winsum-spoorwegovergangDe nabestaanden van een 24-jarige man die in oktober 2014 om het leven kwam bij een onbewaakte spoorovergang in Winsum, stappen naar de rechter. Zij willen dat Arriva, ProRail en de gemeente op korte termijn maatregelen nemen om de veiligheid bij de overgang te verbeteren.

De spoorwegovergang is vaker het toneel van ongelukken. Half november raakten er nog achttien mensen gewond bij een botsing tussen een trein en een melkauto. In het voorjaar van 2014 kwam een 67-jarige man om het leven toen hij op die plek in dichte mist tegen een trein reed.

Vorig jaar spanden de nabestaanden van het 24-jarige slachtoffer een kort geding aan tegen Arriva, ProRail en de gemeente Winsum. Ze wilden daarmee bereiken dat er maatregelen genomen zouden worden om de veiligheid bij de overgang te verbeteren. Dat beloofden de betrokken partijen prompt te doen, maar er gebeurde weinig.

Waarschuwingsborden kwamen er na het laatste ongeluk wel, maar dat is voor de nabestaanden onvoldoende. Daarom zetten ze het kort geding nu door. Zij willen dat er een verkeersregelaar bij de overgang gaat staan totdat er knipperlichten of een noodweg zijn aangelegd.

De advocaat van de nabestaanden hoopt dat de rechter door middel van dwangsommen Arriva, Prorail en de gemeente wel kan bewegen veiligheidsmaatregelen te nemen. De zitting is in december.

Voor passagiers van de trein die gewond zijn geraakt, kan Pals Letselschade hulp bieden. De experts staan de slachtoffers juridisch bij en kunnen uitvinden of de passagiers recht hebben op een schadevergoeding en die vervolgens claimen.