Het kabinet start begin volgend jaar een grote campagne over de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdagavond in de Tweede Kamer, nadat meerdere partijen op zo’n campagne aandrongen.
 “De smartphone is een grote zorg. We zien dagelijks de slingerende fietsers en automobilisten”, zei Van Nieuwenhuizen.

De laatste jaren ziet de bewindsvrouw het aantal ongelukken op de weg toenemen. “Dat mag niet gebeuren”, zei Van Nieuwenhuizen. Maar ze waarschuwde er direct voor dat makkelijke oplossingen er niet zijn. Er wordt daarom met betrokken maatschappelijke organisaties een plan van aanpak opgesteld.

Wel zei de bewindsvrouw toe dat haar eigen ambtenaren op Infrastructuur en Waterstaat alvast een appverbod in de auto krijgen, een wens van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. “Goed voorbeeld doet goed volgen”, zei Van Nieuwenhuizen.

Er wordt eveneens op aandringen van Van Tongeren gekeken naar de technische mogelijkheden om de smartphone in de auto gedeeltelijk uit te schakelen. Er moet een manier zijn dat de telefoon nog wel te gebruiken is voor navigatie en handsfree bellen, maar niet met appen.

Bob-campagne

D66-Kamerlid Rob Jetten dacht dinsdag tijdens het eerste deel van het debat aan een campagne zoals die met ‘de bob’ waarin wordt gewaarschuwd voor alcohol in het verkeer. “We moeten daar echt fors op gaan inzetten”, aldus Jetten.

Het gebruik van de telefoon achter het stuur is al verboden, je kunt er een boete voor krijgen. De VVD pleitte ervoor om het gebruik onder roekeloos rijden te scharen, net zoals dat nu al geldt voor het gebruik van alcohol en drugs op de weg. In zo’n geval kan de rechter zwaardere straffen opleggen. De andere drie coalitiepartijen, CDA, D66 en ChristenUnie, steunen de oproep.

Die mogelijkheid laat Van Nieuwenhuizen onderzoeken door haar collegaminister van Justitie en Veiligheid. Op dat departement wordt momenteel gewerkt aan een voorstel.

Dodelijk ongeluk

De discussie over het zwaarder straffen van appen achter het stuur werd aangewakkerd nadat een 21-jarige vrouw in 2016 op Texel overleed nadat ze van achter werd aangereden door een automobilist. Het vermoeden bestond dat de bestuurster WhatsApp-berichten verstuurde tijdens het dodelijk ongeluk, maar de rechter achtte dit niet bewezen. Ze kreeg uiteindelijk een taakstraf.

bron: nu.nl