Joost Zweers (28) kreeg in 2008 een zwaar motorongeluk. Na zijn herstel en een intensieve revalidatieperiode, heeft hij zijn leven weer op de rit. Met behulp van Pals Letselschade kreeg hij een schadevergoeding toegewezen. “Het schadebedrag geeft me rust. Mocht ik arbeidsongeschikt raken, dan hoef ik niet mijn huis uit.”

Juni 2008. Joost Zweers (toen 19) rijdt met zijn motor van Borculo naar Groenlo, om bij zijn moeder in alle rust een schooltoets voor te bereiden. “Ik reed de weg al jaren, ook met mijn fiets en brommer. Ik kende iedere bocht en elk gat in de weg.”

Motor ligt op straat na een ongevalToch gaat het mis. In een bocht ligt grind op de weg, Joost gaat onderuit. “Ik heb zelf nog 112 gebeld, daarna ging het licht uit.”

Kunstmatig coma

Anderhalve maand later ontwaakt hij op de IC-afdeling van het ziekenhuis. Vanwege het grote aantal botbreuken en inwendige bloedingen hebben de artsen hem in een kunstmatige coma gehouden. “Ik had geen besef meer van tijd, wist niet wat er allemaal was gebeurd. Dat was heel raar.”

Revalidatie

Zodra het beter gaat, wordt hij overgeplaatst naar een revalidatiecentrum. “Ik moest opnieuw leren lopen, zitten, mijn spieren waren totaal verzwakt.”

Tijdens zijn revalidatie treden er complicaties op. Toch wordt hij ruim een halfjaar later ontslagen uit de kliniek. Kort daarna gaat hij ook weer naar school en aan het werk.

Rechtsbijstandverzekering

De weg waarop Joost viel, werd destijds voorzien van een nieuwe slijtlaag – vandaar het losse grind. De wegenbouwer had verzuimd waarschuwingsborden te plaatsen, waarna Joost en zijn ouders hun rechtsbijstandsverzekering inschakelden om de wegenbouwer aansprakelijk te stellen.

Goede ervaringen Pals Letselschade

“Maar de rechtsbijstandsverzekeraar maakte er een potje van. Mijn naam werd fout geschreven, bewijsstukken op de verkeerde manier doorgestuurd. We wilden een andere belangenbehartiger. Op basis van de goede ervaringen van anderen kwamen we uit bij Pals Letselschade.”

Vaststelling schade

Daar is hij tot op de dag van vandaag blij mee. “Vorig jaar is mijn schadevergoeding vastgesteld. Duidelijk moest worden wat ik nu en straks door het ongeval mogelijk wel en niet zou kunnen. Door alle uit- en inwendige littekens heb ik een verhoogde kans op gebreken.”

Relaxter

Ondanks de fysieke beperkingen waar hij soms tegenaan loopt – ‘sporten is lastig, ik ben veel blessuregevoeliger’ – is hij positief over de toekomst. “Ik ben begonnen aan een opleiding tot treinmachinist, dat bevalt me heel goed. Als mens ben ik relaxter geworden. Als er vroeger iets tegenzat, raakte ik soms snel geïrriteerd. Nu denk ik: ik leef gelukkig nog.”

Schadevergoeding: rust

De schadevergoeding geeft hem rust. “Daardoor heb ik een huis durven kopen. Ik kan de maandlasten ook nog opbrengen als ik arbeidsongeschikt zou raken.”

Boosheid weg

Boos op de wegenbouwer is hij zeker geweest. “Tuurlijk heb ik gedacht: hoe kán je zoiets doen. Alleen heeft boos blijven geen zin. Het was een dure les, voor de wegenbouwer en voor mij. Maar nu ga ik genieten van het leven.”