Bertweter

Dit is mijn 52e blog voor Pals Letselschade. Een jaar geleden werd mijn eerste blog gedeeld. En nu heb ik mijn belofte waargemaakt. Een jaar lang elke week een blog schrijven. Soms schreef ik er zelfs twee per week. Dan kon ik ook eens een week het schrijven overslaan. Was eigenlijk niet echt nodig want om onder het genot van een kopje koffie - soms met een glaasje whisky erbij of anders met een biertje - iets te schrijven is voor mij geen moeite. Voor de geïnteresseerden: de Islay’s, IPA’s en Guinness waren er regelmatig bij.

Bert_Bertweter_Web.jpgHet was ook geen moeite omdat het schrijven zo heerlijk kan worden gecombineerd met mijn favoriete muziek op de oren. Vele uren heb ik dus zo achter de PC doorgebracht. Urenlang heb ik naar symfonische rock, progrock en soms klassieke muziek geluisterd om jullie te voorzien van een interessant inzicht over mijn werk en leven. Voor de geïnteresseerden: Nightwish, Delain, Flower Kings, Transatlantic, Neal Morse, Uriah Heep en Beethoven waren er vaak bij.

Er zijn vele onderwerpen voorbij gekomen. Werkgerelateerd en privé. Meestal als combinatie. Schuld ex art. 6:162 BW, hondjes ex art. 6:179 BW, werkgevers ex art. 7:658 BW, afscheid ex art. 6:107 BW en een personeelsuitje ex art. 7:611 BW. Maar ook de gebeurtenissen die we sowieso allemaal hebben gedeeld zoals Pasen, winter, verkiezingen, tandartsbezoek, kerst, corona en thuiswerken. En natuurlijk heb ik mijn ongenoegen laten blijken over trage verzekeraars en andere teleurstellingen in schaderegelend Nederland.

Ik heb geen bedreigingen gekregen. Wel regelmatig leuke reacties van collegae en af en toe een onverwacht compliment. En elke week een enthousiast commentaar van Arjen de Jong die mijn blogs controleert en redigeert en doorzet naar de afdeling communicatie van de SRK-groep. Alleen mijn vrouw heeft gecensureerd. Waarvoor dank. Zij heeft ook elke blog voorafgaand aan het inleveren gelezen. Waarvoor dank. Al bijna 35 jaar is zij mijn partner, mijn anker. Waarvoor dank.

In ieder geval heb ik ook anderen geïnspireerd. Er zijn meer bloggers bijgekomen. De wet van de remmende voorsprong noemen ze dat. Niet dat ik de eerste blogger ben. Of dat Pals de eerste belangenbehartiger was. Maar zeker van Pals staat vast dat die op een specifiek vakgebied heel vooruitstrevend is geweest. De combinatie van werk (letselschade) en privé had ik ook niet eerder in een blog gezien of gelezen. Waarschijnlijk word ik dus binnenkort links en rechts gepasseerd.

Mooi moment om te stoppen dus. Op je hoogtepunt toch? Maar het is de vraag of ik dat al heb bereikt. Want er zijn nog zoveel onderwerpen onbehandeld gebleven. In ieder geval wordt het nu tijd voor een bundel. Dat lijkt me wel wat. Net als Youp. Hij doet dat al jaren. Elk jaar één. Over 2020 Corontaine, en over 2021 Driftkakker. Die titels kan ik dus niet meer gebruiken. Dan wordt het maar zoiets als Letselbeslag. Of Smarteklap. Of mijn favoriet voor dit moment: Bertweter.

Misschien niet de meest geschikte titel voor een relatiegeschenk. Maar wel een titel die mij uitstekend past. Zo word ik thuis vaak genoemd. Omdat ik mensen verbeter op taal, feiten (vooral geschiedenis) en sowieso vaak denk dat ik het beter weet. Wat dan ook meestal zo is overigens. Eigenwijs, tikkeltje eigenzinnig, soms gewoon dwars maar wel aardig. Bertweter dus.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re