Oorlog

Wat is er aan de hand in letselschadeland? Al vaker heb ik geklaagd over reactie termijnen bij verzekeraars. Maar nu lijkt het overal kommer en kwel. Medio december vorig jaar kwam ik tot een regeling met de vertegenwoordiger van een verzekeraar. Het is tweeëneenhalve maand later en nog steeds heb ik geen overeenkomst mogen ontvangen. Ondanks vele herinneringen.

Bert_Oekraine_Web.jpg

Overal krijg ik te horen dat het erg druk is, dat er te weinig mensen zijn, dat er begrip is voor het onbegrip van het slachtoffer. Maar ja, wat heb ik daaraan? Bij een andere verzekeraar was het telefoonteam ingeschakeld om te helpen bij de afwikkeling van stormschades. Dus waren ze op de afdeling letselschade extra belast. Bij weer een andere verzekeraar hebben ze de boel nog wel op orde. De verzekeraar waar ik ooit mijn carrière in de verzekeringen ben gestart. Maar daar hebben ze nu bedacht dat ze de tarieven van belangenbehartigers gaan verlagen. Natuurlijk heet het geen verlagen. Nee, dat is differentiëren.

Zo heeft iedereen zijn eigen taal. Nee, het is geen oorlog hoor. Gewoon een speciale militaire operatie.

En belangenbehartigers die niet aan kwaliteitseisen voldoen, krijgen nog minder. Geen verstand van zaken? Dan krijg je nog maar € 175,- per uur. Dat zal ze leren!

Dat soort dingen bedenk ik dan als ik onderweg ben. Even een boodschapje doen. Ik reed de rotonde op. En op de meeste rotondes heb je tegenwoordig voorrang. Dat is duidelijk, overzichtelijk en geeft je wat tijd om de jou voorrang verlenende voertuigbestuurders te bekijken. Ik zag al meteen dat deze mevrouw een mondkapje droeg. Verbaasd keek ik naar de ontbrekende inzittenden. Bijna alle coronamaatregelen zijn afgeschaft maar deze mevrouw zat alleen in de auto met een mondkapje. Dan denk ik weer even niet aan mijn werk of aan oorlog maar slaat mijn fantasie op hol. Misschien is ze op de vlucht en wil ze onherkenbaar zijn. Of misschien zitten er kleine kwetsbare en daardoor voor mij onzichtbare mensen op de achterbank. Wellicht reed ze in de auto van iemand anders en nam ze de hygiëne wel heel erg serieus. Dat soort dingen bedenk ik dan binnen enkele momenten en ik zou er nog meer kunnen bedenken. Maar ach, er zijn al zoveel fantasten.

Mensen die van allerlei dingen verzinnen om zich te rechtvaardigen. Die op basis van valse voorwendselen en drogredenen een ander land binnenvallen. Mensen die alle realiteitszin hebben verloren. Die door machtswellust en een geheel eigen wereldbeeld voorbij gaan aan menselijke waarden. Ik ben er al een week mee bezig. Het maakt me verdrietig, boos en angstig. Ik kan me moeilijk op mijn werk concentreren en merk dat ik niet de enige ben.

Misschien is dat wel de oorzaak van alle vertragingen! De zorgen over de situatie in de wereld. We zijn er met ons hoofd niet meer bij. Dat moet het haast wel zijn. Iedereen is bezig met corona. De onvrijheid in de wereld. Het zijn complotten van politici en de elite. Corona bestaat niet. Het wordt gebruikt om de burgers te onderdrukken met allerlei maatregelen. En natuurlijk om de gevolgen van 5G-straling te verklaren. Daarom had die mevrouw haar mondkapje op! Als protest!

Ach, let maar niet op mij. Maar ik verlang haast weer even naar de overzichtelijk wereld van complotdenkers.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re