Blog

De medewerkers van Pals maken van alles mee en hebben over veel dingen een mening. Niet in de laatste plaats over de wereld van de letselschade. In de volgende blogs kun je er van alles over lezen.

Bert_Maart_Web.jpg

Lente

Heb je ook zo’n behoefte aan positieve dingen? Ik leef nu al weken met een constante grauwe ruis op de achtergrond. Die zich moeilijk laat onderdrukken. Hoef ik vast niet uit te leggen.

En eigenlijk is maart voor mij persoonlijk helemaal niet slecht begonnen. Er was afleiding genoeg. Op het werk en privé. De enthousiaste stagiaire die ik mag begeleiden kost uiteraard tijd en energie maar ze doet haar werk goed. De enkele afspraak verliep naar wens. Een schaderegelaar van Achmea had bijna de pensioengerechtigde leeftijd en deed een afscheidstournee. Toch mooi als je dan een van de drie kantoren bent waarvoor hij de moeite neemt om dat persoonlijk te doen. Wederzijds respect.

Lees verder
Bert_Oekraine_Web.jpg

Oorlog

Wat is er aan de hand in letselschadeland? Al vaker heb ik geklaagd over reactie termijnen bij verzekeraars. Maar nu lijkt het overal kommer en kwel. Medio december vorig jaar kwam ik tot een regeling met de vertegenwoordiger van een verzekeraar. Het is tweeëneenhalve maand later en nog steeds heb ik geen overeenkomst mogen ontvangen. Ondanks vele herinneringen.

Lees verder
Bert_Storm_Web.jpg

Chagrijnig

Misschien kwam het door storm Eunice. Ze had me wakker gehouden en pas na een uur of drie ’s nachts met rust gelaten. Misschien kwam het door de zaterdagmorgenklusjes. Of ik even het oud papier van de buren bij de weg wilde zetten. Zij waren op wintersport. Tuurlijk doe ik dat. Het waren nogal wat lege dozen die ik in de koude motregen zo probeerde op te stellen dat ze niet zouden wegwaaien. Misschien kwam het door de vakkenvullers die steeds op de plaatsen stonden waar ik mijn boodschappen wilde pakken. En er na een omweg nog steeds stonden. Misschien kwam het door de bejaarden die in de weg liepen. (Hoe lang kun je er in hemelsnaam over doen om een komkommer uit te zoeken?) Maar ik begon de zaterdag dus chagrijnig.

Lees verder
Frans_Macht_Web.jpg

Wanneer macht machtsmisbruik wordt

Een mens kan macht hebben over een ander mens. Eigenlijk bijzonder als je erover nadenkt. In het dierenrijk is het simpel: de sterkste is de machtigste. Maar wij mensen hebben daar allerlei varianten op bedacht. Zodat je met veel geld of een bepaalde maatschappelijke positie ook macht kan uitoefenen over een ander. Kennelijk zit het dan in de mens… herstel, in een aantal mensen om daar dan weer misbruik van te maken. Dat was de afgelopen weken - na de eerdere #MeToo-affaire - weer zeer actueel en volop in het nieuws. Deze mensen werden dan wel weer met bepaalde dieren vergeleken.

Lees verder
Bed_Hypochonder_Web.jpg

Hypochonder

Februari was bijna normaal begonnen. Weer eens naar kantoor en weer wat afspraken bij klanten thuis. Een stagiaire van de HBO-opleiding Rechten in Zwolle begon met 20 weken meelopen. Ik mag haar twee dagen per week begeleiden. Dat vind ik leuk om te doen. Vooral als jonge mensen geïnteresseerd zijn in het werk dat we doen en wat willen leren. Dus zat ze bij mij aan het bureau om te horen en te zien hoe ik dossiers behandel en hoe ik met slachtoffers en verzekeraars bel.

Lees verder
Carla_Voornemens_Web.jpg

Goede voornemens

Februari. De eerste maand van het jaar is zoals altijd weer voorbijgevlogen. We hebben de laatste oliebollen opgegeten, Blue Monday hebben we overleefd en hoogstwaarschijnlijk zijn her en der de nodige goede voornemens gesneuveld.

Lees verder
Bert_Huishouden_Web.jpg

Huishouding

Ik doe er weinig aan. Onze rolverdeling is nogal traditioneel. Mijn vrouw doet dus de huishouding en ik ben verantwoordelijk voor de klusjes in en om het huis. Zo was het ook geregeld bij onze ouders. En zo is het nog steeds in heel veel Nederlandse gezinnen geregeld. Weet ik op basis van mijn werk.

Lees verder
Bert_Pals_Web.jpg

Deskundig

Hoewel Bert Heida zichzelf het liefst ziet als schaderegelaar is hij volgens zijn kaartje een letselschadespecialist. En zo zijn er nog veel meer deskundigen die bij het regelen van letselschade in beeld komen.

Lees verder
Bert_Nuttig_Web.png

Overpeinzingen

Zal ik wat zeggen over The Voice? De scheve schaats en de dubbele Rietbergen? Ach, alles is al gezegd en die grap heb je waarschijnlijk al gehoord. Vond hem wel erg goed. Zal ik dan mijn zorgen over de situatie om Oekraïne delen? Ach, het interesseert je waarschijnlijk niet en anders wil je daar ook nu nog niet eens mee lastig gevallen worden. Zou wel iets willen schrijven over Sander Schimmelpenninck die ik steeds meer ga waarderen. Niet alleen door zijn columns in de Volkskrant maar ook door zijn interessante tv-programma over De Kloof. Oh ja, en ik heb voor ’t eerst in twee jaar weer concertkaartjes gekocht. Voor oktober ’22. Tja, je moet toch ergens in kunnen geloven?

Lees verder
Bert_Gewoon_Web.jpg

Gewoon

In onze supermarkt verkopen ze het huismerk Gwoon. De kans is groot dat je het wel eens tegen bent gekomen. Talloze producten die iedereen gewoon wekelijks in huis haalt. Een meesterlijke marketing als je het mij vraagt. Want als we in Nederland ergens iets van willen vinden, dan is dat toch vooral dat het gewoon moet zijn. “Doe maar gewoon. Dat is al gek genoeg.” Dat heeft dus iemand op een reclamebureau ook bedacht. Dat gewoon verkoopt.

Lees verder
Bert_Werk_Web.jpg

Werk

Toch weer gedronken. Toch weer een tijdschrift gekocht. Toch weer te laat naar bed.

Lees verder
Bert_verwachtingsmanagement_Web.jpg

Verwachtingsmanagement

Het jaar is nog maar net begonnen maar ik ben alweer halverwege mijn 35e jaar bij Pals. Ervaring genoeg dus. Het maakt echter ook dat ik soms dingen vergeet. Bijvoorbeeld dat het voor jou als klant niet allemaal zo logisch is wat er gebeurt. Dat het hele traject van aansprakelijkstelling naar schadevergoeding lang kan duren weet ik als geen ander. Voor jou is dat een onaangename verrassing. In onze maatschappij van mobiele telefoons en whatsapp zijn we gewend geraakt aan snelle reactietijden, instant bevrediging van behoefte. Nou, tot dat tijdperk is nog geen enkele verzekeraar toegetreden. Het duurt dagen, weken en regelmatig maanden voordat een simpele vraag wordt beantwoord. Dat weet ik natuurlijk wel maar ik vergeet regelmatig om het bij aanvang van de zaak met mijn cliënt te delen. Die bellen dan na een week heel verontwaardigd dat ze nog steeds geen reactie hebben. Nee, zo snel gaat dat niet. Leg ik dan alsnog uit.

Lees verder
Bert_voornemens_web.jpg

Voornemens

De laatste week van het jaar. Top 2000. Terugblikken. Omzien in verwondering naar weer een jaar met corona en beperkingen. Waar tegenstellingen groter werden en de natuur extremer. Het is soms moeilijk om positief te zijn. Toch zijn er weer goede voornemens. Want ondanks de wereld om ons heen draait die toch vooral om je eigen kleine universum. Je gezondheid, je gezin, je familie, je werk. De wereld gaat toch vooral over hoe jij die beleeft. Dus ben je bezig met jouw wensen en verwachtingen en jouw kleine of grote zorgen. En dus heb je, ook al ontken je het, toch weer goede voornemens. Je noemt het misschien niet zo en misschien zijn jouw voornemens niet gerelateerd aan de jaarwisseling. Maar (bijna) iedereen heeft nog wensen. En als je daar zelf invloed op kunt hebben, dan zijn het toch voornemens?

Lees verder
Bert_klassiek_Web.jpg

Klassiek

Hij staat! Mijn vrouw wilde het eigenlijk niet maar ik heb het toch gedaan. De easy fix van zolder gehaald: de dozen met antieke kerstversiering van onze respectievelijke ouders. En eigenlijk binnen een uur was het weer kerst in onze kamer. En dat vind ik mooi. Met christelijke tradities heb ik eigenlijk weinig tot niets maar onze cultuur is er natuurlijk van doordrenkt. En eigenlijk hebben de christenen ook alles weer gejat. Google maar eens ‘Yulefeest’.

Lees verder
Carla_wat-een-gepuzzel_-Web.jpg

Wat een gepuzzel

De AIVD-kerstpuzzel is er weer! De wat? De AIVD-kerstpuzzel. Ooit begonnen als een tijdverdrijf voor medewerkers van de AIVD. Maar sinds een aantal jaren wordt de puzzel ook online geplaatst en kan iedereen die van puzzelen en logisch denken houdt een poging wagen om één of meerdere opdrachten op te lossen. De puzzel wordt gemaakt door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging. Zij houden zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. En dus ook met het jaarlijks verzinnen van opdrachten om de kerstdagen al puzzelend - en eerlijk gezegd soms ook wel gefrustreerd - door te komen. Want het zijn zeker geen makkelijke puzzelopdrachten. Slechts een klein aantal mensen lukt het ieder jaar om de puzzel in zijn geheel op te lossen en zij verdienen daarmee een plek in de Club van 100.

Lees verder
Bert_62_Web.jpg

62

Het is maar een getal. Op 12 december 2021 is het mijn leeftijd. Tja, als je niet oud wilt worden moet je jong doodgaan. Zei mijn vader. Hij werd geboren op 6 juni 1915. Hij op 6/6 en ik op 12/12. Bijzonder toch? Zeker voor iemand die iets heeft met getallen. Nu krijg ik dezelfde ouderdomsvlekken op mijn handen. Denk ik aan het liedje van Stef Bos. Papa, ik lijk steeds meer op jou. Zie ik in onze zoon ook de gelijkenissen. Op zichzelf maar wel sociaal. Eigenzinnig. Eigenwijs. Soms irritant maar makkelijk te vergeven.

Lees verder
Bert_Schrijven_Web.jpg

Schrijven

Regelmatig vraag ik me af voor wie ik wekelijks moeite doe om iets te schrijven. Nou ja, dat weet ik wel. Voor mijn werkgever natuurlijk. Om traffic voor onze website te genereren. Want als je een website hebt wil je natuurlijk graag dat daar bezoekers naar toe komen. Iedere bezoeker is immers een potentiële klant en het is de bedoeling dat mijn blog daar een bijdrage aan levert. Zo simpel is het. Dus hoe meer mensen het leuk vinden om mijn blog te lezen, hoe beter.

Lees verder
Bert_Intake_Web.jpg

Intake

Een oudere gepensioneerde heer met een bijbaantje had een ongeval gehad. Eigen schuld. Maar zijn werkgever had gelukkig een goede verzekering afgesloten. Zijn letselschade werd dus vergoed. Hij had ook recht op deskundige bijstand en had daarvoor een advocaat benaderd. Daar was hij echter niet meer tevreden over. Hij belde ons voor een second opinion. Ik had die dag een invalbeurt voor de intakelijn en zo kreeg ik hem aan de telefoon.

Lees verder
Carla_Testen_Web.jpg

Testen

Vandaag moest ik er toch echt aan geloven: een COVID-test. Ik ben volledig gevaccineerd, heb geen klachten maar krijg het verzoek om mij - in verband met de laatste studio-opnames - zekerheidshalve toch te testen. Gelet op de stijgende cijfers van de afgelopen weken heel begrijpelijk dus op naar de drogist voor een zelftest. Na het lezen van de uitgebreide instructie ga ik aan de slag. Het lijkt al snel op de scheikundelessen van vroeger en er komen ook herinneringen aan mijn zwangerschapstesten terug: pipetje, druppeltje hier en daar en dan wachten op de uitslag. Ondanks dat je er vanuit gaat niet positief te testen, betrap ik mijzelf erop het toch best spannend te vinden. Dan waren die zwangerschapstesten minder zenuwslopend: je hoopte op een positieve uitslag en ja er waren toch al wat symptomen. Nu is er geen enkele klacht en hoop ik vooral op een negatieve testuitslag.

Lees verder
Bert_Sinterklaas_Web.jpg

Sinterklaas

De Sint hoefde niet lang te denken,
over wat hij de mensen van letselschadeland,
dit jaar eens zou schenken.
Voor hem inmiddels een weet, voor u pas naderhand.

Lees verder
Bert_YOUP_web(1).jpg

Youp

Van ’t Hek. Zijn voornaam is vaak al voldoende om sommigen rode vlekken in de nek te bezorgen. Ik noem niet heel willekeurig ene Sywert van Lienden, de pandemieprofiteur en zijn kompanen. Youp blijft ze in zijn columns noemen tot ze het geld van de mondkapjesdeal terugbetalen. Dat vinden ze vast niet leuk. Om vrijwel wekelijks als schaamteloze, smerige, knettergekke gladjakkers te worden aangesproken. Nee Youp moet ze niet. Maar dat weten deze keurige heren inmiddels wel.

Lees verder
Bert_HondRillen_Web.jpg

Hondje

Vanaf de keukentafel waar ik net van mijn eerste kopje koffie zit te genieten zie ik uit mijn ooghoek een mij onbekende man voor het raam langs lopen. In onze tuin! Dat is raar zeg! Ik sta op en kijk de tuin in om te zien wie er loopt. In het midden van ons grasveld staat een gietijzeren bistrosetje. Het staat er meer voor de sier dan voor het gemak. Maar nu zie ik er tot mijn verbazing een mevrouw aan zitten. Ze houdt een klein hondje in haar armen. Als ze mij ziet maakt ze een vaag gebaar met haar arm dat ik interpreteer als een soort verontschuldiging. Ik zie dat ze verdriet heeft. De vreemde man komt naar haar toelopen en knielt bij haar…

Lees verder
Carla_Medisch_Web.jpg

Wanneer is medisch handelen verwijtbaar?

Mijn zeer gewaardeerde collega Bert schrijft al enige tijd blogs. Hij blijft ze consequent columns noemen. Maar aan de met regelmaat vermakelijke inhoud doet dat niets af. Op het moment dat ik gevraagd werd vanuit het perspectief van intake (informatieve) blogs te gaan schrijven, was mijn eerste reactie dat ik daar maar niet aan moest beginnen. Zo leuk als die van Bert konden ze nooit worden.

Lees verder
Bert_Snottebel_Web.jpg

Boos

Af en toe vergeet ik corona. Wil ik er ook even niet meer mee bezig zijn. Ga ik gewoon weer op bezoek bij mijn cliënten. En dat is fijn. Weer net als vroeger. Nou ja, tot mijn klant een loopneus krijgt. En ik bedenk dat ik hem net wel een hand heb gegeven. Langzaam zie ik de snottebel uit zijn neusgat druipen. Hij haalt nog eens op maar het is al te laat. Een zakdoekje blijkt niet voorhanden. Handen en overhemd wel. Bij het afscheid heb ik geen hand meer gegeven. In de auto had ik gelukkig nog een flesje handgel.

Lees verder
Arjen_Zichtbaar_Web.jpg

Goed zichtbaar zijn is van levensbelang

Vorige week is de klok weer een uur terug gezet. De dagen worden korter. Omdat het eerder donker en slechter weer is, is het zicht op de weg vaak minder goed en neemt het aantal ongelukken toe. Daarom is het van groot belang om als weggebruiker goed zichtbaar te zijn.

Lees verder