Massaal staan we weer op de pistes in de Alpen deze weken. Goede skiërs, beginners, snowboarders. Allemaal door elkaar heen. En dan kan er best eens een ongeluk gebeuren. Soms geheel buiten je eigen schuld om. De eerste gipsvluchten zijn al weer in Nederland geland.

Skiongelukken zijn vaak de eigen schuld van de wintersporters. Even niet goed opgelet, domweg ongelukkig gevallen. Maar het komt ook regelmatig voor dat skiërs en snowboarders gewond raken door toedoen van andere pistegebruikers. Dat kan behoorlijke letselschade tot gevolg hebben. Wat staat je dan te doen?

Je maakt flinke kosten voor je eerste medische zorg, voor je herstel, je terugkeer naar Nederland. Misschien is het letsel wel zo ernstig dat je naar een revalidatiekliniek moet. Of dat er huishoudelijke hulp nodig is. En wat als je (tijdelijk) niet meer kunt werken? Dat tikt aardig aan.

Wintersporters die slachtoffer worden van de onachtzaamheid van andere skiërs of snowboarders, hebben rechten. Zij kunnen de veroorzaker van het ongeluk aansprakelijk stellen om zo voor een schadevergoeding in aanmerking te komen. Noteer daarom altijd de gegevens van degene die je letsel heeft veroorzaakt! Een letselschadespecialist in de arm nemen is vervolgens een goed idee, want die weet precies hoe dat aansprakelijk stellen precies in zijn werk gaat en wat het slachtoffer kan verwachten.

Een skipiste is vergelijkbaar met een openbare weg. Er gelden gedragsregels waaraan iedereen zich dient te houden, opgesteld door de Internationale Ski Federatie (FIS). Bij het bepalen van de aansprakelijkheid zal een rechter kijken naar het naleven van die regels door de veroorzaker van het ongeluk. Net als naar andere omstandigheden als slecht weer en grote drukte. Zodra is vastgesteld dat de veroorzaker aansprakelijk is, kan het slachtoffer een beroep doen op vergoeding van materiële en immateriële schade. De medische kosten, loonderving, huishoudelijke hulp en meer vallen onder de materiële schade. De immateriële component zit hem in psychische en emotionele schade, maar ook in het verlies van levensvreugde.

Pals Letselschade heeft specialisten in huis die ervaring hebben met letselschade bij wintersportongelukken. Zij bieden de slachtoffers hulp die echt helpt. Dat gaat verder dan zorgen voor een financiële vergoeding. Zij zijn een luisterend oor, een vraagbaak, een adviseur die antwoorden heeft op de moeilijke vragen die komen.