De twee mannen die dinsdag omkwamen nadat ze uit een hoogwerker in Zaltbommel vielen zijn de 53-jarige Bart Vink en de 61-jarige Jos Relou uit Someren. Het bedrijf waar de mannen voor werkzaam waren, Wijnen Bouwgroep, is geschokt. “Onbegrijpelijk, dat dit heeft kunnen gebeuren.”

De mannen waren bezig bij de verbouwing van het Van der Valk Hotel in Zaltbommel. Het drietal bevestigde vanuit de hoogwerker een spandoek van Wijnen Bouwgroep aan de gevel.

De drie medewerkers waren aangelijnd en droegen helmen. Maar toen is ineens, om onverklaarbare redenen, de bak naar beneden gekomen. De drie mannen vielen van vier hoog naar beneden. Twee mannen overleden ter plekke, de derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Wie is aansprakelijk?

Aansprakelijkheid hangt af van feitelijke oorzaak, maar ligt waarschijnlijk bij de werkgever. Die is aansprakelijk als er iets mis is met de veiligheid voor werknemers in verband met van werktuigen waarmee gewerkt wordt (artikel 7:658 BW). Zoals gezegd, technisch onderzoek zal uit moeten wijzen hoe een en ander heeft kunnen gebeuren. Niet uitgesloten is dat ook de bezitter van het werktuig aansprakelijk is of degene die deze bediende.

De aansprakelijke partij dient op te komen voor alle schade, dus voor medische kosten, maar ook bijvoorbeeld voor kosten van levensonderhoud voor nabestaanden.

Bron: AD