Nu.nl heeft onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid in Nederland. Zij onderzochten 1.3 miljoen verkeersongevallen sinds 2014. Zij komen tot de volgende conclusies.

Meeste ongevallen tijdens spits

De meeste verkeersongevallen gebeuren op werkdagen tussen 16.00 en 18.30. Dit geldt ook voor het aantal ernstige en dodelijke ongevallen. Niet geheel onverwacht, mensen rijden na een vermoeiende dag werken naar huis en hebben daardoor sneller kans op een ongeval.

Slechts acht dagen geen ongeval

Sinds 2004 heeft het RDW slechts op acht dagen geen ernstig lichamelijk letsel geregistreerd. Er vallen minder vaak dodelijke slachtoffers. Maar ook dat valt niet te onderschatten. Elke maand telt gemiddeld slechts zeven dagen zonder dodelijke slachtoffers.

 Aantal verkeersdoden daalt

Sinds de jaren zeventig daalt het aantal verkeersdoden sterk. De verkeersveiligheid is dus verbeterd.

Fietsers overlijden vaker

Traditioneel zijn de meeste dodelijke verkeersongevallen te betreuren bij automobilisten. Deze trend is de afgelopen jaren aan het wijzigen. In 1996 was 19,1 procent van alle verkeersdoden een fietser. Nu is dat 30 procent.

In dezelfde periode is het aandeel van de automobilisten gedaald van 50 naar 30 procent. Het aantal dodelijke ongevallen met invalidenvoertuigen en scootmobiels is juist weer gestegen van 0 naar 7 procent.

130 wegen niet onveiliger

De infrastructuur van wegen is meer van invloed op de verkeersveiligheid dan de snelheid. Zo concludeert Nu.nl. Er gebeuren niet meer ongelukken op snelwegen nu de snelheid is verhoogd naar 130 kilometer per uur.

De gevaarlijkste verkeerslocaties

Woon jij in de buurt van de gevaarlijkste verkeerslocaties? Ook daar heeft Nu.nl onderzoek naar gedaan. Dit overzicht, samen met de details rondom bovenstaande conclusies, vind je op NU.nl.

Verkeersongevallen en letselschade

Ga niet moe de weg op, speel geen Pokemón Go achter het stuur en wees je bewust van het gevaar van deelname aan het verkeer. Een ongeluk zit écht in een klein hoekje. Helaas voor ons is dat de dagelijkse praktijk. Daarom doen wij er alles aan om slachtoffers van letselschade te helpen met juridische, financiële en praktische hulp.

 

Bron: Nu.nl