Helaas zijn er de afgelopen jaren een aantal ongelukken gebeurd bij het werken met hoogwerkers. Sommigen daarvan waren fataal, met dodelijke afloop.

Werden we vorige week nog opgeschrikt door het ongeluk met de hoogwerker in Zaltbommel, waarbij twee medewerkers van Wijnen Bouwgroep bij een Van der Valk hotel omkwamen, deze week overleed een 22-jarige man in Zevenaar na een val uit een hoogwerker, nadat een vrachtwagen tegen het voertuig was gereden.

De drie medewerkers in Zaltbommel waren aangelijnd en droegen helmen. Maar toen viel, om onverklaarbare redenen, de bak naar beneden. Twee mannen overleden ter plekke, de derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

In Zevenaar reed door nog onbekende reden een vrachtwagen met buitenlands kenteken tegen de hoogwerker aan. Twee slachtoffers vielen uit het bakje, meldt de politie. Eén overleed ter plekke aan zijn verwondingen, de ander is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het blijkt maar weer dat ongelukken met hoogwerkers opvallend vaak voorkomen. Begin dit jaar nog in Dalfsen, toen een trein een hoogwerker ramde bij een spoorwegovergang. En vorig jaar in Oosterwolde toen een hoogwerker met kinderen in het bakje tijdens een oldtimer show omviel.

Het aantal dodelijke ongevallen voor hoogwerkers is in 2015 constant gebleven. Dat blijkt uit cijfers van de internationale brancheorganisatie voor hoogwerkers, IPAF. Hoewel de totale verhuurvloot aan hoogwerkers en het aantal verhuurdagen wereldwijd is toegenomen. De publicatie vorige maand door IPAF van de ongeval gegevens met hoogwerkers in 2015 en de voorlopige berekeningen voor dodelijke ongevallen laten zien dat hoogwerkers één van de veiligste manieren vertegenwoordigen om tijdelijk werk op hoogte uit te voeren. Maar of die veiligheid na de recente ongelukken met hoogwerkers nog steeds gewaarborgd kunnen worden, is maar de vraag.

Bron: AD, Nu.nl en IPAF