Voornemens

De laatste week van het jaar. Top 2000. Terugblikken. Omzien in verwondering naar weer een jaar met corona en beperkingen. Waar tegenstellingen groter werden en de natuur extremer. Het is soms moeilijk om positief te zijn. Toch zijn er weer goede voornemens. Want ondanks de wereld om ons heen draait die toch vooral om je eigen kleine universum. Je gezondheid, je gezin, je familie, je werk. De wereld gaat toch vooral over hoe jij die beleeft. Dus ben je bezig met jouw wensen en verwachtingen en jouw kleine of grote zorgen. En dus heb je, ook al ontken je het, toch weer goede voornemens. Je noemt het misschien niet zo en misschien zijn jouw voornemens niet gerelateerd aan de jaarwisseling. Maar (bijna) iedereen heeft nog wensen. En als je daar zelf invloed op kunt hebben, dan zijn het toch voornemens?

Bert_voornemens_web.jpg

Die van mij persoonlijk zijn eigenlijk al jaren hetzelfde. Alleen stoppen met roken staat niet meer op mijn lijstje. Dat voornemen is al meer dan 13 jaar geleden gerealiseerd. Mijn voornemens zijn heel saai en komen waarschijnlijk ook op jouw lijstje voor. Iets met gezondheid en iets met zinvol. Nou, dan weet je het wel. Kansloos!

Dus val ik je lastig met een lijstje wensen. Het zijn er 10. Een paar algemeen en een paar werkgerelateerd. Want ook op het gebied van de letselschaderegeling blijft nog wel iets te wensen over. Het zijn zaken die ik niet persoonlijk kan realiseren maar waarmee we met elkaar wel een heel eind kunnen komen:

  • De Gedragscode Behandeling Letselschade krijgt betere naleving door de invoering van sancties.
  • Corona is in 2022 minder bepalend geworden.
  • Achterstanden bij verzekeraars behoren eindelijk tot het verleden.
  • Het klimaatakkoord blijkt haalbaar.
  • We krijgen toch een regering met nieuw elan.
  • De problemen in de gezondheidszorg worden minder dankzij een gezondere leefstijl.
  • Zorgmedewerkers krijgen de (financiĆ«le) waardering die ze verdienen.
  • Geweld tegen hulpverleners wordt veel minder.
  • Malafide belangenbehartigers worden definitief geweerd.
  • We worden allemaal wat minder snel boos.

Ik geef toe, het lijstje is nogal willekeurig, te bekritiseren en misschien ook weinig realistisch. Maar dat zouden wensen voor geluk, vrede op aarde en gelijkheid voor iedereen zeker zijn geweest. Je moet toch ergens beginnen? En het zijn stuk voor stuk mooie krantenkoppen. Ik zou ze graag lezen. Jij toch ook?

Ondertussen ga ik tegen beter weten in toch weer in gedachten naar mijn persoonlijke lijstje voor het nieuwe jaar. Als stoppen met roken lukt, dan zouden andere voornemens toch ook haalbaar moeten zijn? Zo houd ik mijzelf steeds voor. Nou ja, in ieder geval probeer ik mijn persoonlijke bijdrage te leveren aan het bovenstaande lijstje. Als iedereen dat nou een beetje probeert, dan kunnen we nadat Bohemian Rhapsody heeft geklonken een mooier 2022 tegemoet zien.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re