Shock

Mijn favoriete band Delain stond op de cover van Aardschok. Een uitgebreid interview met Martijn Westerholt over de herrijzenis van zijn band en het nieuwe album. Dat magazine moest ik hebben. Maar de lokale Bruna had het niet in het welgevulde tijdschriftenschap staan. Bestellen dan maar? Ach, ik app mijn schoondochter in Groningen wel even. Daar hebben ze het vast en zeker. Maar die appte een uurtje later de vraag waar ze dat dan kon krijgen. Ze was al twee keer voor niets bij een winkel geweest. Laat maar. Ik kijk nog wel even verder.

Die zaterdag kwam ze met onze zoon eten. Ik had de Aardschok inmiddels zelf gescoord. Maakte zij nog even de grap dat de winkeliers in Groningen het verzoek om een aardschok niet zo konden waarderen.

Op 6 februari zat ik op kantoor. Vandaag was de stagiaire begonnen die ik gedurende 17 weken mag begeleiden. Via de NOS-app kreeg ik ’s morgens de eerste melding over een grote aardbeving in Turkije en Syrië. Al meer dan duizend doden. Ik las het haar voor. We waren het erover eens dat er teveel ellende is. En gingen verder met ons werk. Toen nog niet beseffend wat de werkelijke omvang van deze natuurramp is.

Als ik dit schrijf, is de grote inzamelingsactie op tv gaande. En is de stap naar letselschade groot en toch ook zo klein. Ook op kleine schaal vindt onnoemelijk leed plaats. Voor de mensen die letselschade behandelen is het Taxibus-arrest (ECLI:NL:HR:2002:AD5356) heel bekend. De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, heeft toen voor het eerst shockschade toegekend. Het gaat om een moeder die direct na een ongeval werd geconfronteerd met haar overleden kind. Als u de details wenst, raadpleegt u Google maar. Of het arrest zelf. U wordt er niet vrolijker van. Maar het verklaart waarom de moeder in aanmerking kwam voor een schadevergoeding.

Recent heeft de Hoge Raad weer een arrest (ECLI:NL:HR:2022:958) over shockschade gewezen. Het kwam uitgebreid aan de orde tijdens onze ‘letseldag’ in januari. Alle collegae van ons bedrijf die letselschade behandelen, kwamen naar Emmen voor overleg en het bespreken van belangrijke zaken. Inclusief kennisoverdracht. Een collega had een interessante presentatie over shockschade gemaakt. Daarbij werd dus uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen tussen 2002 en 2022.

Een blog is te beperkt om een dergelijke ingewikkelde juridische ontwikkeling uit te leggen. Ik heb er mee geworsteld. Het is niet gelukt en daarom slechts een voorbeeld uit de praktijk.

Een gezin is op vakantie. Vader, moeder en twee pubers staan op een camping. Ergens in Nederland. Er moeten wat boodschappen worden gehaald. Vader en de kinderen gaan met de auto weg, moeder blijft achter. Op de terugweg krijgt vader vlakbij de camping een ongeluk. Een tegenligger raakt op de verkeerde weghelft en botst met het gezin. Auto over de kop in een greppel. Zoon kan uit de auto kruipen, rent de camping op naar zijn moeder. “We hebben een ongeluk gehad!” Moeder rent naar de ingang van de camping en ziet daar de gezinsauto…

Mijn vrouw wenkt. Karsu is op tv. Sinds Beste Zangers editie 2021 zijn wij bijzonder gecharmeerd van deze jongedame met Turkse roots. Wat een emotie, wat een passie, wat een talent! Nu is zij een deel van haar familie verloren. Ze doet haar verhaal en zingt hartverscheurend.

Met de familie in mijn voorbeeld liep het goed af. Geen ernstig letsel. Wel in shock. Komen zij in aanmerking voor een schadevergoeding? Ik denk het wel. Komen de mensen in Turkije en Syrië in aanmerking voor onze hulp? Ik denk het wel.

GIRO 555.

Bescherming van slachtoffer

Letselschade | tips, juridische hulp, letselschade

Bescherming van slachtoffers: keurmerk en beschermd beroep voor letselschadespecialist

Misschien heb je het in het nieuws gehoord. Of heb je er zelf mee te maken gehad. Het aantal malafide letselschade ‘specialisten’ is de laatste vijf jaar met 25% toegenomen. Een schokkende conclusie, waaruit blijkt dat er teveel bedrijven zijn die misbruik maken van de kwetsbaarheid van letselschadeslachtoffers. Gelukkig worden er maatregelen genomen om dit een halt toe te roepen. Welke dat precies zijn, lees je hier.

Lees meer
Whiplash klachten

Letselschade | whiplash, Advocaat, letselschade

Letselschade advocaat Simon over zijn expertise: whiplash (deel 2)

“Als mensen mij niet vertrouwen, dan kan ik er net zo goed mee ophouden.” Whiplash is een geval apart als het aankomt op letselschade. In vijf vraaggesprekken deelt Letselschade Advocaat Simon de Groot zijn inzichten over dit onderwerp. Lees in dit tweede blog hoe een persoonlijke aanpak bijdraagt aan een succesvolle schadeafwikkeling.

Lees meer
sneeuwvrij

Letselschade | sneeuw, slecht weer, letsel

Sneeuwpret of winterleed?

In deze terugblik neemt Carla ons mee naar de koude dagen van sneeuw en vorst, waarbij ze haar ervaringen en observaties deelt.

Lees meer