De elektrische fiets is inmiddels ‘dodelijker’ dan de bromfiets, blijkt uit nieuwe cijfers. De politie is bezorgd en adviseert e-bikers dringend een helm te dragen.

Sinds 2014 zijn zeker 79 e-bikers in Nederland omgekomen bij een verkeersongeval. Dat blijkt uit de nieuwste politiecijfers, die vandaag openbaar worden gemaakt. Het aandeel e-bikers onder verkeersdoden neemt toe. Zo zijn bestuurders van een e-bike vaker slachtoffer van een fataal verkeersongeval dan bromfietsrijders.

Vooral ouderen lopen gevaar: 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder. ,,Zorgwekkend”, zegt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie. ,,Door de vergrijzing zien we dat mensen steeds langer mobiel blijven en vaker kiezen voor een e-bike. Op zich is dat mooi, want het is gezond. Maar helaas missen sommige ouderen de vaardigheid om een e-bike te besturen.”

Cursus volgen

Door de vergrijzing zien we dat mensen steeds langer mobiel blijven en vaker kiezen voor een e-bikeEgbert-Jan van Hasselt, Nationale Politie

Het aantal ongelukken neemt daardoor toe, zegt Van Hasselt. ,,Het zou goed zijn als meer mensen een cursus volgen. Want de e-bike is geen gewone fiets. Het geeft je een extra zetje, en dat gebeurt soms onverwachts. Daardoor kun je wankelen, slingeren en soms zelfs vallen.”

Van Hasselt wijst ook op toegenomen drukte op het fietspad. ,,Op het fietspad had je vroeger alleen maar gelijkgezinden, mensen die een gelijk tempo hadden. Maar nu zien we e-bikes, gewone fietsen, supersnelle elektrische fietsen en bakfietsen. Kortom: het is gevaarlijker geworden.”

 

Helmadvies

Ongelukken met dodelijke afloop in Nederland sinds 2014.

Ongelukken met dodelijke afloop in Nederland sinds 2014. © VIA / Giedo Donkers

De politie geeft een dringend ‘helmadvies’. ,,Draag een helm, zeker als je wat ouder bent”, zegt Van Hasselt. ,,Onderzoek laat zien dat het dragen van een helm ernstig letsel kan voorkomen.”

Niet eerder bracht de politie cijfers naar buiten over het aantal overleden e-bikers. In 2016 vielen in totaal 629 doden in het verkeer, onder wie 189 fietsers. Onder die doden waren zeker 28 e-bikers, blijkt uit de nieuwe cijfers. In 2017 is geen daling in het aantal verkeersdoden te verwachten, zegt de politie.

Vandaag doet de politie mee aan het Europese project EDWARD, met als doel een dag zonder verkeersdoden. Rijkswaterstaat plaatst op matrixborden boven wegen de tekst ‘Rij bewust en kom veilig thuis’.

bron: ad.nl