Tabac

Mei 2022. Terwijl de oorlog in Oekraïne al meer dan drie maanden gaande is en alle vluchtelingen met moeite worden opgevangen, is het op Schiphol achterlijk druk met vakantiegangers. Even out of the box: kunnen al die leegstaande huizen van vakantiegangers niet even als opvang dienen? Hebben we toch zeker een week geen probleem. Geen goed idee zeker?

Labd_Pals-Letselschade-tabacinblog.jpg

In alle luxe van Nederland ben ik binnen een week naar de barbier geweest, naar de opticien, naar een restaurant en heb ik de halfjaarlijkse controle bij de tandarts weer gehad. De verschillen zijn groot. Oorlog en vrede, voorspoed en drama, geluk en verdriet. Het moet echt een hel zijn. Je zult maar urenlang in onzekerheid verkeren. Kom ik wel op tijd voor mijn vlucht naar de all-inclusive in Turkije? Je staat maar te wachten. Nog maar wat drinken en nogmaals op Facebook je wachtrij delen. Nee, dat wil je niet. Dat gun je niemand!

Alsof de brandstof niets kost. Net als voor corona stond ik ook weer eens lekker in de file. Even naar Den Haag voor een ‘letseldag’ in het HNK-gebouw. Alle medewerkers van de SRK-groep (Pals, SRK Rechtsbijstand, BrandMR en BSA) die zich bezighouden met letselschade bijeen. Leuk om iedereen eens in het echt te zien en te horen. Maar dat online vergaderen heeft toch ook wel voordelen. Dus was ik blij dat het jurisprudentieoverleg een week later ‘gewoon’ weer online via Teams verliep. Geen reistijd.

Jurisprudentie is een moeilijk woord voor de uitspraken van rechters. Op basis van die uitspraken kun je begrijpen hoe de rechter denkt over de uitleg van onze wetten. En dat is voor ons werk interessant en soms ook heel belangrijk. Onze nieuwe kwaliteitsmanager had twee zaken voorbereid. Eén daarvan was voor mij aanleiding om nog eens trots op mijzelf te zijn. Inmiddels ben ik 15 jaar rookvrij. Een grootse prestatie gelet op de ernst van mijn verslaving. Dus had ik veel compassie voor de werknemer van een zorginstelling waar zoveel gerookt werd dat hij er letterlijk ziek van was geworden. Daarvoor had hij zijn werkgever aansprakelijk gesteld.

De verzekeraar van zijn werkgever had gedegen onderzoek laten doen. Gelukkig bleek alles prima voor elkaar. Er was een rookverbod dat streng werd gehandhaafd. De speciale rookruimtes waren voorzien van alle veiligheidsmaatregelen. De blootstelling voor de werknemer bleek echt tot een minimum beperkt te zijn gebleven. Zeer waarschijnlijk was hij ziek geworden door andere oorzaken. Zijn voormalig echtgenote had ook altijd stevig gerookt. En was hij ook geen duivenmelker? Van dat stof kun je ook longklachten krijgen.

Het bleek natuurlijk wel iets genuanceerder te liggen. Of beter gezegd: compleet anders. Maar dat mag u zelf lezen (ECLI:NL:RBROT:2022:3114). Mijn collega van BSA heeft er en mooie blog over geschreven. Ondertussen rookt mijn vrouw stug door. Ze heeft een sterke wil. En ze wil roken. Tot ongenoegen van onze kinderen. En dat begrijp ik wel. Maar ik begrijp ook heel goed hoe moeilijk het is om te stoppen. Ik herinner me een hele foute poging op mijn 45e verjaardag. Goh, wat was ik sacherijnig! Maar op mijn 48e is het wel gelukt. Rookvrij.

En toch zou ik zo weer kunnen beginnen. Tabakslucht. Een vers aangestoken sigaret. Die doos met mooie sigaren. Heerlijk! Maar ik doe het niet. Ik gebruik Tabac. Dat is er als aftershave, deodorant enzovoort. Het geurtje dat er al sinds 1959 is. Net als ik. Gezond, veilig en niet in een rij voor een all-inclusive of een evacuatie. En vooral dat laatste is fijn.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re