Testen

Vandaag moest ik er toch echt aan geloven: een COVID-test. Ik ben volledig gevaccineerd, heb geen klachten maar krijg het verzoek om mij - in verband met de laatste studio-opnames - zekerheidshalve toch te testen. Gelet op de stijgende cijfers van de afgelopen weken heel begrijpelijk dus op naar de drogist voor een zelftest. Na het lezen van de uitgebreide instructie ga ik aan de slag. Het lijkt al snel op de scheikundelessen van vroeger en er komen ook herinneringen aan mijn zwangerschapstesten terug: pipetje, druppeltje hier en daar en dan wachten op de uitslag. Ondanks dat je er vanuit gaat niet positief te testen, betrap ik mijzelf erop het toch best spannend te vinden. Dan waren die zwangerschapstesten minder zenuwslopend: je hoopte op een positieve uitslag en ja er waren toch al wat symptomen. Nu is er geen enkele klacht en hoop ik vooral op een negatieve testuitslag.

Carla_Testen_Web.jpg


COVID en zwangerschap. Er zijn veel verschillen maar ook zeker overeenkomsten. De regels over wat je wel of niet mag, veranderen nogal eens. En iedereen heeft er een mening over. Dat laatste geldt ook voor letselschade. Hoe vaak ik wel niet iemand aan de lijn heb met de opmerking: “Ja maar de buurman/neef/vriend van een kennis zei… En die weet er alles van!”

Vaak staan de beste stuurlui aan wal. Ook in letselschadeland. Dus zijn er nogal wat mensen die claimen expert te zijn maar er bij doorvragen toch niet zoveel vanaf weten. Gelukkig maar, denk ik dan. Zolang je zelf niet bij een ongeval betrokken raakt en ervaringsdeskundige wordt, blijf je bij voorkeur zo ver mogelijk van letselschadezaken weg.

Het vervelende is alleen wel dat al die ‘specialisten’ verkeerde informatie aan anderen doorgeven. En dan gaat een slachtoffer er ten onrechte vanuit dat hij geen recht op schadevergoeding heeft. Zo is een veel gemaakte denkfout dat wanneer je zelf (mede)verantwoordelijk bent voor een ongeval je nooit je schade vergoed kunt krijgen. En dat klopt dus niet. Er zijn namelijk uitzonderingen op de algemene regel dat je je eigen schade moet dragen wanneer je zelf schuld hebt.

Een van die uitzonderingen is wanneer je als fietser of voetganger letsel oploopt door een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig. De wetgever ziet je dan namelijk als zwakkere verkeersdeelnemer waardoor (minstens) 50% van je schade vergoed wordt door de verzekeraar van dat voertuig. Natuurlijk wordt er wel gekeken naar jouw eigen rol in het geheel en krijg je ook niet automatisch alle schade vergoed. De vaak gehoorde opmerking “Als automobilist ben je altijd voor ALLES aansprakelijk” klopt namelijk ook niet.

Laat je hoe dan ook altijd informeren en adviseren door iemand met verstand van zaken. Hoe logisch het verhaal van jouw kennis, buurvrouw of oom ook klinkt, juridisch kan het anders zijn dan je denkt. Bel ons intaketeam voor vrijblijvend advies! Daar zijn we immers voor.

En die zelftest? Die was gelukkig negatief.

Carla Prins, Letselschadejurist Intake