Appen, Facebooken of mailen achter het stuur kan nog duurder uitvallen voor chauffeurs. Zij riskeren bij een ongeval zelf voor de kosten op te moeten draaien.

Het verbond van verzekeraars waarschuwde er al voor: het gebruik van de smartphone achter het stuur is de belangrijkste reden van de stijging van het aantal ongelukken vorig jaar. Omdat appen achter het stuur als roekeloos rijgedrag kan worden gezien, mogen verzekeraars zo’n chauffeur uitsluiten.

Appen achter het stuur wordt een duur grapjeLastig te bewijzen

De boetes voor het gebruik van je mobieltje achter het stuur zijn al hoog, bij een aanrijding kan het dus helemaal een heel duur geintje worden. Het is alleen vaak nog wat lastig te bewijzen, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

„Lang niet altijd is er politie bij een ongeval aanwezig die de smartphone in beslag kan nemen. Maar als dat wel gebeurt, kan een kostbare sanctie volgen. De smartphone is een vloek in het verkeer.”

Toename ongelukken met 6,5 procent

Volgens het verbond is het smartphonegebruik waarschijnlijk de grootste oorzaak van de stijging van het aantal aanrijdingen. In 2015 namen die met 6,5 procent toe ten opzichte van 2014 tot 841.000. Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in het verkeer? Neem dan gerust kosteloos contact met ons op voor vrijblijvend advies.