Een passagierstrein van Arriva is 23 februari bij een beveiligde overweg in Vilsteren (Gemeente Dalfsen) tegen een hoogwerker gebotst. De hoogwerker kon niet snel genoeg de oversteek maken, waardoor de machinist van de trein machteloos moest toekijken hoe de trein de hoogwerker ramde. Als gevolg van het ongeval liepen meerdere passagiers letsel op en overleed de machinist. De chauffeur van de hoogwerker uit Zwolle bleef ongedeerd omdat hij net op tijd uit de hoogwerker kon springen.

De 21-jarige bestuurder wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeluk met dodelijke afloop en het veroorzaken van gevaar op een spoorweg. De man werd direct na het ongeluk verhoord door de politie. Hij kon daarna naar huis. Zolang het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk loopt, blijft de man verdachte. Als het onderzoek klaar is besluit justitie of hij wordt vervolgd.

De ‘slechts’ negen passagiers zijn met lichte verwondingen uit de trein gekomen. Alle passagiers konden zich door een scheur tussen twee coupés naar buiten wurmen. Twee daarvan moesten naar het ziekenhuis.

Treinongelukken met letsel komen in Nederland niet vaak voor. Vorig jaar waren er 33 ongelukken op spooroverwegen, waarvan dertien met dodelijke afloop. Van de 33 ongelukken waren er dertig bij een beveiligde overweg. Drie ongevallen waren bij een onbeveiligde overweg, blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail.

Bron: AD/Prorail