Winter

Mijn carrière in de verzekeringen ben ik ooit begonnen bij een verzekeraar op de afdeling autoschade. Als het winterweer was, konden we - zeker na een weekend - weer een flinke hoeveelheid schademeldingen verwachten. De telefoon stond niet stil en de schade-experts draaiden overuren. Mijn moeder zei in combinatie met slecht weer dan ook altijd: “Nou dan zal je het wel weer druk hebben op je werk.” Dat klopte toen wel. Maar na zeven jaar bij die verzekeraar kwam ik bij Pals te werken. Daar zijn de weersomstandigheden niet direct van invloed op de hoeveelheid werk. Toch bleef mijn moeder - tot de dementie haar dat onmogelijk maakte - bij storm, sneeuw of ijzel het altijd vragen: “Nou, het was zeker weer druk op je werk?”

Bert_Winter.jpg

Een slachtoffer van een verkeersongeval zal echter niet meteen contact met ons opnemen. Eerst gaat de aandacht natuurlijk uit naar het letsel, de behandeling hiervan en het herstel. Vanuit de ambulance ga je niet meteen met een letselschadespecialist bellen. Wanneer na de ziekenhuisopname en operatie het besef indaalt dat je het gelukkig hebt overleefd, begint vaak een lange periode van emoties en onzekerheden. Op dat moment kan ook de behoefte aan juridische bijstand ontstaan.

Wie gaat alle kosten betalen? Het was toch niet mijn schuld? Heb ik geen verzekering die hiervoor dekking biedt? Wat zijn mijn rechten? Bij de één komen die vragen heel snel aan de orde. Bij een ander (veel) te laat. Als je ernstig letsel bij een verkeersongeval oploopt waarbij de tegenpartij duidelijk aansprakelijk is, zal je snel geneigd zijn om actie te ondernemen. Slip je door de gladheid tegen een boom en breek je een been, dan denk je misschien dat het je eigen schuld is en doe je er niets mee.

In dat laatste geval kan een SVI (schadeverzekering inzittenden) echter dekking bieden. Ook bij letselschade. Veel mensen weten niet dat deze verzekering bestaat. Deze verzekering keert uit ongeacht de schuldvraag. Jouw eigen letselschade wordt vergoed. Ook al rij je zelf tegen een boom, ook al veroorzaak je zelf een aanrijding of ben je deels medeverantwoordelijk voor het ontstaan ervan. Kosten, inkomstenvergoeding, smartengeld, huishoudelijke en zelfs juridische bijstand, het wordt allemaal vergoed. Soms niet volledig, maar dat is altijd nog beter dan niets. Echt, iedereen die een auto heeft zou naast de verplichte WAM-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) een SVI moeten afsluiten. De premie is betaalbaar en letselschade kan onbetaalbaar zijn. Dus even checken!

Begin februari wordt het dan opeens toch nog winter. We zijn dat inmiddels zo niet meer gewend dat het nieuws hierover hysterische vormen aanneemt. In de dagen voordat het vriest hebben we het al over de vraag hoe een Elfstedentocht in coronatijd doorgang zou kunnen vinden. Absurd! Laten we gewoon genieten van wat mogelijk is (sleeën, wandelen, sneeuwballengevechten met de politie, langlaufen en schaatsen op de ijsbaan). De ongemakken blijven toch. Winter betekent voor het verkeer altijd meer risico op gladheid, slecht zicht en zoals nu sneeuwduinen. En dat is niet fijn als je dan toch de weg op moet. De kans op een ongeluk is gewoon groter. Ik hoop dat u voorzichtig doet, dat u mij niet nodig heeft en voor het geval dat een passende verzekering heeft afgesloten.

Ik ben zelf overigens alweer klaar met het winterweer. Met kerst is het prima maar begin februari begin ik toch weer naar de lente te verlangen. Eén ding mis ik wel. Mijn moeder zal me maandag niet meer bellen om te vragen of het weer druk was op het werk.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re