Bron: CBS

In 2012 liepen 478.300 werknemers lichamelijk of geestelijk letsel op door een arbeidsongeval. Dit is 7% van alle werknemers in Nederland. Dit melde het Centraal Bureau voor de Statistiek op 5 augustus 2013.

Ziekteverzuim door arbeidsongeval en soort letsel

Van de medewerkers met een arbeidsongeval was bijna de helft een dag ziek en bij een derde duurde het verzuim vier dagen of langer. 70% van de werknemers liep alleen lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. 20% liep geestelijk letsel op zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. Bij 10% was er sprake van lichamelijk en geestelijk letsel door het arbeidsongeval.

Horeca en bouw gebeuren meeste arbeidsongevallen

De meeste arbeidsongevallen vinden plaats in de horeca en de bouw. Dit is respectievelijk 11 en 9% van de werknemers uit deze sectoren. Het verzuim door het letsel van het arbeidsongeval was bij werknemers in de bouw het hoogst. Mannen zijn vaker betrokken bij een arbeidsongeval met lichamelijk letsel, en vrouwen hebben naar verhouding meer te maken met geestelijk letsel door een arbeidsongeval. De oorzaak van het soort letsel heeft te maken met de sectoren waar mannen en vrouwen werkzaam in zijn. Vrouwen hebben vaker een baan in sectoren waarin relatief veel ongevallen met geestelijk letsel plaatsvinden. Bijvoorbeeld de sector zorg en het onderwijs. Mannen werken vaker in de bouw, waarbij veel arbeidsongevallen voorkomen met lichamelijk letsel.

Wij zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft

Heeft u tijdens uw werk letselschade opgelopen waar een derde voor aansprakelijk is? Door een arbeidsongeval verandert uw leven. Naast fysieke en emotionele gevolgen, krijgt u ook te maken met financiële gevolgen. Onze letselschadespecialist helpt u met het verkrijgen van een rechtvaardige schadevergoeding. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies over uw letselschadezaak.