Uit een gezamenlijk onderzoek van NOS en VeiligheidNL blijkt dat het aantal slachtoffers met ernstige letselschade door vuurwerk is gestegen. Deze jaarwisseling mocht er vanaf 18.30 uur op 31 december vuurwerk worden afgestoken. Er zijn door het vuurwerk deze jaarwisseling wel minder slachtoffers, maar het letsel is ernstiger dan voorgaande jaren.

Slachtoffers met ernstiger letsel

De verwondingen zijn ernstiger en de slachtoffers met letsel jonger. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van alle letselschade slachtoffers onder de twintig jaar was. Het letsel dat slachtoffers opliepen waren onder andere handamputaties, vingeramputaties, maar ook veel jonge slachtoffers die geheel of gedeeltelijk gezichtsvermogen verloren. De meeste mensen raakten gewond door vuurwerk dat zij zelf afstaken: 56 procent nu tegen 38 procent in 2011/12. Bijna een derde van de gewonden is slachtoffer geworden van vuurwerk dat anderen afstaken.

Daling aantal vuurwerkslachtoffers mogelijk

Door de afsteektijden te beperken zijn er minder mensen gewond geraakt door vuurwerk; met name het aantal gewonden door zelf-afgestoken legaal knalvuurwerk is gedaald. In opdracht van het ministerie van I&M onderzoekt VeiligheidNL momenteel samen met oogartsen (NOG), spoedeisende hulpartsen (NVSHA) en traumachirurgen (NvT) de precieze omstandigheden en type vuurwerk waardoor verwondingen zijn veroorzaakt, om het aantal slachtoffers verder terug te kunnen brengen. Daarnaast dient volgens VeiligheidNL sterker te worden ingezet op repressie van illegaal vuurwerk om de stijging in ernstige slachtoffers daarvan te keren.

Letselschadevergoeding als omstander

Het kan zijn dat u tijdens de jaarwisseling als omstander ook letsel heeft opgelopen door vuurwerk. In dat geval is er een grote kans dat u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Wilt u meer informatie en gratis advies over uw letselschade. Neem dan contact op met onze letselschadespecialist op 085 – 07 35 550.

Bron: veiligheid.nl