Tijdens de Nationale Veteranendag zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie onder meer dat de missie in Srebrenica eigenlijk onuitvoerbaar was. Opvallend, want tot op heden heeft Defensie nooit eerder juridische aansprakelijkheid erkend. Jan-Willem Lenselink: “Wellicht brengen de woorden van Hennis daar nu verandering in”.

Blijk van waardering

De komende weken tot maanden moet blijken hoe de uitspraken van Hennis zich gaan verhouden tot de claims die al jarenlang lopen. “Wel is het fantastisch en een blijk van grote waardering, dat zij nu na jaren deze woorden openlijk uitspreekt. Dat geven ook de veteranen aan die ik hierover sprak. Maar ook zij vragen zich af wat dit gaat betekenen voor hun zaak.”

Nog jaren voor overige missies

Jan-Willem staat ruim 200 veteranen bij. Voor wat betreft Libanon- en Dutchbat III veteranen heeft Defensie aangegeven de komende maanden met belangenbehartigers in gesprek te willen gaan over een schadevergoeding. Dit geldt nog niet voor alle missies van het verleden. “Vanwege de grootte van deze groep en de capaciteit van Defensie, verwacht ik dat dit nog wel jaren kan duren.”

In de media

Meer over dit onderwerp