Afgelopen zaterdag is bij een Oldtimer Event in Oosterwolde een hoogwerker omgevallen. Tijdens het ongeval zaten er mensen op de hoogwerker. Er is één persoon overleden en meerdere mensen zijn gewond. Wederom is er sprake van een dramatische gebeurtenis bij een publiek evenement; nog niet zo lang geleden vond in Haaksbergen het ongeval met de monstertruck plaats. Er wordt de komende tijd onderzoek verricht naar de exacte feitelijke toedracht.

Geen vergunning voor gebruik hoogwerker

De eigenaar van de hoogwerker geeft aan dat deze niet als onderdeel van het evenement moet worden gezien. Volgens hem was de hoogwerker bedoeld om dingen op te hangen en niet om door het publiek gebruikt te worden. Toch werd de hoogwerker tijdens het evenement gebruikt om mensen omhoog te tillen. Nu blijkt dat er door de gemeente geen vergunning is afgegeven voor het gebruik van de hoogwerker. Hoogwerkers worden wel vaker gebruikt tijdens evenementen; recent werd Lee Towers op hoogte gebracht bij de start van de marathon van Rotterdam, om aldaar ‘zijn’ “Walk on” te zingen.

Aansprakelijkheid

De organisatie van een publiek of sportevenement kan aansprakelijk zijn als men onvoldoende zorgvuldig voor de veiligheid heeft zorggedragen. De inzet van een hoogwerker zonder vergunning kan betekenen dat die aansprakelijkheid er is. Steeds zal naar alle omstandigheden van het ongeval moeten worden gekeken, voordat zo’n conclusie getrokken kan worden.

Degene die de hoogwerker heeft geplaatst kan ook aansprakelijk zijn. Met name zal dat aan de orde zijn als duidelijk is dat deze niet goed was geplaatst. Dat lijkt natuurlijk het geval, omdat immers gegeven is dat de hoogwerker is omgevallen.

Theoretisch kan ook de gemeente aansprakelijk zijn, als er bijvoorbeeld onvoldoende toezicht is geweest. Die aansprakelijkheidsvraag is wel lastiger, omdat de gemeente nu eenmaal niet zelf de algehele zorg voor de veiligheid heeft, als men niet (mede-)organisator van het evenement was.

Onzekere periode voor slachtoffers en nabestaanden

Voor de slachtoffers en nabestaanden breekt een onzekere tijd aan, ook in juridisch opzicht. De vraag of en zo ja, wie aansprakelijk is voor de letselschade, kan pas goed beantwoord worden, als er meer duidelijkheid is over de feitelijke toedracht.

Mr. Freek Schultz NIVRE-re
Letselschadespecialist Pals Letselschade