De carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda gaan vandaag niet door vanwege de harde windstoten die worden verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor een groot deel van het land. Er worden zware windstoten, met een snelheid tussen de 75 en 90 kilometer per uur, regen en hagel verwacht. Het risico op letselschade is volgens de organisaties té groot.

Voor de gemeenten, de politie en de carnavalsverenigingen staat veiligheid voor het publiek voorop. De meeste dorpen en steden willen geen enkel risico nemen. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant had eerder de risico’s van de carnavalsoptochten in kaart gebracht. Zo kunnen windgevoelige praalwagens met draaiende en losse elementen omvallen en allerlei objecten door de wind los rondvliegen. Harde windstoten kunnen een gevaar vormen voor het publiek omdat hoge praalwagens vatbaar zijn voor de wind.

“In een setting van bijvoorbeeld een historische binnenstad met smalle straatjes kan mogelijk paniek in de menigte ontstaan. Met alle gevolgen van dien”, aldus de Veiligheidsregio.

In andere plaatsen hebben organisaties in overleg met de gemeente en politie besloten de optocht wél door te laten gaan. Kerkrade is daar een voorbeeld van. Het is te hopen dat alles goed gaat. Zou dat niet zo zijn, dan ligt aansprakelijkheid voor de hand, omdat voorzienbaar was dat er iets mis kon gaan.

Bron: Nu.nl en Telegraaf.nl