Er geldt geen helmplicht op de kartbaan van attractiepark Walibi in  Biddinghuizen. Het park levert geen beschermende racekleding. Ook haarnetjes zijn niet verplicht voor bezoekers met lang haar. Dat het dan fout kan gaan, bleek afgelopen zaterdag toen een dertienjarig meisje met haar lange losse haar verstrikt raakte in de motor van een kart.

Strenge regels bij kartbanen
Houders van kartbanen zeggen beducht te zijn voor een ongeluk als dit en hebben duidelijke regels opgesteld: een helm, beschermende kleding en haarnetjes voor mensen met lang haar zijn verplicht.

Bij alle andere kartbanen in Nederland zijn dat algemeen geldende eisen voordat je ook maar een meter mag rijden. Bij Walibi niet, want het is geen kartbaan, maar een attractiepark. Die kartbaan is gewoon één van de vele attracties. Trouwens wel eentje waar je extra geld voor moet betalen.

Nog veel vragen
Walibi hanteert dus andere veiligheidsregels dan de kartbanen, maar het park wil -ondanks herhaald aandringen- geen antwoord geven op deze en andere vragen over het ongeluk op de kartbaan.

De controle van de veiligheid van het park valt onder de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Die onderzoekt het incident, maar de dienst wil niet zeggen wat er onderzocht en hoe lang dat gaat duren.De NVWA kan ook niet zeggen of de uitkomsten dan openbaar zullen zijn.

Ook op de vraag of de NVWA de kartbaan in het verleden veilig heeft bevonden, wil de dienst geen antwoord geven.
Want dan rijst de vraag:  waarom mocht Walibi veel lichtere veiligheidsvoorschriften hanteren dan de regels op de kartbanen?

De kartbaan bij Walibi valt onder het warenwetbesluit attacties en speelparken. Dat besluit is heel algemeen. Daarin staat niet letterlijk dat een helm verplicht is of dat het park een race-pak moet leveren.

Walibi heeft wel verantwoordelijkheden
Volgens letselschadeadvocaat Jan Willem Lenselink betekent dat niet dat Walibi geen verantwoordelijkheid heeft. Het warenwetbesluit is het minste wat je moet doen.. Het park dient al het haalbare te doen om de veiligheid te garanderen. Het verplichten van een helm of het dragen van een haarnet en racekleding is volgens de advocaat toch echt niet zo moeilijk.

bron: omroepflevoland.nl