Smartengeld is één van de onderdelen van de totale letselschadevergoeding in een letselschadezaak. Het is bedoeld als financiële compensatie voor de geleden immateriële schade: de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde door het ongeval en het daardoor veroorzaakte letsel. Het berekenen van smartengeld in een letselschadezaak gaat op basis van de persoonlijke situatie van het slachtoffer en de hoogte van het smartengeld is daarmee per letselschadezaak verschillend. Extra gemaakte medische kosten en inkomensverlies vallen onder de materiële schade, en zijn daarmee geen onderdeel van de berekening.

Hoogte van het smartengeld

Smartengeld berekenen is maatwerk omdat uw persoonlijke situatie een belangrijke rol speelt. De criteria die gehanteerd worden om de hoogte van het smartengeld te berekenen zijn:

  • De aard van het letsel;
  • De duur van de ziekenhuisopname en revalidatie;
  • De mate van arbeidsongeschiktheid;
  • De leeftijd van het slachtoffer;
  • De door het opgelopen letsel gemiste maatschappelijke (carrière) kansen;
  • Het gemis van het kunnen uitoefenen van hobby of sport;
  • De gezondheidstoestand voor het ongeval.

Als u letsel oploopt waarbij iemand anders aansprakelijk is, dan kunt u een letselschadevergoeding vorderen, waar smartengeld mogelijk een onderdeel van is.

Uitgekeerde letselschadebedragen

Voor het berekenen van de hoogte van het smartengeld wordt de Smartengeldgids gebruikt. In deze gids staan alle uitgekeerde letselschadebedragen, inclusief smartengeld. Deze uitgekeerde letselschadebedragen kunnen u een indicatie geven van de schadevergoeding die u kunt verwachten. Over de exacte hoogte van het smartengeld voor uw specifieke situatie, kan uw letselschadespecialist u bij de afwikkeling van uw letselschadezaak informeren.

Persoonlijk advies over het berekenen van smartengeld

Wanneer u letsel heeft opgelopen door een ongeval, dan heeft u vanzelfsprekend veel vragen waar u een deskundig en passend antwoord op zoekt. Pals Letselschade heeft zestig jaar ervaring in de begeleiding van letselschadeslachtoffers, en onze aanpak heeft zich inmiddels ruim bewezen. Direct weten wat onze letselschadespecialisten voor u kunnen betekenen? We geloven in persoonlijk advies en komen daarom graag bij u thuis. Bel voor vrijblijvend en kosteloos advies: 085 – 07 35 550