Jan Willem Lenselink, letselschadespecialist Pals Letselschade:

‘De gevolgen van een motorongeval zijn meestal groter dan met een auto’

Het is voorjaar en dus is het voor veel liefhebbers tijd de motor weer eens uit de garage te halen. Dat is aan het straatbeeld te zien; op binnenwegen, bochtige dijken en ook op de snelweg zijn er opeens weer veel motorrijders. Dat is genieten voor die mannen (en vrouwen), maar het betekent ook het begin van een periode met relatief veel ongevallen met motorrijders. En meestal komen die er niet zonder letsel vanaf.

“Zeker bij het begin van het motorseizoen zijn er opeens explosief veel meer motoren op de weg”, zegt Jan Willem Lenselink, letselschadespecialist bij Pals Letselschade. “Alleen al door die aantallen is de kans gewoon groter dat een motorrijder bij een ongeluk betrokken raakt. Bovendien: automobilisten en motorrijders moeten altijd weer even aan elkaar wennen. Je ziet een auto nu eenmaal sneller dan een motor”.

Zelfs bij een betrekkelijk onschuldig ongeval loopt de motorrijder meestal letsel op. “Hij is nu eenmaal kwetsbaarder dan een automobilist”, licht Lenselink toe. “Op een motor heb je geen gordel, airbag of kreukelzone. Meestal wordt de rijder bij een ongeval direct van zijn motor geslingerd, wat vaak leidt tot orthopedisch letsel, botbreuken en dergelijke”, aldus de letselschadespecialist. “Dus ondanks dat motorrijders tegenwoordig goede pakken aan hebben en een helm dragen, zijn de verwondingen bij een motorongeluk dikwijls ernstiger dan bij een ongeval met alleen auto’s.”

Juridisch is er overigens geen verschil tussen ongevallen met motoren of gevallen waarbij alleen auto’s zijn betrokken. Ook maakt het niet uit of de motorrijder op het moment van het ongeval zijn hobby aan het beoefenen was of dat sprake was van woon-werkverkeer. “Dat speelt allemaal geen rol”, zegt Lenselink. “Het gaat altijd alleen om de schuld en dus de aansprakelijkheid.” Maar omdat de gevolgen voor motorrijders meestal ernstiger zijn, is de rol van de letselschadespecialist des te belangrijker.

Schuldvraag

“Een gewonde motorrijder heeft vaak te maken met een lange herstelperiode en veel medische behandelingen en operaties”, ervaart de letselschadespecialist van Pals Letselschade in zijn beroepspraktijk. “Er is ook een behoorlijke kans op blijvend letsel en tijdelijke of zelfs definitieve arbeidsongeschiktheid.” De gevolgen van een motorongeluk zijn dus dikwijls groot en daarom is het verstandig de letselschadespecialist in te schakelen. “Zeker als twijfel bestaat over de schuldvraag en er langdurige gevolgen zijn op medisch en arbeidsrechtelijk gebied, kan het slachtoffer in een voor hem complexe wereld terechtkomen. Het is dan onze taak hem te ontzorgen van alle juridische aspecten”, aldus Lenselink. “Wij hebben daarin ervaring en hij heeft wel wat anders aan zijn hoofd.”

Jan-Willem-Lenselink.png