oogletselAfgelopen jaarwisseling heeft meer slachtoffers met ernstige oogschade gekost dan vorig jaar. Bij het gespecialiseerde oogziekenhuis in Rotterdam werden dit jaar veertien mensen binnengebracht. Dat aantal kan nog oplopen als er slachtoffers uit de rest van het land bijkomen.

Zeker de helft van de slachtoffers houdt blijvende schade over aan zijn verwondingen. Dat gaat van permanent verminderd zicht tot blindheid en zelfs het verliezen van een oog. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril.

De ogen hebben veel te lijden onder het afsteken van vuurwerk. Afgelopen jaar raakten in Nederland in totaal vijftien mensen blind aan een oog. In de afgelopen acht jaar meldden zich ruim 1900 mensen bij oogartsen. 2340 ogen raakten beschadigd, waarvan 816 met blijvend letsel. 149 ogen werden blind en 64 ogen moesten worden verwijderd.

Legaal siervuurwerk is in de meeste gevallen de boosdoener. De helft van de slachtoffers steekt het vuurwerk niet zelf aan, maar is omstander en wordt geraakt door rondvliegende stukken. In die gevallen hebben de slachtoffers rechten. Zij kunnen de afsteker van het vuurwerk verantwoordelijk stellen voor hun geleden schade.

Na de medische zorg begint voor hen een lange weg met lichamelijk en psychisch herstel en de zoektocht naar genoegdoening. Letselschadespecialisten kunnen die slachtoffers als geen ander bijstaan in hun medische, financiële en juridische strijd.