Gert Bloemberg is nu 42 jaar en heeft zijn eigen praktijk voor Triggerpoint Therapie in de wijk Angelslo in Emmen. In 2008 was hij werkzaam als montageleider bij een groot bedrijf dat sprinkler systemen ontwikkelde. Door het bedrijfsongeval is zijn leven ineens er anders uit gaan zien. Pals Letselschade behartigt zijn belangen.

Een terugblik naar het bedrijfsongeval

‘Ik was 39 jaar toen ik tijdens mijn werk als montageleider van een trapje viel. Het gevolg hiervan was een kunstheup. Na het ongeval hebben ze operatief pennen geplaatst in mijn heup en ben ik kort daarna in een andere functie weer aan het werk gegaan, als werkvoorbereider. Ik had veel pijn en kon eigenlijk niet meer zo functioneren als in het verleden. Ook was er een duidelijk verschil in lengte tussen mijn twee benen. Na gesprekken in het ziekenhuis in Emmen over de mogelijkheid van een kunstheup, is deze een jaar na het ongeval geplaatst in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Immers, de kwaliteit van leven is heel veel waard. Mijn toenmalige werkgever was erg welwillend en heeft mij altijd gesteund en naar oplossingen gezocht.

De eerste twee jaar ben ik niet bezig geweest met wat het bedrijfsongeval betekende voor mijn toekomst en die van mijn gezin. Ik heb altijd gedacht ik blijf gewoon werken en het komt allemaal goed. Maar als je dan geen werk meer hebt en niet werkzaam kan zijn in een functie waar je jarenlang ervaring in hebt, vanwege de kunstheup; dan schrik je, want hoe moet het nu verder?

Omscholing van bouwvakker naar triggerpointspecialist

Na mijn ontslag was het moment om van mijn hobby mijn werk te maken. Ik ben jarenlang sportmasseur geweest bij SVBO, Hurry-Up en E&O en heb daar altijd veel plezier in gehad. Met het bedrag voor omscholing van mijn vorige werkgever en een uitkering ben ik gaan kijken naar opleidingen. Ik heb gekozen voor een opleiding tot triggerpointspecialist in Amersfoort. Dit is een HBO opleiding die vier jaar duurt. In overleg met het opleidingsinstituut doe ik de eerste drie jaar in het eerste jaar, zodat ik sneller klaar ben. Door de kosten van de opleiding en minder inkomsten, werd het financieel erg lastig.

Mijn ouders hadden via vrienden gehoord van Pals Letselschade en gezegd daar moet je naar toe voor de behartiging van je belangen. Het gaat niet om een hoge schadevergoeding te krijgen, maar om zekerheden. Zekerheden voor je eigen toekomst en die van je gezin. De aansprakelijkheid was snel rond en mijn voormalige werkgever was zeer constructief. Het trapje voldeed niet aan de gestelde eisen. Dit houdt in dat het inkomensverlies, als gevolg van het ongeval tot aan mijn pensioengerechtigde leeftijd wordt gecompenseerd.

Voordat ik mijn praktijk opende in 2011 aan de Kerspellaan in de wijk Angelslo, heb ik een massagepraktijk gehad in het pand van FitnessOase. Ik was op zoek naar een specialisatie, een praktijk waarmee ik zekerheid kon krijgen voor de toekomst. Dit werd triggerpoint therapie. Ik heb een licentie gekregen voor mijn nieuwe praktijk en heb mij aangesloten bij de Beroepsvereniging. Naast deze licentie was een vergoeding van zorgverzekeraars voor mijn behandelingen erg belangrijk. Patiënten komen ongeveer zes behandelingen bij mij, maar vaak is het maken van de eerste afspraak nog wel een drempel. Doordat de behandeling vergoedt wordt, is de drempel lager. Ik ben begonnen met mijn praktijk in een ruimte bij FitnessOase. In 2011 ben ik met mijn praktijk verhuisd naar de Kerspellaan in Angelslo.

Triggerpointspecialist, de praktijk

In mijn praktijk help ik patiënten die ‘knoopjes’ of kleine pijnlijke verhardingen hebben in hun spieren, triggerpoints noemen ze dit. Deze ontstaan door bijvoorbeeld ongunstig gebruik van spieren door bijvoorbeeld overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI.

Vrijwel alle lichamelijke ongemakken behandel ik via drukpunten. Met mijn vingers voer ik druk uit op de spieren. Een andere mogelijkheid is om met een zeer dunne naald voorzichtig de spier binnen te dringen. De patiënt voelt niets van de naald. Bij het inbrengen van de naald op de spierverharding wordt deze aangeprikt en kan het zijn dat de spier zich kort aanspant. Dit voelt als een soort kramp en kan gepaard gaan met lokale pijn, dat uitstraalt naar andere spieren. Het kan zijn dat de patiënt transpireert en zich vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Kort na de behandeling ontspant de spier zich. Het voordeel van deze behandeling is dat het minder pijnlijk is, dan met de vingers, het effect groter is en het resultaat sneller voelbaar aanwezig is.

Patiënten komen na de eerste behandeling vaak nog een paar keer terug voor een behandeling. Meestal zijn de klachten na 4 tot 6 behandelingen over. Naast triggerpoint therapie doe ik ook nog sport massage en medical taping. Meer informatie over mijn praktijk vind je op www.triggerpointtherapieemmen.nl.

En drie jaar later?

Het gaat goed met mij. Mijn letselschadezaak is nog in behandeling bij Pals Letselschade. Er wordt nog gekeken en overlegd met de tegenpartij over de financiële gevolgen van mijn bedrijfsongeval voor de toekomst. Uiteraard wordt er gekeken naar de bedrijfsprognose van mijn praktijk. Mijn zaak is in goede handen. Mede door mijn werkgever, de verzekeraar en Pals Letselschade heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken.

Iedere dag ga ik met veel plezier naar mijn praktijk. Ik haal veel energie uit het helpen van mijn patiënten, maar ook uit het leren en afronden van mijn opleiding. Er is niets leuker dan patiënten met klachten te helpen, want de therapie werkt echt. Ook de patiënten die ik behandel zijn erg enthousiast, maar ook met soortgelijke praktijken heb ik gesprekken over mogelijke samenwerking. Door de goede ervaringen van mijn patiënten krijg ik veel reclame voor mijn praktijk. Zij zijn de ambassadeurs van mijn praktijk en door deze mond tot mond reclame, komen er steeds meer nieuwe patiënten bij.

Mijn toekomstbeeld was altijd werkzaam te zijn als montageleider en daarnaast als sportmasseur werkzaam te zijn bij verschillende lokale sportverenigingen. Nu weet ik dat er ondanks de gevolgen van mijn bedrijfsongeval nog heel veel mogelijk is en dat je zelf je leven een andere draai kan geven. Je moet verder met je leven en je niet uit het veld laten slaan, want daar schiet je niets mee op!’