Iedereen wil zijn kinderen vrij en gelukkig zien opgroeien. Een gelukkige jeugd is immers een groot goed. Maar geluk is kwetsbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als het om kinderen gaat. Bij een aanrijding of ander ongeval lopen kinderen vaak ernstig letsel op met grote gevolgen voor de rest van hun leven. Maar ook uw leven staat op zijn kop. En wie draait op voor alle kosten? Pals Letselschade legt uit hoe het zit.

Wie betaalt de kosten?

In Nederland is het bij wet geregeld dat de aansprakelijke partij de schade moet vergoeden. Die is daarvoor verzekerd. Het moet dan wel worden aangetoond dat de tegenpartij het letsel heeft veroorzaakt. Kinderen hebben extra wettelijke bescherming. Jonger dan 14 jaar hebben zij nooit schuld aan een verkeersongeval.

De aansprakelijke partij vergoedt ook de kosten die wij maken om u te helpen. Onze dienstverlening is daardoor voor u kosteloos.

Welke letselschade wordt vergoed?

De aansprakelijke partij moet de kosten die u gelijk maakt vergoeden, maar ook de eventuele toekomstige schade. De totale vergoeding bestaat uit verschillende factoren, zoals:

 • medische kosten
 • materiële schade
 • (toekomstige) inkomensschade
 • smartengeld
 • mogelijk verlies zelfwerkzaamheid
 • wettelijke rente
 • kosten voor deskundige bijstand

Vaak kan meer dan u denkt

Bij een ongeval is het belangrijk om alle onkosten in kaart te brengen. Onze experts kijken daarom goed naar welke schade u heeft:

 • Heeft u extra kosten gemaakt, zoals schade aan de kinderfiets, kleding en bril?
 • Kan uw kind niet naar school en moet u iemand inhuren voor bijles?
 • Moet u regelmatig naar het ziekenhuis rijden om bij uw kind te zijn?
 • Moet u extra medische kosten maken die de zorgverzekeraar niet vergoedt?
 • Kan uw kind niet meer sporten, maar loopt het lidmaatschap van de vereniging gewoon door?
 • Moeten er aanpassingen aan uw auto plaatsvinden?
 • Moet u de oppas extra langs laten komen?
 • Heeft u de vakantie moeten annuleren?

Al deze schadeposten komen voor een vergoeding in aanmerking. Wij raden u daarom aan om uw uitgaven te noteren en dit overzicht goed te bewaren.

Schakel altijd een letselschadebureau in

Kinderen kunnen hun leven lang last houden van de schade die zij oplopen. Vaak is de volledige schade pas vast te stellen als een kind volgroeid is en gaat studeren of werken. Alleen een gespecialiseerd letselschadespecialist kan in deze ingewikkelde zaken het beste advies geven.

De meest voorkomende ongelukken met kinderen

Kinderen zien minder gevaar en raken eerder betrokken bij een verkeersongeluk. Door hun enthousiasme lopen ze ook sneller een hondenbeet op en meisjes raken soms ernstig gewond door ongelukken met paarden. Elk verhaal staat op zichzelf, maar bij Pals Letselschade zien we dat sommige soorten ongelukken vaak voorkomen. De meest voorkomende ongelukken:

Klik verder voor meer informatie of neem, kosteloos en vrijblijvend, contact met ons op. Wij helpen u graag.

 

Uw kind in een verkeersongeval

Kinderen zijn extra kwetsbaar. Ze zien niet snel gevaar, letten niet goed op bij het oversteken, vallen van hun fiets en halen onverwachte manoeuvres uit. Vaak zijn de gevolgen ernstig.

Letselschadespecialist mr. Lianne Hackeng: “In Nederland heeft een kind jonger dan 14 jaar nooit schuld aan een verkeersongeval. De verzekeraar van de tegenpartij zal de letselschade van uw kind dan ook vergoeden.”

Lees verder over letselschade in het verkeer

Hersenletsel bij kinderen

Je leven verandert totaal door hersenletsel na een ongeval of medische fout. De gevolgen zijn vaak ernstig en het duurt lang voordat alle gevolgen zichtbaar zijn.

Letselschadespecialist mr. Lianne Hackeng: “Schade als gevolg van hersenletsel is complex en voor het vaststellen heeft u zeker hulp van experts nodig. Door hersenletsel kan een slachtoffer vaak niet (volledig) meedoen op de arbeidsmarkt, wat financiële consequenties heeft voor de rest van zijn of haar leven.”

Lees verder over schade door hersenletsel

Ongeluk op school kind

Een valpartij van het klimrek, een vinger die vastzit in een bankschroef of een uit de hand gelopen stoeipartij op het schoolplein: je moet er niet aan denken, maar het kan elke dag gebeuren.

Letselschadespecialist mr. Lianne Hackeng: “Een school aansprakelijk stellen is erg moeilijk. Scholen kunnen vaak juridisch onder aansprakelijkheid uitkomen. Een eenduidig antwoord is niet te geven, dit is maatwerk. Ik raad daarom altijd aan om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.”

Brandwonden

Brandwonden zijn ernstige wonden die veel fysiek en psychisch leed kunnen veroorzaken, vooral wanneer ze in het gezicht of ledematen zichtbaar zijn. Hete vloeistoffen zijn de grootste boosdoener.

Letselschadespecialist mr. Lianne Hackeng: “Als uw kind een brandwond oploopt, dekt de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker meestal de schade. Het is dan belangrijk die persoon aansprakelijk te stellen. Wij helpen daarbij met aanvullende adviezen.”

Lees verder over letselschade bij brandwonden

Ongeval kind tijdens paardrijden

Paardrijden is leuke, maar ook gevaarlijke sport. Een kind kan letselschade oplopen door een val, een trap of de beet. Vooral bij een val of een trap van een paard kan ernstig letsel ontstaan.

Letselschadespecialist mr. Lianne Hackeng: “De bezitter van het paard is aansprakelijk voor door het paard veroorzaakte letsel. Meestal heeft de eigenaar daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering. De ruiter heeft extra juridische bescherming.”

Lees verder over letselschade door ongelukken tijdens het paardrijden

Schade kind na hondenbeet

Hondenbeten kunnen bij kinderen voor letsel zorgen dat lang nodig heeft om te genezen. Bovendien is het voor veel kinderen een traumatische ervaring met soms psychische schade tot gevolg.

Letselschadespecialist mr. Lianne Hackeng: “Als een kind door een hond gebeten wordt en daar al dan niet blijvend letsel aan overhoudt, heeft het kind mogelijk recht op een schadevergoeding. Voor het aansprakelijk stellen moet u weten wie de eigenaar is van de hond. Wij helpen u bij het claimen van letselschade en met adviezen over medische, sociale en financiële zaken.”

Lees verder over letselschade door hondenbeten