Dagblad van het Noorden, 7 december 2013

Slapeloze nachten heeft hij er maanden later nog van. De 65-jarige Walter Bijkerk uit Emmen zegt dat hij een trauma heeft opgelopen door een bizar incident in het Valtherbos vlakbij zijn huis. Hij is op het fietspad in het bos aangereden door een bromfietser die achtervolgd werd door een politieauto. De agenten hebben de achtervolging over het pad toch doorgezet.

Bijkerk heeft een klacht ingediend bij de politie, omdat de agenten zich niet om hem hebben bekommerd. “De politie heeft me om mijn lot overgelaten. Het was ook veel te gevaarlijk wat ze deden, een achtervolging over zo’n druk fietspad. Zeker als je later hoort dat ze die bromfietser achterna zaten, omdat hij te hard zou hebben gereden. Als het nou een gevaarlijke overvaller was, zou je er misschien nog begrip voor hebben.”

Het is gebeurd aan het begin van een mooie nazomeravond in september van dit jaar. Bijkerk rijdt op zijn snorscooter door het bos. Hij heeft zijn pony gevoerd en is op weg terug naar huis. Plotseling wordt hij vanachter aangereden door een bromfietser die op volle snelheid is. Bijkerk valt op de grond. De bromfietser ook, maar die staat direct weer op en rijdt snel verder. Ook de Emmenaar komt naast het pad terecht en krabbelt overeind. Dan krijgt hij opnieuw de schrik van zijn leven. “Een politieauto met zwaailichten passeerde me met grote snelheid. Ik weet zeker dat de agenten mij hebben gezien. Ik ben met moeite thuisgekomen, strompelend met de kapotte scooter aan de hand. Ik was gewond aan mijn nek, mijn hand en mijn been en bij de huisarts geweest. De snorscooter staat nog bij de garage voor reparatie.”

Bijkerk doet hij aangifte tegen de bromfietser en dient een klacht in tegen de agenten. Hij schrijft in een klachtenformulier wat hem is overkomen. “Op het moment van het ongeval reed er voor mij een man en een vrouw met twee kinderen op de fiets. Zij zijn gestopt en naar mij toegekomen. De mensen waren ook flink geschrokken.”

De betrokken agenten maken een zogeheten proces-verbaal van bevindingen. Een van de agent verklaart daarin: “Toen wij bijna het bos uitreden, stond een oudere man op een scooter naast het fietspad. Ik had niet de indruk dat de man in een hulpeloze toestand was en zag vanuit de auto ook geen verwondingen. Als ik die indruk wel had gehad, was ik zeker gestopt.”

Naar aanleiding van de klacht maken de agenten later nog een rapport op. Daaruit blikt dat ze vanuit het bos in de wijk Emmermeer in Emmen de verdachte scooterrijder zijn kwijtgeraakt. “Ik heb niets gezien van een aanrijding tussen de scooterrijder en de oudere man”, schrijft de bestuurder van de politiewagen. Nadat de klacht is ingediend, doet de politie het voorstel om een bemiddelingsgesprek te doen. Maar daar heeft Walter Bijkerk geen trek meer in.

Woordvoerder Anne van de Meer van de politie Noord-Nederland wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. Hij zegt dat agenten zelf kunnen beslissen of en wanneer het verantwoord en nodig is om in bepaalde situatie een achtervolging inzetten. “Ze mogen ook over een fietspad rijden. Of in dit geval de juiste afweging is gemaakt, weet ik niet. Wij doen geen mededelingen over een specifieke handelwijze van de politie.”

Getuigen gezocht ongeval

Van het ongeval van de 65-jarige Walter Bijkerk zijn meerdere mensen getuige geweest. Die zijn belangrijk voor het afhandelen van de schade. De getuigen, onder wie de fietsers die de Emmenaar hebben geholpen na de aanrijding, zijn nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een schadevergoeding uit het Waarborgfonds Motorverkeer (WBF).

Letselschadespecialist Bert Heida van Pals Letselschade vertegenwoordigt Bijkerk. De veroorzaker, de bromfietser die achtervolgd werd door de politie, is nooit gepakt. “Omdat er sprake is van een onbekend gebleven motorrijtuig kan er een beroep worden gedaan op het WBF. Daar heb ik namens de heer Bijkerk een claim ingediend. Het WBF stelt zich echter zeer formeel op. Men stelt dat er geen bewijs is voor een aanrijding. Ik heb dus getuigen nodig.”

De getuigen die het ongeval op vrijdag 13 september rond 19.00 uur op het fietspad op het Valtherbos hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met letselschadespecialist Bert Heida van Pals Letselschade (0591-650131).