Goed zichtbaar zijn is van levensbelang

Vorige week is de klok weer een uur terug gezet. De dagen worden korter. Omdat het eerder donker en slechter weer is, is het zicht op de weg vaak minder goed en neemt het aantal ongelukken toe. Daarom is het van groot belang om als weggebruiker goed zichtbaar te zijn.

Arjen_Zichtbaar_Web.jpg

Met name als voetganger en fietser ben je erg kwetsbaar. Meerdere onderzoeken laten zien dat je als fietser of voetganger in de donkere maanden van het jaar veel vaker betrokken bent bij een ongeluk. Daarbij is de kans op een dodelijk ongeluk zelfs wel de helft groter. Gelukkig kun je er van alles aan doen om jezelf beter zichtbaar te maken.

Ben je fietser? Dan zorg je er met fietsverlichting niet alleen voor dat je de weg goed ziet maar ook dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Heel noodzakelijk want in de herfst- en wintermaanden zijn fietsers wel drie keer zo vaak bij een verkeersongeval betrokken. Bovendien ben je wettelijk verplicht om als het donker, schemerig of mistig is om een werkend wit (of geel) licht te voeren en een rood licht achter.

In deze donkere maanden is het dus heel belangrijk dat je fietsverlichting goed werkt. Rijden op donkere wegen zonder goed fietsverlichting is eigenlijk vragen om ongelukken.

De lampen moeten goed zichtbaar zijn en recht naar voren of naar achteren schijnen. Ontbreekt deze verlichting of heb je deze verkeerd geplaatst? Dan riskeer je een boete van € 55,-. Met name in de wintermaanden wordt hier streng op gecontroleerd. Verder zijn reflectors op je wielen en je pedalen verplicht, net als een rode reflector op je bagagedrager. Heb je die niet? Dan loop je de kans om € 35,- te moeten betalen.

Let er verder op dat je fietsverlichting is voorzien van het RAI Keurmerk Fietsverlichting. Veel fietsverlichting verlicht namelijk onvoldoende. Maar fietsverlichting met het RAI keurmerk staat voor kwaliteit en zorgt voor goed zicht en een uitstekende zichtbaarheid.

Ook als voetganger is het letterlijk van levensbelang dat je goed zichtbaar bent. Zeker op donkere herfst- en winterdagen. In de maand november zijn voetgangers maar liefst vier à vijf keer zo vaak betrokken bij een verkeersongeval dan in het voorjaar.

Gebruik daarom reflecterende elementen in je kleding. Of doe loopverlichting om zoals een armbandje dat licht geeft. Zo voorkom je gevaarlijke situaties voor jezelf en voor een ander.

Kortom: ga AAN in het donker. Doe als fietser of voetganger altijd je licht aan en kom weer veilig thuis.