Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) betaalt een record aan smartengeld aan een vrouw die slachtoffer is geworden van een ernstige medische fout. Volgens NRC Next gaat het om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is uitbetaald.

Medische fout

In 2011 liet een gynaecoloog in het UMC weefsel onderzoeken uit de baarmoederhals van zijn patiënte. In het weefsel bleken kwaadaardige cellen te zitten, maar dit is niet ontdekt door de betreffende arts.

Twee jaar later, in april 2013, ontdekte een wetenschapper bij toeval de uitslag in het dossier van de vrouw. Een behandeling volgde, maar de vrouw bleek ongeneeslijk ziek te zijn. De verwachting is dat zij nog minder dan een jaar te leven heeft. Door nalatigheid van het UMC is de vrouw nu ongeneeslijk ziek, een grove medische fout.

Recordbedrag smartengeld

Na een langdurige strijd met het ziekenhuis, biedt het UMC uiteindelijk drieënhalve ton aan smartengeld aan hun cliënt, aldus NRC Next. Een recordbedrag. De vraag is of dit bedrag alleen smartengeld betreft, of het totale bedrag aan schadevergoeding. Gaat het alleen om smartengeld, dan is het inderdaad het hoogste uitgekeerde bedrag ooit in Nederland en dat is een goede ontwikkeling.

Stap in goede richting

Al langere tijd is te zien dat buiten de rechter om hogere bedragen worden toegekend dan de rechter zou hebben toegewezen. De lager toegewezen bedragen door rechters komen voort uit de wijze van vaststelling. In Nederland wordt gekeken naar oudere uitspraken in vergelijkbare gevallen in de ‘Smartengeld-gids’ uitgegeven door de ANWB. Er wordt dus ‘terug’ gekeken in plaats van ‘vooruit’. Het gevolg is dat Nederland nog steeds relatief lage smartengeldbedragen uitkeert ten opzichte van andere landen in Europa.

Het is hoog tijd dat dit verandert. Een smartengeldvergoeding kan natuurlijk nooit de pijn en het leed vergoeden. Het kan er wel voor zorgen dat slachtoffers hiermee hun leven een klein beetje aangenamer kunnen maken. Dit recordbedrag is weer een stap in de goede richting.

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht of heeft u vragen over smartengeld in het algemeen? Neemt u dan gerust contact met ons op.