Bron: RTL Nieuws

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer een brief van minister Schultz van Verkeer behandeld waarin zij Gemeente Amsterdam toestemming verleende om snorscooters naar de rijbaan te sturen en om bestuurders te verplichten een helm te dragen. De Fietsersbond wil dat alle snorscooters van de fietspaden gaan en op de rijweg gaan rijden. 10.000 mensen hebben de petitie van de Fietsersbond getekend en steunen dit voorstel.

Gevaar van snorscooters op de fietspaden

In Nederland rijden snorscooters op de fietspaden. Dit zorgt vaak voor gevaarlijke situaties op de fietspaden. In veel gevallen zijn de snorscooters opgevoerd en rijden veel harden dan de voorgeschreven 25 kilometer per uur. Het gaat vaak ook om jonge bestuurders, die roekeloos rijden op fietspaden. Ook de breedte van de snorscooters leidt tot gevaarlijke situaties.

Gevaar van snorscooters op de rijbaan

Onlangs hebben diverse Kamerleden laten doorschemeren dat ze de Amsterdamse maatregel niet zo zien zitten. De veiligheid van de mensen op snorscooters komt in het geding als ze tussen het autoverkeer op de rijweg komen en zien weinig in een helmplicht. Ook de ANWB is tegen: “Snorfietsen op de rijbaan 25 kilometer per uur laten rijden is vragen om problemen met de verkeersveiligheid, is niet logisch en wekt irritatie bij andere weggebruikers. Als deze regels per gemeente gaan verschillen, zal deze verwarring veroorzaken. Dit levert een risico op voor de veiligheid en ook extra kosten als dit bijvoorbeeld met borden moet worden geregeld”, zegt de ANWB.

Besluit Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft tegen de plannen van minister Schultz gestemd. Kamerfracties VVD, CDA en PVV zijn tegen de Amsterdamse plannen en de SP is ertegen als de wettelijke maximale snelheid van de snorscooters op 25 km blijft. Een Kamermeerderheid is tegen. De snorscooters blijven op de fietspaden.

Veel Kamerleden zien het plan van een lokale helmplicht niet zitten, maar desondanks wil minister Schultz van Verkeer de gemeente Amsterdam toch de mogelijkheid bieden om snorscooters van het fietspad naar de rijbaan te verbannen.