Politie aansprakelijk voor schietpartij Ridderhof

De politie is aansprakelijk voor letselschade en overlijdensschade door de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen. Dat zegt het gerechtshof in Den Haag.

Het hof heeft vandaag na maandenlang beraad uitspraak gedaan in de zaak rond het Ridderhofdrama van 9 april 2011, waarbij Tristan van der Vlis zes mensen en zichzelf doodschoot en zestien mensen gewond raakten.

Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd bij de schietpartij hadden de zaak aangespannen tegen de politie. Zij verwijten de politie dat in 2008 onterecht een wapenwetvergunning heeft verleend. Het hof is het daar nu gedeeltelijk mee eens, nadat de rechtbank Den Haag de vorderingen eerder afwees.

Norm

De rechtbank vond wel dat de politie onzorgvuldig heeft gehandeld bij het afgeven van de vergunning. Het hof stelt nu dat de norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, juist bedoeld is om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van misbruik van een wapenvergunning. ,,Het ligt voor de hand dat bij zo’n misbruik doden of gewonden vallen’’, stelt het hof.

Het hof vindt daarmee dat de politie wél aansprakelijk is. Omdat de schade niet rechtstreeks is veroorzaakt door de vergunningverlening, beperkt het hof de schadevergoedingsplicht tot letselschade en overlijdensschade.

bron: ad.nl