand.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-verjaardag

Verjaardag

Een jaar geleden schreef ik over de letselschade die iedereen treft: het ouder worden. Vorig jaar stond er 62 op de teller en boven mijn blog. Nu staat er geen getal maar heb ik het jaarlijks terugkerend ongemak gewoon bij de naam genoemd. Het getal relateert ook dit jaar aan semi-bejaard. En dat heeft voor- en nadelen. Aangezien ik de nadelen vorig jaar uitgebreid heb besproken, er in Nederland al genoeg wordt geklaagd en er naar mijn mening behoefte is aan positieve geluiden, het volgende.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-hulp_vekeersongeval

Eerste hulp na een verkeersongeval

en bijzondere uitspraak bij een rechtbank kortgeleden. Tenminste, volgens de media een bijzondere uitspraak want er werd flink wat aandacht aan besteed. Wat was er gebeurd? Een automobilist reed door rood en schepte daarbij een onfortuinlijke voetganger die net overstak. Helaas een regelmatig voorkomende situatie. Maar wat was er dan zo bijzonder aan deze situatie? De automobilist in kwestie had zich na het ongeval ontfermd over het gewonde slachtoffer en later op eigen houtje contact gezocht. En dat leverde hem bij de rechtbank complimenten op. De rechter noemde hem “eerlijk en oprecht”.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-wit

Wit

In Word heb ik een nieuw document geopend. Het wit van de lege digitale bladzijde staart mij aan. Waarover moet ik schrijven? “Ah! Eindelijk loopt hij tegen een schrijversblok aan!” Ik hoor het je haast zeggen. Ben ik zelf ook wel eens bang voor geweest maar dat is het probleem niet. Er is gewoon teveel om over te schrijven. Dus blijft het wit. Twee eerdere pogingen tot een blog heb ik opgeslagen om later misschien nog iets mee te doen. Iets over onze puppy. Toch weer voor gegaan. En dan was ik ook al begonnen met de blog over de Letselschade Top 10. Maar die liep (nog) niet lekker en ik wil toch ook deze week weer iets inleveren. En nu zit ik naar een witte pagina te kijken.

Lees verder
Labd_Pals-14jaar

Al 14 jaar bij Pals!

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met letselschade en Pals. Niet door een voorval dat mij was overkomen maar doordat mijn partner Marcel een bedrijfsongeval had gehad. Op advies van naasten toch maar eens met Pals gebeld. En ja hoor, wie bracht ons een bezoekje? Bert Heida. Hij was letselschadespecialist in onze regio.

Lees verder
Labd_Pals-step

Elektrische step voor Sinterklaas

Oh kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind. Alles gekregen, van die beste Sint! Of natuurlijk van ouders/vrienden/familie, voor degenen onder ons die het Grote Geheim van Sinterklaas inmiddels kennen. Het is weer zover! De tijd van pepernoten in Augustus en discussies over wel of geen intocht liggen gelukkig weer achter ons. We zitten nu middenin de tijd van het Sinterklaasjournaal, je schoen zetten en naast ietwat angstige kinderen lopen die graag Sinterklaas een handje willen geven maar dat stiekem toch een beetje eng vinden.

Lees verder
Labd_Pals-svi-verzekering

Onmisbaar: een SVI-verzekering

Op de verjaardag van een wederzijdse kennis ontmoette ik Jasper. Jasper woont in de omgeving Maastricht, is 26 jaar oud en werkte tot een tijdje geleden als asbestverwijderaar.

We raakten aan de praat en Jasper vertelde mij dat hij ongeveer een jaar geleden een verkeersongeval had meegemaakt. Hij reed op een avond terug naar huis, verloor de macht over het stuur en knalde tegen een boom. Als gevolg van dit ongeval liep hij dusdanig letsel op aan zijn rechterbeen dat deze uiteindelijk gedeeltelijk geamputeerd moest worden. Afgezien van het lichamelijk letsel kreeg hij ook psychische klachten. Hij is volledig arbeidsongeschikt geraakt voor zijn huidige werk.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-hoe_gaat het

Hoe gaat het met je?

De eerste vraag die ik meestal stel als ik iemand bel is: “Hoe gaat het met je?” En steevast krijg ik dan als antwoord: “Ja, wel goed hoor” of “Het gaat eigenlijk wel.” Of het nu een gewoonte is geworden om te zeggen dat het goed met je gaat of dat mensen het zeggen om anderen niet te belasten dat weet ik niet. Maar dat dit antwoord vaak niet het juiste antwoord is, weet ik wel.

Zo ook afgelopen week. Na wat doorvragen bij de mevrouw waarmee het ‘wel goed’ ging, bleek het volgende...

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-verwondering

Verwondering

Het was me nog niet eerder gebeurd. Dat ik iets wilde schrijven en het idee kreeg dat het onderwerp al eerder voorbij gekomen was. Het betrof sowieso een terugkerende ergernis. Maar nu had ik een soort déjà vu. Die situatie had ik al eerder beschreven toch? En opeens wist ik het weer. Verzekeraar A. en de heer B. had ik al eens eerder ten tonele gevoerd. Toen had ik de blog ERGERNIS willen noemen. Maar ik was vanwege de A en de B en het moeizame beloop tot een conclusie gekomen: geen abc’tje. Dus dat werd de blog ABC. Nu echter (nog) meer ergernis.

Lees verder
Labd_Pals-aansprakelijkheidsverzekering-template

Waarom iedereen een aansprakelijkheidsverzekering zou moeten hebben

Na de zomer van 2022 veranderde mijn dagelijks leven ineens enorm. Mijn vriend en ik gingen samenwonen in een mooi appartement en ik mocht starten met mijn nieuwe baan bij Pals Letselschade als Jurist Intake.

Als je op jezelf gaat wonen, moeten er veel dingen geregeld worden. Zo liepen wij tegen de vraag aan: moeten we ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Is dat echt nodig? We zijn toch heel voorzichtig? We gingen eens opzoeken hoeveel we er per maand aan kwijt zouden zijn. En omdat dat best meeviel, besloten we er toch maar een af te sluiten.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-kink

Kink

Nee, dit wordt geen blog over spannende fantasieën. Waaraan ik refereer is mijn favoriete radiostation.

Het was eind oktober. En ik genoot met een dubbel gevoel van de ‘oudewijvenzomer’. Genieten van iets slechts. Zo voelt het toch een beetje als klimaatverandering vrijwel zeker bijdraagt aan een prachtige nazomerweek. Een week met de nodige afspraken. Voor het werk naar Arnhem en Hengelo. Met mooi weer en mooie muziek onderweg… Nou, dan hoor je mij niet klagen.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-zelfmedelijden

Zelfmedelijden

Cindy, mijn binnendienst, was ziek en de collega die haar parttime zou vervangen werd dat ook. Dat had ik natuurlijk niet verwacht. En ik had haar al het nodige werk gestuurd dat nu dus bleef liggen. Hoe ging ik dat oplossen? Dat betekende extra werk. En dan had ik ook nog afspraken staan: één voor vrijdag en één voor maandag. Niet praktisch! Dus had ik op donderdag de afspraak voor vrijdag verzet naar maandag. “Maar dan moet je die niet op hetzelfde tijdstip plannen, sukkel!”, sprak ik mijzelf verwijtend toe nadat ik de afspraak in Outlook ging verplaatsen. Het bleek dat ik maandag om 10:00 uur nu in Groningen en in Drachten moesten zijn. Gelukkig vond de andere klant het geen probleem om mij ’s middags te ontvangen.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-boekje

Boekje

Het formaat is 135 x 210 mm, 122 pagina’s binnenwerk, full color en een omslag voorzien van mat laminaat en spot-uv lak. Op de omslag een stoere foto van een man op een motor. Op de achterzijde een foto van de schrijver met een aanprijzende tekst. Het is een verzameling van 52 verhaaltjes. Met een inhoudsopgave, een colofon, een voorwoord en een verantwoording.

BERTWETER, 52 blogs eindelijk gebundeld.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-rectificatie

Rectificatie

Op zaterdagmorgen ontving ik een WhatsApp bericht. Iemand had zojuist mijn stukje over het 15e Groningse Letselschade Congres gelezen. Dat was de donderdag ervoor online gezet. De persoon in kwestie had de volgende passage gelezen en hij citeerde: “Een paar (overigens sympathieke) vertegenwoordigers van onze gedeelde ergernis kwamen binnen. Even goeiedag zeggen.” Om te vervolgen met: “Na 22 jaar samen zaken in goede harmonie opgelost te hebben, is dit hoe ik omschreven wordt…? Gelukkig heb je nog ruimschoots de tijd om dit in een volgend stukje recht te zetten.”

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-congres.jpg

Congres

Het was de maandag na mijn herfstvakantie. Achteraf had ik er een beetje spijt van dat ik me er voor had ingeschreven. Zo’n eerste dag na een paar weken vrij wil ik liever rustig beginnen met mijn normale werk. Gewoon thuis op mijn eigen werkkamer, in mijn ouwe kloffie met de vertrouwde grote mok koffie. Niet meteen weer het gedoe van op tijd ergens naar toe, je netjes aankleden, lichte parkeerstress en zo. Ik had me echter wel ingeschreven dus zat ik op tijd in de auto op weg naar het 15e Groningse Letselschade Congres.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-fiets.jpg

Hallo fietser!

Zag je mij? Volgens mij niet maar ik zag jou gelukkig wel. Net op tijd trouwens. Wat dacht je toen je vanmorgen op je fiets stapte, waarschijnlijk onderweg naar school? “Ach, mijn verlichting doet het niet maar wat maakt het uit? Die automobilisten zien mij wel.” Ik zal je een geheimpje verklappen. Wanneer je in de schemering rijdt, op een donkere fiets, met donkere kleding aan, dan ziet een automobilist je niet hoor. Zeker niet wanneer je ook nog eens uit een zijweggetje komt schieten en haaientanden negeert.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-ontmoeting.jpg

Ontmoeting

Mijn vrouw en ik gaan elk jaar wel een keertje naar de zee. Dit jaar hadden we een studio aan de boulevard. Nou ja, aan de achterzijde dan, wat ook de redelijke prijs verklaarde. Vanaf ons terrasje hadden we een prachtig uitzicht op de ingang van de parkeergarage. Maar het strand was op een minuutje wandelen en daar gaat het toch vooral om. Wandelen over het zand langs de vloedlijn, de zilte lucht opsnuiven en dan op het einde van de middag op het terras van Evi Beach. Gehemelteverschroeiendhete bitterballen met een Lagunitas. Heerlijk!

Lees verder