Het Verbond van Verzekeraars wil dat alle auto’s worden uitgerust met een zwarte doos, zodat bij ongelukken eenvoudig en snel kan worden vastgesteld wie er schuldig is. Dat bevestigt het verbond naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De zwarte doos, officieel Event Data Recorder (ADR), zou informatie moeten geven over de afgelegde remweg, hoe hard er werd gereden en of men wel een veiligheidsgordel droeg.

“En zelfs kan je bedenken dat het zichtbaar is of er bijvoorbeeld gebeld werd tijdens het rijden, mocht de politiek dat willen”, zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Allemaal zaken die het makkelijker maken een ongeval te reconstrueren en vast te stellen wie er fout zat.”

ZIE OOK: Automobilist heeft geen idee van technische snufjes in zijn eigen auto

Na een ongeluk zou een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de politie, de data moeten uitlezen. Daarmee kan de verzekeraar dan snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid. Zo zou (letsel)schade eerder kunnen worden afgehandeld.

ZIE OOK: Politie wil zwarte doos in auto’s kunnen uitlezen. Zit die in jouw auto?

De ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de politie zijn enthousiast over het plan. “Al is het wel belangrijk dat er een standaard komt die voor alle merken gaat gelden”, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie in De Telegraaf. “Maar het idee dat straks oorzaken van ongevallen via het uitlezen van een apparaat snel ter beschikking komen is natuurlijk winst voor iedereen.”

bron: rtlnieuws.nl