Gevaccineerd

Op 8 april 2021 hebben mijn vrouw en ik de eerste vaccinatie tegen covid-19 gehad. Met AstraZeneca. Nee, we hebben niet getwijfeld. Maar ik was toch wel een beetje gespannen. Alle media-aandacht voor ernstige bijwerkingen was toch wel enigszins verontrustend. Als je dagelijkse bezig bent met letselschade dan besef je terdege dat de kans op een ongeluk niet denkbeeldig is. Als ik in de auto stap of een stukje ga motorrijden dan weet ik als geen ander dat er toch altijd een risico is. Hoe klein dan ook. Dat geldt dus ook voor een vaccinatie. Ook dat is een risico. Hoe klein ook.

Bert_Gevaccineerd_Web.jpg

Als jurist denk ik dan ook heel beroepsgedeformeerd aan de vraag of er daarvoor iemand aansprakelijk gesteld zou kunnen worden. Stel, het gaat mis. Ik word ernstig ziek van de vaccinatie en raak blijvend arbeidsongeschikt. Kan ik dan de producent aansprakelijk houden? Dat is nog niet zo simpel. Het gaat allereerst om de vraag of de producent onrechtmatig heeft gehandeld. Voor het ontwikkelen en op de markt brengen van een vaccin zijn veel regels. Het wordt niet zomaar goedgekeurd. Er moet aan allerlei voorwaarden zijn voldaan. Het moet uitgebreid zijn getest. Mogelijke bijwerkingen worden vermeld op een bijsluiter. Een extreem zeldzame bijwerking die je als producent redelijkerwijs niet hebt kunnen voorzien, zal niet snel als verwijtbaar onzorgvuldig worden gezien.


Vaccinatie is dan ook nog eens vrijwillig. De kans op bijwerkingen is inmiddels bekend. Nee, ik denk niet dat een schadeclaim tegen de producent van AstraZeneca enige kans van slagen heeft. Tenzij we bijzondere scenario’s gaan schetsen. Maar dan kom ik terecht in complottheorieën en daar ben ik niet zo van.

In de week na onze vaccinatie werd ik gebeld door een journalist. Hij had mij door Google gevonden als deskundige op het gebied van medische aansprakelijkheid. Bijzonder! Alleen daarover zou ik al een blog kunnen schrijven. Maar goed, hij had redelijk ingewikkelde vragen over verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden in het kader van de vaccinatie. Heb hem verwezen naar een hoogleraar aansprakelijkheidsrecht die hem naar ik later heb vernomen ook weer heeft doorverwezen. Het bleek te gaan over eventuele afspraken over immuniteit tussen lidstaten en producenten. Mogelijke (geheime) afspraken. Niet echt ons vakgebied.

Later deze week ontmoette ik nog een schaderegelaar van een verzekeraar. Een van de weinige fysieke bezoekjes deze maanden. Het was noodzakelijk om ter plekke te gaan kijken. Kregen we het tijdens het gesprek over vaccineren. Hij liet dat zeker niet doen. Waar ging het heen met dit land? Bewijs leveren dat je gezond bent! En hij keek mij streng en verwijtend aan…

Ondertussen neem ik waar in tientallen dossiers van een collega die geveld is door corona. Die zelfs een paar dagen in het ziekenhuis lag. Jonger dan ik en ook gewoon gezond. Hij is nu al bijna twee maanden thuis. Een cliënt van die collega werd geïrriteerd omdat ik zijn zaak nog niet kende.

Het was een rare week. Maar met mij gaat het goed. Mijn vrouw en ik hebben ons een dagje grieperig gevoeld. Hoofdpijn, spierpijn, gewoon niet fit. Op 24 juni hebben we de tweede prik. Gaan we ook doen. Weinig of geen risico meer om ernstig ziek te worden en veel minder kans om een ander te besmetten. Heeft ouder dan 60 zijn ook eens een voordeel! Vanaf juli voel ik mij vrij om weer gewoon op bezoek te gaan. Kom ik gewoon weer bij jou thuis. Als je dat wilt natuurlijk. En natuurlijk neem ik de voorzorgsmaatregelen nog in acht. Want ik neem geen risico met jouw gezondheid. Hoe klein de risico’s dan ook zijn.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re