Het Verbond van Verzekeraars pleit ervoor te stoppen met het verplicht invullen van je persoonlijke gegevens op een schadeformulier na een aanrijding. Dit zou bij een discussie over de schuldvraag namelijk verkeerd kunnen uitpakken.

Als alternatief zouden mensen na bijvoorbeeld een botsing alleen nog de gegevens van de verzekeringsmaatschappij moeten invullen, stelt het Verbond. Er zijn regelmatig voorbeelden van mensen die op hun privéadres worden bedreigd na een aanrijding, omdat de tegenpartij hun gegevens heeft.

Om dat te voorkomen moet er dus een aanpassing komen. “Zeker als je dit soort heftige gevallen daarbij in ogenschouw neemt”, zegt het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf.

Europa

“Maar het schadeformulier kunnen verzekeraars niet zomaar aanpassen. Het is een Europese standaard die is afgestemd met alle verzekeraars in Europa. Hier kunnen we in Nederland, helaas, niet zomaar van afwijken.”

Eric Vrijsen, verslaggever van Elsevier Weekblad, zegt in Goedemorgen Nederland dat gevallen van bedreiging na een aanrijding heus weleens voor zullen komen. “Maar de doorsnee Nederlander wikkelt dit toch op een keurige manier af?”

bronnen: telegraaf.nl en wnl.tv