Labd_Pals-Letselschade-ABC.jpg

Zo komt er af en toe ook weer wat extra werk op ondergetekende af. En zelfs wanneer het dan een aantal lichtletselzaken betreft, ben je blij als je na het doornemen van een dossier ziet dat je voorganger al een regelingsvoorstel heeft opgesteld. Alleen heeft verzekeraar A. nog niet gereageerd. Ondanks een herinnering. Nou, dat is dan simpel. Dan bel ik toch even met de behandelaar? Het was rond de jaarwisseling. Vind ik altijd een mooi moment om zaken af te ronden.

Nou dat vond dhr. B. ook. De gevraagde € 3000,- vond hij wat aan de hoge kant. En de aansprakelijkheid stond ook nog niet vast. Voor € 2500,- was de zaak echter geregeld. Maar hij wilde nog wel iets van bewijs omtrent de gemiste bijverdiensten. Onze cliënt verdiende naast zijn uitkering als jonggehandicapte wat bij in een strandtent. Daar kreeg hij zwart betaald. Had hij gedurende een aantal weken niet kunnen doen. Dat vond dhr. B. wel aannemelijk maar zijn werkgever was daar erg streng op. Dus wel iets van een verklaring graag.

Nou, dat is dan simpel. Bel ik toch even met de cliënt die we in het kader van dit verhaal dan maar duiden als dhr. C. Na een korte uitleg was het voor C. duidelijk. Hij zou zijn werkgever vragen om een verklaring dat hij drie weken inkomen had gemist. Maar die aansprakelijkheid, dat was toch duidelijk? Er kon geen sprake van zijn dat hij ook schuld had aan het ontstaan van de aanrijding. Daar ging hij beslist niet mee akkoord. Er volgde een langdurig gesprek over de toedracht van het ongeval, de strekking van art. 185 WVW en eigen schuld. Uiteindelijk afgesproken dat ik na ontvangst van de verklaring de discussie met de verzekeraar zou vervolgen.

Een paar maanden later nog geen reactie. Nou, dan maar weer even navraag doen bij de cliënt. Nee, de werkgever wilde niets op papier zetten. Maar bij nader inzien ging hij toch wel akkoord met € 2500,-. Prima. Simpel toch? Ik belde even met A. Helaas was B. niet aanwezig maar de boodschap zou worden overgebracht.

Na een week of drie belde dhr. B. Hij had begrepen dat C. akkoord ging met zijn aanbod. Maar waar was het bewijs van de gemiste bijverdiensten? Ik kreeg het even heel warm. Helemaal vergeten… Door de uitgebreide discussie met cliënt over de aansprakelijkheid was ik die andere discussie even uit het oog verloren. Mijn fout. Dom! Was mijnheer B. niet bereid om nog een stap te doen? Het ongeval was inmiddels al meer dan een jaar geleden en er was ook nog steeds niets betaald.

Nee, dat kon echt niet. Zijn werkgever was daar echt heel streng op. Cliënt maar weer ingelicht. Sorry, mijn fout. Blij gemaakt met een dooie mus. Gelukkig deed C. niet heel moeilijk en gaf hij mij mandaat om er nog een redelijk bedrag van te maken.

Nog een e-mail. Compromis voor € 2000,-? Na twee maanden maar weer eens gebeld. Nou, bij de gratie van A en B mocht ik C € 1250,- aanbieden. Na enig aandringen werd het uiteindelijk € 1500,-. Inmiddels was het eind mei en toch geen abc’tje.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re