Geschiedenis

Rome. AD 54. Keizer Claudius is dood. Nero is aan de macht. Zijn halfbroer Britannicus heeft ook een claim op de troon. Een burgeroorlog dreigt. Onder aanvoering van Prefect Cato marcheren vier cohorten van de Pretoriaanse garde over de Via Flaminia naar de gelijknamig Poort. Zij moeten verhinderen dat het zesde legioen, geholpen door de coupeplegers, de stad kan binnentrekken. Maar ze zijn te laat… *

Bert_Geschiedenis_Web.jpg

Het is begin september, zondagmorgen. De dag is grijs en grauw begonnen en in plaats van de geplande motorrit ben ik verder gaan lezen in een van mijn favoriete series over de Romeinse tijd. Historische fictie, ik lees het graag. Verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten en een historische achtergrond maar met verzonnen personages en verhaallijnen. Ik laat me door de schrijver meevoeren naar oude beschavingen en beroemde veldslagen of beleef een storm aan boord van een Vikingschip. Natuurlijk is dat een vorm van ontsnapping uit de dagelijkse werkelijkheid en biedt het mij ontspanning. Het biedt echter ook een kijk op ons dagelijkse doen en laten. Vanuit de geschiedenis valt veel te verklaren. Geschiedenis geeft ons inzicht in oorzaken en gevolgen.

Het was voor mij dan ook niet meer dan normaal om in de ‘onboardingsessie’ voor nieuwe werknemers - dat is een online welkomstwoordje over de diverse onderdelen van SRK waar ik iets over Pals mocht vertellen - een stukje geschiedenis te verwerken. Weet niet of ze daarop zaten te wachten. Één van de zes haakte al na twee minuten af en de anderen keken niet echt of ze er zin in hadden. Maar goed, ik vond dat je over een bedrijf dat bijna 75 jaar bestaat en waar ik al 34 jaar werk best wel een stukje historie mag vertellen.

Dat de oprichter van Pals politieagent is geweest in het dorp waar ik nu woon, is dan een mooi begin. Natuurlijk vertelde ik dat hij later ook wat ging bijverdienen als schade-expert voor verzekeraars. Auto- en brandschades. Dat soort werk. Hij werkte in het Noorden des Lands dus werd zijn bedrijf Het Noorder Expertisebureau. In de jaren ’70 kwam zijn zoon Bert Pals bij de zaak. Toen werd het Bureau Pals. Steeds meer kwam de nadruk op letselschade te liggen. Nog wel steeds in opdracht van verzekeraars want zij hadden het geld. Het was dan ook een dappere beslissing van Bert Pals om begin jaren ’80 uitsluitend voor het slachtoffer te kiezen. Hij vond dat je niet de ene keer de belangen van de verzekeraar kon behartigen om dan later weer een slachtoffer bij te staan.

Nu zijn er talloze kantoren en advocaten die slachtoffers bijstaan. Maar dat was toen nog niet gebruikelijk. Verzekeraars - van nature niet erg progressief - hadden daar dan ook veel moeite mee. Vooral om de kosten van Pals te betalen. Daarvoor was toen ook nog geen wettelijke basis. Pas met het London & Lancashire arrest/Drenth arrest (Hoge Raad, 3 april 1987) werd een basis gelegd voor vergoeding van buitengerechtelijke kosten. Sindsdien ging het met Pals steeds beter, zeker omdat ik in datzelfde jaar door Bert Pals ben aangenomen. Dat was een grapje dat ook online niet overkwam. Een collega van DLG was bij Pals gaan werken en had mij voorgedragen. Geweldig sollicitatiegesprek was dat. Geen enkele vraag over mijn opleiding, werkervaring en motivatie maar we hebben wel erg gelachen. Dat was voldoende om mij aan te nemen.

Nu ben ik de langstzittende en op een na oudste medewerker. Mag ik nog steeds mensen helpen om hun leven weer op de rit en de letselschade vergoed te krijgen. Samen met mijn fijne collega’s vanuit een mooi bedrijf. Want laat ik het nog maar eens zeggen: Pals was de eerste echte belangenbehartiger voor letselschade in Nederland. Trots dat ik daar nog steeds mag werken.

*Voor de liefhebber; Day of the Ceasars, Simon Scarrow, deel XVI van de serie Eagles of the Empire.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re