Vanmorgen om ongeveer half acht heeft een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden nabij Puisseguin (Gironde Frankrijk). Een bus kwam in botsing met een vrachtwagen. Zeker 42 mensen zijn omgekomen; 8 mensen zouden het ongeval overleefd hebben. President Hollande spreekt van een tragedie. Zodra de eerste schok voorbij is, komen de vragen over de aansprakelijkheid en schade.

Europa en aansprakelijkheid

Bij het busongeval in Frankrijk speelt dat waarschijnlijk niet, maar steeds vaker krijgen we te maken met vragen over buitenlands recht. Wat bijvoorbeeld als er wel Nederlanders in de bus hadden gezeten? We gaan steeds vaker de grens over en buitenlanders komen vaker als toerist of voor zaken naar Nederland.

Gebeurt er een ongeluk, dan komen er vragen over welk recht moet worden toegepast. Dit soort zaken is in Europa veelal geregeld in verdragen. Zo is er het Haags Verkeersongevallen verdrag. Dit verdrag bepaalt welk recht van toepassing is als mensen van verschillende nationaliteit met een voertuig een ongeluk krijgen.

Gronings letselschadecongres

Elk jaar wordt door de Rijksuniversiteit Groningen een congres georganiseerd over letselschade. Dit jaar ging dat over Europa en letselschade.

Ook daar werd duidelijk dat er steeds vaker vragen spelen over  het toe te passen recht. Dit soort vragen spelen niet alleen bij internationale vliegrampen, zoals de ramp met MH17. Ook werd duidelijk dat het onderwerp juridisch ingewikkeld kan zijn.

Freek Schultz, letselschadespecialist NIVRE-re