Letselschade-advocaat Arvin Kolder van Punt Letselschade Advocaten was gisteren te horen in de uitzending “Altijd wat anders” van Radio Noord. Het programma geeft luisteraars de gelegenheid te reageren op het actuele onderwerp van de dag, dit keer de extreme gladheid en ijzel in het Noorden van het land.

Aansprakelijkheid bij letselschade

Een vraag die bovenkwam is of het een burgerplicht is om je eigen stoep schoon te maken. Kan je als bewoner aansprakelijk worden gesteld als iemand op de stoep voor jouw huis een ongeval krijgt door gladheid?

Halverwege het programma krijgt deskundige Arvin Kolder het woord. Hij geeft aan dat er vroeger in de regelgeving een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) was opgenomen, waarin stond dat bewoners verplicht waren de eigen stoep schoon en ijsvrij te houden. In de praktijk bleek deze APV niet te handhaven. Want hoe ga je om met bijvoorbeeld bewoners die op vakantie zijn. Deze regel is er dus niet meer. Je krijgt geen financiële boete van de gemeente.

Burgerplicht

Wat anders is het, geeft Arvin Kolder aan, als iemand uitglijdt en letselschade oploopt. Het schoonhouden van je stoep is een burgerplicht, een fatsoensregel. Het valt echter ook onder de algemene zorgplicht voor een ander. Bij letselschade kan hier wel degelijk een discussie over ontstaan en kan een slachtoffer van letselschade op een privéterrein de bewoner aansprakelijk stellen.

Inspanningsplicht

Hetzelfde geldt voor de gemeente of de provincie. Als wegbeheerder zijn zij verplicht de openbare weg in goede staat te houden. Zij hebben een inspanningsplicht om gladheid te bestrijden. Voor een schadevergoeding bij letselschade kan je dus bij de overheid aankloppen. Omdat een wegbeheerder te maken heeft met beperkte financiële middelen en mankracht, kan niet het onredelijke van ze worden geëist. Ze hebben zogezegd geen garantieplicht. Je kunt niet van de overheid verlangen dat er helemaal geen gladheid voor komt.

Heb jij letselschade opgelopen door de gladheid? Een letselschadespecialist kan je helpen je schade te verhalen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Luister de uitzending terug op Radio Noord. Letselschade-advocaat Arvin kolder komt rond 1:50:20 aan het woord.