Op donderdag 17 juli 2014 is een vliegtuig van Malaysia Airlines neergestort. Het betrof vlucht MH17 en is neergestort op de grens van Oekraïne en Rusland. Alle inzittenden kwamen om. Voor zover bekend waren 193 Nederlanders aan boord. Hoe de ramp heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk.

Voor de nabestaanden breekt een zware periode aan en het verwerken van het verlies van hun dierbaren door deze ramp staat voorop. Op een zeker moment zal de vraag naar het recht op een schadevergoeding kunnen gaan spelen. Nabestaanden hebben twee jaar de tijd om de betrokken partijen aansprakelijk te stellen. Dat is bepaald in het Verdrag van Montreal; het verdrag dat op deze zaken van toepassing is. Dat verdrag bepaald tevens dat Malaysia Airlines het eerste aanspreekpunt voor de nabestaanden zal zijn. Malaysia Airlines is aansprakelijk voor de schade van de nabestaanden tot een bedrag van ongeveer € 115.000,00. Tot dat bedrag betreft het een zogenoemd risicoaansprakelijkheid; dat betekent dat voor het kunnen verhalen van schade het niet nodig is dat Malaysia Airlines verwijtbaar heeft gehandeld. Voor schade boven dat bedrag is dat wel nodig.

Daarnaast kunnen nabestaanden de reisorganisatie aanspreken als de reis via een reisorganisatie is geboekt. Daartoe moet men zich binnen één jaar melden.

Mocht u meer informatie willen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Freek Schultz re op telefoonnummer 070-3023999 of per e-mail f.schultz@palsletselschade.nl.