Weer of geen weer, wij zijn er klaar voor

Na een overwegend natte en standaard Hollandse zomer kunnen we nu gelukkig alsnog genieten van een zonnige nazomer. En toch merk je dat er een verandering gaande is. Onderweg naar huis staat de zon lager, het avondje op het terras of in de tuin lijkt een stuk korter door de vroeger intredende duisternis en in de ochtend voelt het toch een stuk frisser aan. In het koor waar ik sinds twee jaar zing wordt al voorzichtig gesproken over het kerstrepertoire. En ja hoor, mijn kinderen hebben een tijdje geleden al weer de eerste pepernoten in de winkels gespot. We ontkomen er niet aan: de herfst staat voor de deur.

Carla_Herfst_Web.jpg

In mijn werk als letselschadejuriste bij het intaketeam van Pals merken we rond deze tijd ook een omslag in het soort gesprekken aan de telefoon. Natuurlijk, verkeers- en bedrijfsongevallen vinden het hele jaar door plaats. Maar gaat het in de zomer ook vaak over valpartijen in en rondom zwembaden en over andere buitenactiviteiten, met het verkleuren van de bladeren komen daar ook andere ongevallen bij: fietsers die tijdens de invallende duisternis of door een laaghangende zon niet op tijd zijn opgemerkt door een automobilist, glibberpartijen door natte bladeren en (weer een paar maanden verder) slip- en valpartijen door ijsvorming. En of je nu een verkeersongeval of een bedrijfsongeval overkomt, de gevolgen kunnen groot zijn.

Er zijn dan ook mensen die liever de weg vermijden en het openbaar vervoer nemen. Maar ook daar gaat het niet altijd soepel. Vertragingen door blaadjes op het spoor, treinen die niet rijden door vorstproblemen en - in ieder geval in het pre-coronatijdperk - valpartijen in overvolle bussen met onvoldoende zitplaatsen. Nee, ook in het openbaar vervoer zit een ongeval soms in een klein hoekje.

Maar wat dan, hoor ik je denken. De meesten van ons kunnen het zich niet veroorloven om de natte en koude maanden door te brengen op een tropisch eiland. Dus we zullen er toch echt doorheen moeten en hopen op warmere tijden. Of toch niet? Sommigen zoeken ter ontspanning juist de kou op en gaan op wintersportvakantie. En ja hoor, vanaf medio december krijgen we dan ook meer en meer telefoontjes binnen van mensen die letsel hebben opgelopen op de piste.

Zoals ik al zei: een ongeval zit in een klein hoekje. Wij als intaketeam bieden een luisterend oor en zorgen ervoor dat je verder wordt geholpen door de juiste letselschadespecialist. Want of een ongeval je nu in de zomer of in de winter overkomt, wanneer een ander aansprakelijk is voor jouw letsel is het belangrijk dat deze schade gecompenseerd wordt en je krijgt waar je recht op hebt. Weet in ieder geval dat ik ook de komende maanden klaar zit om je verder op weg te helpen. Toegegeven, dat zal zijn met een kop warme thee naast mij (en vooruit, af en toe een schaaltje pepernoten). Maar weer of geen weer, wij zijn er klaar voor.

Carla Prins, Letselschadejurist Intake