Wat een gepuzzel

De AIVD-kerstpuzzel is er weer! De wat? De AIVD-kerstpuzzel. Ooit begonnen als een tijdverdrijf voor medewerkers van de AIVD. Maar sinds een aantal jaren wordt de puzzel ook online geplaatst en kan iedereen die van puzzelen en logisch denken houdt een poging wagen om één of meerdere opdrachten op te lossen. De puzzel wordt gemaakt door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging. Zij houden zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. En dus ook met het jaarlijks verzinnen van opdrachten om de kerstdagen al puzzelend - en eerlijk gezegd soms ook wel gefrustreerd - door te komen. Want het zijn zeker geen makkelijke puzzelopdrachten. Slechts een klein aantal mensen lukt het ieder jaar om de puzzel in zijn geheel op te lossen en zij verdienen daarmee een plek in de Club van 100.

Carla_wat-een-gepuzzel_-Web.jpgDie club heb ik nog nooit gehaald en zal ik waarschijnlijk ook nooit halen. Gelukkig bestaat er sinds twee jaar ook een junior editie. Nog steeds leuke cryptische puzzelopdrachten maar over het algemeen een stuk minder frustrerend. De laatste donkere dagen van het jaar kom ik dan ook door door me te buigen over letterslangen, mono-alfabetische substituties, sudoku’s en ASCII-coderingen.

Klinkt dit als abracadabra? Klopt helemaal. Maar als je je er wat meer in verdiept kom je erachter dat het vooral om logica draait. Rustig nadenken en dan kom je er wel. Dat geldt ook voor de impact van een auto-ongeval. Op het moment dat het gebeurt, ben je vaak erg gespannen en vol adrenaline. Dan duurt het even voordat je weer rustig met beide benen op de grond staat en een situatie goed kan overzien. Maar juist op zo’n moment - vlak na een ongeval - komt er veel over je heen. Is iedereen oké? Wat is er precies gebeurd? En vaak ook: wie is er nu schuldig aan dit ongeval?

Vaak is de eerste reactie van mensen: “Het valt allemaal wel mee. Zo snel mogelijk weg hier.” Maar het is juist zo belangrijk om met alle betrokken partijen even goed stil te staan bij het voorval. Bij voorkeur natuurlijk op een veilige plek, dus indien mogelijk verplaats je de voertuigen. Maar niet voordat je - als jullie veiligheid dit toestaat uiteraard - even wat foto’s maakt van de situatie ter plekke. Dat scheelt later weer een hele hoop gedoe bij het invullen van het schadeformulier.

Ook zo’n voorbeeld van een formulier dat in eerste instantie chaotisch lijkt. Want welk vakje moet je nu aankruisen? En hoe beeld je een verkeerssituatie zo duidelijk mogelijk uit in zo’n klein hokje? Ik ken meer dan genoeg voorbeelden van op het oog overzichtelijke aanrijdingssituaties waarbij toch een flinke aansprakelijkheidsdiscussie met de verzekering ontstond omdat de betrokkenen in het moment vlak na het ongeval niet die 15(!) punten op het aanrijdingsformulier correct hadden ingevuld. Of er bij thuiskomst achter kwamen dat de wederpartij het toch net anders ingevuld en ondertekend had dan je zelf had ingeschat.

Probeer dan ook na een aanrijding aan de volgende 5 stappen te denken:

  1. Probeer rustig te worden en te blijven;
  2. Zorg ervoor dat jij en de andere betrokken partijen veilig zijn. Indien nodig bel je de politie om de verkeerssituatie onder controle te krijgen;
  3. Maak indien mogelijk duidelijke foto’s van de situatie waarbij je ook een overzichtsfoto van een afstandje maakt. En vergeet niet een foto van het kenteken van het andere voertuig te maken;
  4. Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in. Let er wel op dat het kenteken en de contactgegevens van de tegenpartij leesbaar zijn. Zijn er getuigen? Noteer dan hun naam en telefoonnummer.
  5. Onderteken - wanneer je het eens bent over de toedracht - het schadeformulier en maak er een foto van.

En de laatste tip? Wanneer je ter plekke geen formulier kunt invullen, wissel dan contactgegevens uit (en noteer het kenteken) zodat je een afspraak kunt maken voor een later moment. En controleer of het telefoonnummer dat de ander opgeeft ook echt klopt. Dus bel diegene ter plekke even. Flauw? Nee. Want op zo’n moment gaat er van alles door je heen en blijkt het opschrijven van een telefoonnummer soms net op het oplossen van een cryptische (kerst)puzzel.

Carla Prins, Letselschadejurist Intake