Pals Letselschade tips na ongeval

Tip 1 - Bel hulpverleners

Gezondheid en veiligheid gaan boven alles. Merk je dat je zelf of de andere betrokkene(n) bij het ongeval klachten ervaren? Bel dan voor alle zekerheid een ambulance. Nou kan het weleens zijn dat zij aan de telefoon beoordelen dat het niet nodig is om langs te komen. Maak in dat geval zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts. Het is belangrijk om de klachten die je eventueel hebt opgelopen door het ongeval zo snel mogelijk te laten controleren door een arts. Ook kan het verstandig zijn om de politie te bellen. Zij kunnen waar nodig hulp bieden. Is er iemand anders betrokken bij het ongeval maar rijdt deze direct door? Bel dan ook meteen de politie en doe aangifte. Dit kan er voor zorgen dat je later toch een vergoeding krijgt voor het letsel dat je hebt opgelopen.

Tip 2 - Wissel contactgegevens uit

Als je een ongeval hebt gehad, is het verstandig om je contactgegevens met de tegenpartij uit te wisselen. Probeer hierin zo volledig mogelijk te zijn. Dus vermeld je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en alle andere gegevens waarom wordt gevraagd. Als het mogelijk is, kun je het best direct samen het schadeformulier invullen. Hier vul je namelijk ook verzekeringsgegevens in en maak je een situatieschets van het ongeval. Dit zijn gegevens die wij als jouw belangenbehartiger later nodig zullen hebben. Lukt het niet om direct samen het formulier in te vullen? Zorg dan dat je een afspraak maakt om dit later alsnog te doen. Heb je het gevoel dat de andere betrokkene toch minder netjes meewerkt dan hij beweert? Noteer dan ook direct het kenteken van de auto of het andere motorvoertuig. Met het kenteken kan een belangenbehartiger ook al goed aan de slag voor jou.

Tip 3 - Foto’s, foto’s, foto’s

Bij sommige ongevallen is niet direct duidelijk welke partij de fout in is gegaan en of het wel gaat om een eenzijdig ongeval. Er kan dan later veel discussie ontstaan over wie er aansprakelijk is voor het letsel en de schade. Het is dus verstandig om ter plekke foto’s te maken van de situatie. Dit kan later voor veel duidelijkheid zorgen.

Vooral bij eenzijdige ongevallen die bijvoorbeeld ontstaan door gaten in de weg, opstaande stoeptegels, een laagliggende berm of een grote hoop zand op de weg is het belangrijk om de situatie ter plekke goed in kaart te brengen. In sommige gevallen kan er namelijk iemand anders aansprakelijk zijn voor het ongeval. Maar dan moet je dit wel aan kunnen tonen. Probeer er dus aan te denken om direct ter plekke foto’s te maken. Of ga anders na het ongeval zo snel mogelijk terug naar de locatie om dit alsnog te doen. Als je hier te lang mee wacht, kan de situatie zomaar gewijzigd zijn en sta je zonder bewijs. Het is belangrijk dat uit de foto’s het gevaar goed blijkt. Gaat het om een uitstekende stoeptegel of laagliggende berm? Leg er dan een meetlat naast en zorg dat je het hoogteverschil goed in kaart brengt. Je helpt je eigen zaak hier enorm mee.

Tip 4 – Betrek getuigen

Het komt vaak voor dat een ongeluk plaatsvindt op een druk punt en dat omstanders daarna te hulp schieten. Ze komen naar je toe, helpen je overeind en bellen een ambulance. Zodra zij merken dat alles is geregeld en de betrokkenen van het ongeval er verder wel uitkomen, gaan ze weer weg. Probeer er aan te denken om deze getuigen zo snel mogelijk om hun naam en contactgegevens te vragen. Zij kunnen later een cruciale rol spelen. Door hun verklaring kun je wellicht aantonen wat er precies is gebeurd.

Tip 5 - Schakel een belangenbehartiger in

Poeh! En dan zit je eindelijk thuis op de bank. Je hebt het schadeformulier ingevuld, je bent door de dokter gecontroleerd, de adrenaline is uit je lijf verdwenen en je voelt een flinke pijn. Hoe nu verder? Neem contact met ons op. Wij kunnen je kosteloos bijstaan in het verhalen van jouw letselschade bij de aansprakelijke partij. Jij kunt er dan met een gerust hart op vertrouwen dat alles goed wordt geregeld en je weer volledig focussen op je herstel.

Lieke Renkens, Letselschadejurist Intake