Pals-Letselschade-afko.jpg

Eén woord wist ik niet. Een Tibetaans heiligdom met 6 letters. Stoepa bleek het te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Ook het woord afkorting gaf me zonder hulp van andere letters de nodige hoofdbrekens maar bleek heel simpel. Dat moest ‘afko’ zijn. Zo simpel is het soms. De afkorting van afkorting. Waarom zou je dat willen?, denk ik dan.

Sommige afkortingen zijn heel logisch. Je wilt het niet elke keer over de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij hebben. Ze krijgen al zoveel subsidie dat KLM meer dan genoeg is. Of die andere Nederlandse trots die zoveel neemt, NAM en al heeft genomen.

Voor veel bedrijven is een afkorting beter. Het bekt ook beter. Andere afkortingen zijn zo ingeburgerd dat iedereen ze als spreektaal gebruikt. ZSM, TZT, AUB, LOL, OMG of WTF. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook in de verzekeringswereld wordt er heel wat afgekort. Om te beginnen SRK waar Pals onderdeel van is. En nee, Pals is geen afkorting van Prima Assertieve Letselschade Specialisten.

De namen van veel verzekeraars zijn afkortingen. ASR staat voor Amersfoortse en Stad Rotterdam, NN is natuurlijk Nationale Nederlanden en Aegon was ooit AGO en ENNIA. In de praktijk van alledag heb ik ook veel te maken met APS: Achmea Personen Schade. Praktisch, begrijpelijk en op zich prima. Maar soms lijkt het wel een ziekte.

Ik zou een bundel met 52 blogs kunnen vullen waarin elke onderwerp een afkorting is. Makkelijk! Vorige week schreef ik NIVRE boven de blog over permanente educatie voor de inschrijving als registerexpert. NIVRE is al een afkorting maar ik had er ook PE of Re boven kunnen zetten. Dat zijn er al drie! Dan zou SAF (Schade Aangifte Formulier) een leuke aanleiding kunnen zijn om te beschrijven hoe veel van mijn dossiers beginnen. Dan hebben we natuurlijk allerlei letsels of ziektebeelden die ook afgekort blogwaardig zijn: HNP, RSI, WAD of TKP. Respectievelijk een hernia, beroepsziekte, whiplash of knieprothese, om maar wat te noemen.

In het dagelijks werk worden zoveel afkortingen gebruikt dat je soms niet eens meer weet waar het over gaat. Is er wel een RI&E? Heeft HRM BTW wel overleg gehad met de CEO t.a.v. het nieuwe MIS?

Het ergste zijn echter de intern gebruikte afkortingen. Er zijn collega’s die van alles bedenken om maar niet teveel te moeten typen. GB, EB, PIJ, TMB, SVZ. Respectievelijk een gezamenlijk of eenzijdig bezoek, een verzekeringmaatschappij, een telefonische melding en de stand van zaken. Ook hier geldt weer dat het soms praktisch, begrijpelijk en op zich prima is. Ik gebruik sommige afkortingen soms ook. Als we het maar begrijpen. Maar wie verzint er PIJ? Niet logisch en lelijk. Daar kan ik me gewoon aan ergeren.

Ach, waar maak ik me druk om? Er zijn afkortingen die pas echt een probleem betekenen. Wat te denken van KDW, USSR en COA? Iets met stikstof en boeren. Of iets met de waanideeën van iemand die het te druk heeft voor een afscheid van de overleden Gorbatsjov. En dan is er nog iets met vluchtelingen…

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re