Verzekeraar Univé draait op voor de schade die een 13-jarige messentrekker uit Appingedam heeft veroorzaakt door het ernstig verwonden van een leeftijdgenoot.

Het slachtoffer raakte bij een steekpartij met een vlindermes in 2012 ernstig gewond en levenslang gehandicapt. De ouders van de jonge dader moeten een schadevergoeding betalen, maar die wordt verhaald op hun aansprakelijkheidsverzekering van Univé.

De rechtbank in Groningen heeft dat vorige week besloten in een zaak die was aangespannen door de advocaat van het slachtoffer. Verzekeraar Univé reageert verrast op de uitspraak. Normaal gesproken wordt schade die opzettelijk is veroorzaakt of schade door het gebruik van wapens niet vergoed.

Volgens advocaat Arvin Kolder van het slachtoffer kan de uitspraak gevolgen hebben voor meer zaken waarbij kinderen opzettelijk schade veroorzaken of geweld gebruiken.

Schadevergoeding en smartengeld

Het destijds 13-jarige slachtoffer eiste in 2016 met hulp van letselschadebureau Pals schadevergoeding en smartengeld van de dader. ,,De claim plaatste ons voor een dilemma’’, zegt Ellen de Jong van Univé. ,,Enerzijds was er sprake van een jongere die ernstig gewond is geraakt door een verzekerde van Univé. Anderzijds werd er gebruik gemaakt van een wapen. En we hebben niet voor niets in onze polisvoorwaarden staan dat we de schade door bezit of gebruik van een wapen niet verzekeren. Univé wil geen verzekeraar zijn die het gebruik van wapens verzekert.’’ De rechter stelt in zijn uitspraak van vorige week dat de polisvoorwaarden voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Wettelijk is het dan zo geregeld dat de meest gunstige uitleg voor het slachtoffer geldt.

Advocaat Kolder, die namens Pals optreedt, wijst erop dat ouders van kinderen beneden de 14 jaar aansprakelijk zijn voor schade die hun kinderen veroorzaken. In het algemeen hoeft een verzekeraar de schade niet te vergoeden als iemand opzettelijk handelt of een een wapen gebruikt. ,,Maar de ouders hebben in dit geval zelf geen wapen gebruikt of opzettelijk schade veroorzaakt. Zij zijn alleen aansprakelijk.’’

Tonnen

De hoogte van het schadebedrag loopt waarschijnlijk in de tonnen. ,,Het slachtoffer hoopt op hulp van Univé om in de rest van zijn leven om te kunnen gaan met zijn beperkingen’’, zegt advocaat Kolder.

De verzekeraar kan nog in hoger beroep. ,,Wij bestuderen het vonnis nauwkeurig’’, stelt Univé in een verklaring. ,,Intussen overleggen we met de belangenbehartiger in hoeverre het slachtoffer op dit moment behoefte heeft aan hulp zoals begeleiding die we dan vanuit Univé gaan organiseren.’’

bron: Dagblad van het Noorden, Arend van Wijngaarde

Luister hier naar het interview met mr. Frans Peter de Jong, de letselschadespecialist van Pals Letselschade