Blog

De medewerkers van Pals maken van alles mee en hebben over veel dingen een mening. Niet in de laatste plaats over de wereld van de letselschade. In de volgende blogs kun je er van alles over lezen.

Labd_Pals-Letselschade-komkommer.jpg

Komkommer

Het had toch ook net zo goed een wortel kunnen zijn? Of een tomaat. Desnoods een paprika. Maar nee hoor, die groene slungel was de Sjaak. Die werd synoniem voor een periode in de zomer dat er niets te doen is: komkommertijd.

Volgens Genootschap Onze Taal komt de term van het komkommerseizoen dat voorheen altijd in de zomer viel. Kwekers hadden het heel druk. Maar in andere vakgebieden was het juist ontzettend rustig. Omdat die rustige periode samenviel met het komkommerseizoen begon men dat met elkaar te associëren. En zo werd komkommertijd synoniem voor een rustige periode zonder nieuws. Nou ja, behalve dan het spreekwoordelijke komkommernieuws.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-midlifecrisis.jpg

Midlifecrisis

Je kent ze wel. Van die mannen van middelbare leeftijd die het opeens op hun heupen krijgen. Als twintiger hoorde ik er verhalen over. Vrienden van ouders die zomaar zonder enige aanleiding besloten dat het tijd was om een tattoo te laten zetten met de inspirerende tekst Forever young. Of om een hippe rode sportwagen aan te schaffen. En daar dan mee rond te rijden met een jonge blonde dame naast zich. Eentje die wel net een tikkeltje ouder was dan de eigen dochter uiteraard.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-Bekendheid.jpg

Bekendheid

Onbekend en toch herkend. “Hé Bert! Hoe gaat het met je?”

Ik was even naar de lokale snackbar omdat het belangrijkste onderdeel van de geplande maaltijd voor de tweede keer was overleden. Met de bestelling in het papieren tasje liep ik tussen de terrastafeltjes met toeristen door. En hoorde toen opeens mijn naam.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-tijd.jpg

Tijd

Dralend komt de toekomst nader. Pijlsnel is het heden vervlogen. Eeuwig stil staat het verleden.

Het zal omstreeks 1978 geweest zijn dat ik voor het eerst kennis maakte met de muziek van KISS. Mijn toenmalige buurjongen had de lp KISS Alive II. En ik was verkocht. “You wanted the best? You’ve got the best! The hottest band in the world! KISS!”

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-Zwartgat.jpg

Zwart gat

Stel je de volgende situatie eens voor. Nietsvermoedend stap je op de fiets onderweg naar een terrasje. Je rijdt op een rotonde, hebt voorrang maar krijgt deze helaas niet van een scooterrijder. Je komt vervelend ten val en breekt daarbij je pols. Helaas voor jou is de andere partij niet zo sociaal geweest om hulp te bieden of op zijn minst zijn gegevens achter te laten. Nee, deze heeft de plek van het ongeval verlaten en is op zijn scooter er vandoor gegaan. Hoe dan verder?

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-Rammstein.jpg

Rammstein

Ik had een afspraak in Raalte. Bij een slachtoffer van een verkeersongeval voor een eerste kennismaking. Raalte is voor mij een uurtje rijden. Een mooie rit door Drenthe en Overijssel. Ik verveelde mij niet want onderweg was van alles te zien. Het was overal vrolijk versierd met vlaggen. Er stonden wel veel oude tractoren en ander landbouwspul in de weilanden. Maar ook die waren voorzien van leuke gedichtjes. En heel veel strobalen met gezichtjes. Gezellig!

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-vakantie2.jpg

Vakantie

Waar gaan jullie naar toe op vakantie? Hebben jullie al plannen? Wanneer is de vakantie gepland? Al vakantie gehad of heb je het nog tegoed? Moe word ik ervan. Die vragen over je vakantie.

Lees verder
Labd_Pals-vreiligheidstips-template.jpg

Veiligheidstip

‘Vertel me niet hoe ik mijn werk moet doen.’

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-template.jpg

Een geluk bij een ongeluk

Wie mijn vorige blog heeft gelezen weet dat ik op zoek ging naar een nieuwe auto. De vorige raakte een hele vervelende steen met als gevolg een verbogen achteras. Volgens de garagehouder was repareren geen optie wanneer je de kosten van een nieuwe achteras afzette tegen de waarde van mijn toch al ver op leeftijd zijnde Peugeot.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-ABC.jpg

ABC

Het komt regelmatig voor dat er in letselschadeland dossiers worden overgenomen. Dat kan het geval zijn als het slachtoffer niet tevreden is over zijn belangenbehartiger. Maar het kan ook een interne kwestie zijn. De behandelaar krijgt ander werk, wordt ziek, gaat met pensioen of heeft te veel werk. Vervelend voor het slachtoffer want het leidt bijna altijd tot vertraging. Ook vervelend voor de nieuwe behandelaar want die zit met extra werk en verwachtingen van de cliënt. Die is immers al teleurgesteld dat er iemand anders naar zijn dossier gaat kijken en wil liefst snel wat horen van de nieuwe man of vrouw.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-tabac.jpg

Tabac

Mei 2022. Terwijl de oorlog in Oekraïne al meer dan drie maanden gaande is en alle vluchtelingen met moeite worden opgevangen, is het op Schiphol achterlijk druk met vakantiegangers. Even out of the box: kunnen al die leegstaande huizen van vakantiegangers niet even als opvang dienen? Hebben we toch zeker een week geen probleem. Geen goed idee zeker?

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-carlapositief.jpg

Positief denken

Amor Fati. Oftewel liefde voor het (nood)lot. Precies een jaar na het overlijden van Bibian Mentel presenteerde haar man vorige maand een boek waarin hij op zoek gaat naar haar geheim: hoe bleef zij toch zo positief terwijl het haar ook zo ontzettend tegen zat? Volgens haar man ligt een deel van dat geheim besloten in haar leus: Amor Fati. Ze bleef maar genieten, tot het allerlaatst aan toe.

Lees verder
Labd_Pals-Letselschade-trotsv2.jpg

Trots

De meeste ouders zijn trots op hun kinderen. Denk ik. Hoop ik. Wij zijn in ieder geval trots op onze kinderen. Nu vooral op onze zoon. Zo’n 29 jaar geleden werd hij gecreëerd. Op een fijne zondagmiddag. Op ons tweedehands Leolux bankje. Details die hij liever niet hoort. Maar het was wel in één keer raak. Ruim 9 maanden later, op 16 januari, moest hij geholpen worden om in deze wereld te verschijnen. Hij was al drie weken over de datum en de gynaecoloog vond dat het tijd was. Een sectio caesarea kwam eraan te pas. Maar hij was volmaakt. Alles zat erop en aan. Alle onderdelen in goede proporties. Wij waren gelukkige ouders.

Lees verder
Labd_klussen.jpg

Klussen

Het nieuwe terras ligt. De mieren hebben het nog niet opgegeven maar wij verdedigen ons gebied met aanvoer van nieuwe wapens. De omliggende supermarkten en bouwmarkten bieden ons de modernste lokdozen, poeders en spuitbussen. We houden stand!

Lees verder
Mama_mogen_we_alsjeblieft_een_hond.jpg

“Mama, mogen we alsjeblieft een hond?"

Met grote puppyogen kijken mijn kinderen mij aan. Voor de zoveelste keer wordt deze vraag aan mij gesteld. En voor de zoveelste keer geef ik hetzelfde antwoord: “Een hond is hartstikke leuk en lief maar nu nog even niet.”

Lees verder
Bert_Sterfelijk_Web.jpg

Sterfelijkheid

Het komt niet vaak meer voor dat ik de jongste aan tafel ben. Vanaf 1 juli ben ik de oudste werknemer van Pals. (Dan heeft de nu oudste werknemer afscheid genomen.) Maar niet alleen onder collegae telt mijn 60-plus zijn. Ook op feestjes, cursussen en andere bijeenkomsten ben ik steeds vaker de oudste aanwezige. Of in ieder geval een van de oudste.

Lees verder
Bert_Mieren_Web.jpg

Declarabel

Lees verder

Eind april 2022. Terwijl Rusland en Noord-Korea dreigen met de inzet van kernwapen en er in Maastricht oudhollandse gebruiken herleven, blijkt dat kaarsen - net als sigaren - niet altijd gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Het is in diezelfde periode dat er in onze tuin verschrikkelijke dingen gebeuren. Chemische, biologische en traditionele middelen worden ingezet. Alles om verzakking van het nieuwe terras te voorkomen. Zelfs deportatie! Hele mierenvolken worden weggeschept en elders in de tuin ondergebracht.

Bert_Zucht_Web.jpg

Zucht

Emoties horen bij mijn werk. Boosheid, teleurstelling, verdriet, alles komt voorbij. Niet alleen bij de slachtoffers maar ook - meestal in mindere mate - bij mijzelf. Want ik leef mee met het slachtoffer, mijn klant. Ik begrijp de boosheid over de afwijzing van aansprakelijkheid, de teleurstelling over alle vertraging en het verdriet om niet meer alles te kunnen. Soms leef ik zelfs te veel mee. En als het gaat om iemand met heel zwaar letsel of iemand die een dierbare heeft verloren, begrijp je dat wel.

Lees verder
Carla_tegeltjes.jpg

Tegeltjes

Bam!!

Daar lagen ze, de zorgvuldig uitgezochte tegeltjes voor onze keuken. De aardige meneer van de doe het zelf zaak vond het vreselijk naar, medewerkers kwamen vanuit alle hoeken van de zaak kijken wat er gebeurd was en ik? Ik stond er bij, keek er naar en kon maar een ding denken. Dat heb ik weer.

Lees verder
Blog Bert Oog.jpg

EHBO

Lees verder

In de eerste week van april moest ik niet alleen huilen om de ellende van oorlog. Nee, de tranen bleven komen. Dagenlang. Wat een ellende in Oekraïne en in mijn linkeroog! Mijn hoofd zat al vol met beelden van een gruwelijke oorlog en toen kreeg ik er ook nog een klodder cement bij.

Bert_Paard_web.jpg

Paard

Ik heb niets met paarden. Ze zijn te groot, kosten te veel en zijn ook nog gevaarlijk. Ze kunnen bijten, schoppen, steigeren, bokken en heel hard rennen. Ik blijf er dan ook lekker uit de buurt. Zelfs pony’s - soms niet veel groter dan een flinke hond - omzeil ik graag. Het zijn toch honderden kilo’s die op je af kunnen komen. Die terughoudendheid ten opzichte van dit nobele dier heeft ook van alles te maken met mijn werk. Ik zie overal potentiële letselschade en in het geval van paarden is dat ook bepaald niet denkbeeldig. Want ik heb in de loop der jaren nogal wat slachtoffers van paarden als cliënt gehad. En het zijn vaak geen lichte verwondingen.

Lees verder
Bert_Positief_Web.jpg

Positief

Heb je ook zo’n behoefte aan goed nieuws? Dat je ’s morgens de krant uit de brievenbus haalt of - als je jonger bent - een willekeurige nieuwsapp opent en niet opnieuw hoeft te kijken naar verwoeste gebouwen of bebloede mensen. Dat er positieve ontwikkelingen zijn. Met daarbij een blij gezicht of leiders die elkaar de hand schudden met een goed bericht erbij. Ik noem niet geheel willekeurig: wapenstilstand of onderhandelingen.

Lees verder
Bert_Bertweter_Web.jpg

Bertweter

Dit is mijn 52e blog voor Pals Letselschade. Een jaar geleden werd mijn eerste blog gedeeld. En nu heb ik mijn belofte waargemaakt. Een jaar lang elke week een blog schrijven. Soms schreef ik er zelfs twee per week. Dan kon ik ook eens een week het schrijven overslaan. Was eigenlijk niet echt nodig want om onder het genot van een kopje koffie - soms met een glaasje whisky erbij of anders met een biertje - iets te schrijven is voor mij geen moeite. Voor de geïnteresseerden: de Islay’s, IPA’s en Guinness waren er regelmatig bij.

Lees verder
Bert_Oekraine_Web.jpg

Oorlog

Wat is er aan de hand in letselschadeland? Al vaker heb ik geklaagd over reactie termijnen bij verzekeraars. Maar nu lijkt het overal kommer en kwel. Medio december vorig jaar kwam ik tot een regeling met de vertegenwoordiger van een verzekeraar. Het is tweeëneenhalve maand later en nog steeds heb ik geen overeenkomst mogen ontvangen. Ondanks vele herinneringen.

Lees verder
Bert_Vikingen_Web.jpg

Vikingen

Op ons kantoor in Emmen is fors opgeruimd. Het (laatste) eigen pand is verkocht en wij zijn verhuisd naar een verzamelgebouw met flexplekken. Voor het eerst in mijn leven geen eigen werkplek of kantoor meer. We gaan mee in de vaart der SRK-volkeren en dat voelt toch een beetje als inleveren. Want er moest ook het nodige weg. Net als privé wordt er ook op een kantoor in de loop der jaren veel verzameld. Er blijven dingen bewaard met eigenlijk alleen emotionele waarde. Zoals de luxe koffiekopjes met ons oude logo. Vrouwe Justitia met weegschaal in evenwicht. Op de ene schaal een kruis (het letsel) en op de andere schaal een stapel munten (de schadevergoeding). Nog steeds zo toepasselijk maar al eerder vervangen voor iets moderners. En nu ging het servies definitief de container in. Geen plek meer.

Lees verder
Bert_Maart_Web.jpg

Lente

Heb je ook zo’n behoefte aan positieve dingen? Ik leef nu al weken met een constante grauwe ruis op de achtergrond. Die zich moeilijk laat onderdrukken. Hoef ik vast niet uit te leggen.

En eigenlijk is maart voor mij persoonlijk helemaal niet slecht begonnen. Er was afleiding genoeg. Op het werk en privé. De enthousiaste stagiaire die ik mag begeleiden kost uiteraard tijd en energie maar ze doet haar werk goed. De enkele afspraak verliep naar wens. Een schaderegelaar van Achmea had bijna de pensioengerechtigde leeftijd en deed een afscheidstournee. Toch mooi als je dan een van de drie kantoren bent waarvoor hij de moeite neemt om dat persoonlijk te doen. Wederzijds respect.

Lees verder
Bert_Storm_Web.jpg

Chagrijnig

Misschien kwam het door storm Eunice. Ze had me wakker gehouden en pas na een uur of drie ’s nachts met rust gelaten. Misschien kwam het door de zaterdagmorgenklusjes. Of ik even het oud papier van de buren bij de weg wilde zetten. Zij waren op wintersport. Tuurlijk doe ik dat. Het waren nogal wat lege dozen die ik in de koude motregen zo probeerde op te stellen dat ze niet zouden wegwaaien. Misschien kwam het door de vakkenvullers die steeds op de plaatsen stonden waar ik mijn boodschappen wilde pakken. En er na een omweg nog steeds stonden. Misschien kwam het door de bejaarden die in de weg liepen. (Hoe lang kun je er in hemelsnaam over doen om een komkommer uit te zoeken?) Maar ik begon de zaterdag dus chagrijnig.

Lees verder
Frans_Macht_Web.jpg

Wanneer macht machtsmisbruik wordt

Een mens kan macht hebben over een ander mens. Eigenlijk bijzonder als je erover nadenkt. In het dierenrijk is het simpel: de sterkste is de machtigste. Maar wij mensen hebben daar allerlei varianten op bedacht. Zodat je met veel geld of een bepaalde maatschappelijke positie ook macht kan uitoefenen over een ander. Kennelijk zit het dan in de mens… herstel, in een aantal mensen om daar dan weer misbruik van te maken. Dat was de afgelopen weken - na de eerdere #MeToo-affaire - weer zeer actueel en volop in het nieuws. Deze mensen werden dan wel weer met bepaalde dieren vergeleken.

Lees verder
Bed_Hypochonder_Web.jpg

Hypochonder

Februari was bijna normaal begonnen. Weer eens naar kantoor en weer wat afspraken bij klanten thuis. Een stagiaire van de HBO-opleiding Rechten in Zwolle begon met 20 weken meelopen. Ik mag haar twee dagen per week begeleiden. Dat vind ik leuk om te doen. Vooral als jonge mensen geïnteresseerd zijn in het werk dat we doen en wat willen leren. Dus zat ze bij mij aan het bureau om te horen en te zien hoe ik dossiers behandel en hoe ik met slachtoffers en verzekeraars bel.

Lees verder
Carla_Voornemens_Web.jpg

Goede voornemens

Februari. De eerste maand van het jaar is zoals altijd weer voorbijgevlogen. We hebben de laatste oliebollen opgegeten, Blue Monday hebben we overleefd en hoogstwaarschijnlijk zijn her en der de nodige goede voornemens gesneuveld.

Lees verder
Bert_Huishouden_Web.jpg

Huishouding

Ik doe er weinig aan. Onze rolverdeling is nogal traditioneel. Mijn vrouw doet dus de huishouding en ik ben verantwoordelijk voor de klusjes in en om het huis. Zo was het ook geregeld bij onze ouders. En zo is het nog steeds in heel veel Nederlandse gezinnen geregeld. Weet ik op basis van mijn werk.

Lees verder
Bert_Pals_Web.jpg

Deskundig

Hoewel Bert Heida zichzelf het liefst ziet als schaderegelaar is hij volgens zijn kaartje een letselschadespecialist. En zo zijn er nog veel meer deskundigen die bij het regelen van letselschade in beeld komen.

Lees verder