Huishouding

Ik doe er weinig aan. Onze rolverdeling is nogal traditioneel. Mijn vrouw doet dus de huishouding en ik ben verantwoordelijk voor de klusjes in en om het huis. Zo was het ook geregeld bij onze ouders. En zo is het nog steeds in heel veel Nederlandse gezinnen geregeld. Weet ik op basis van mijn werk.

Bert_Huishouden_Web.jpg

De kosten voor huishoudelijk werk zijn een schadepost die in vrijwel alle letselschadezaken een rol speelt. Vrijwel iedereen heeft immers een huishouding. En zeker als je een (jong) gezin hebt dan is de huishouding een tijdrovende bezigheid. Dus als degene die de meeste huishoudelijke taken verricht uitvalt door een ongeluk, heb je een probleem. De uitval wordt in eerste instantie opgepakt door de omgeving. De partner loopt wat harder of werkt wat vaker thuis. Ouders, schoonouders, vrienden en familie springen bij. En dat hoeft niet allemaal voor niets. Als er een aansprakelijke verzekeraar is die de schade betaalt, is de vergoeding hiervoor zelfs royaal. De Letselschaderaad heeft namelijk richtlijnen bedacht voor een aantal veel voorkomende schadeposten. Zodat je niet in elk dossier een discussie hoeft te voeren. Heel handig.

Leidt de richtlijn zelfwerkzaamheid (klusjes) bij slachtoffers nog weleens tot teleurstelling en onbegrip, de richtlijn huishoudelijke hulp leidt eerder tot een aangename verrassing. Uitgaande van een gezin met jonge kinderen is de maximale vergoeding € 318,- per week. En voor een lichtbeperkte alleenstaande toch ook nog € 74,-. Die vergoeding kan gedurende 13 weken worden toegekend. En dat is toch een serieuze vergoeding voor liefdewerk.

Bij verzekeraars is de richtlijn zelfwerkzaamheid meestal geen probleem. Maar de richtlijn huishoudelijke hulp leidt nog weleens tot discussie. Recent wilde een mevrouw van verzekeraar A. de richtlijn niet volgen. Ze kon zich niet voorstellen dat de man in huis niets deed. Het slachtoffer had toch ook een parttime baan? Hoezo deed zij dan alle huishoudelijke werk?

Wat doet Bert eigenlijk wel in de huishouding? Ik doe de (weekend)boodschappen, ben verantwoordelijk voor de afvalverwerking en ik kook een paar keer per week. De andere dagen help ik met het inruimen van de vaatwasser. Stofzuigen, de was, ramen lappen, dweilen en schoonmaken? Het komt voor rekening van mijn vrouw. Toen zij een aantal jaren geleden door haar rug was gegaan, wist ik niet hoe snel er externe hulp gezocht moest worden. En die kwam en is er nog steeds. Niet meer elke week zoals toen maar nog wel één keer per twee weken. En wat zijn we blij met haar! Want ze kan niet alleen hard werken maar is ook nog eens een lieve vrouw.

Lang niet iedereen kan zich de luxe van een betaalde hulp veroorloven. Dus doen de meeste gezinnen de huishoudelijke taken zelf. Vaak op 50:50-basis want er zijn ook veel gezinnen of stellen waar de emancipatie op huishoudelijke taken wél is doorgedrongen. Niet bij iedereen dus. Weet ook mijn vrouw. Die zich daar na jaren van onbegrip bij heeft neergelegd. Ook dankzij onze huishoudelijke hulp. Ik voel me er niet slecht door. Mijn vrouw helpt mij ook niet bij grasmaaien, bladruimen, haagsnoeien en zo. Zo hebben we allebei onze taakjes en dat werkt al jaren prima.

Ik heb die mevrouw van verzekeraar A. niet vermoeid met onze persoonlijke situatie. Heb haar wel mijn teleurstelling laten blijken. Als het slachtoffer blijkbaar de huishouding deed, dan is het niet aan de verzekeraar om daar een eigen morele of financiële waardering aan te geven. Dus 75% was niet akkoord. Het onbegrip heb ik waarschijnlijk niet weggenomen. Maar op pragmatische gronden heb ik wel 100% vergoed gekregen. En dat is dan weer mijn dagelijks werk.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re