Fred Korengevel heeft zwaar letsel na een bedrijfsongevalKerst 2009 werd de heer Fred Korengevel gebeld om met een collega een probleem in de Rotterdamse haven op te lossen voor het overslagbedrijf waar hij voor werkte. Door de gladheid kwam hij ten val, waarna hij werd gemangeld door een kadekraan. Wat gebeurt er dan met je?

Fred: “Dan is het hele spul kapot. In mijn geval betekende dat een dubbel gebroken kaak, een gebroken sleutelbeen, twee verbrijzelde schouderbladen, tweeëntwintig breuken in mijn ribben, een gebroken borstbeen, twee ingeklapte longen, enkele gebroken rugwervels en een gescheurde milt en lever”. Zijn collega drukte op de noodstop en sloeg groot alarm. Terwijl 112 werd gebeld, dacht Fred zelf maar aan één ding: “ik moet voor mijn vrouw met haar longemfyseem zorgen, voor ziek zijn heb ik geen tijd”.

Blijvende pijn

In het ziekenhuis dachten ze daar anders over. Fred werd een maand in coma gehouden, zodat de meest kwetsbare ‘zachte’ delen van zijn lichaam zich enigszins zouden kunnen herstellen. Met de gebroken botten zou hij verder moeten leven. Door de scherpe uitstekende delen betekent dit voor altijd pijn leiden.

Wonderbaarlijke wilskracht

Lichamelijk kan Fred vrijwel niks meer maar zijn enorme wilskracht help hem toch actief te blijven en zeker om met de kleinkinderen te blijven spelen. Als de pijn te gek wordt, zijn de morfine en methadon zijn trouwste helpers.

Ontmoedigingsbeleid

Na het ongeluk was de verzekering van zijn werkgever van plan drie maanden salaris uit te betalen. “Dit is de standaarduitkering bij overlijden, want normaal gesproken overleeft iemand met zulke verwondingen het niet. Daarnaast kreeg ik het idee dat ik met een ontmoedigingsbeleid te maken had. Beslissingen werden langdurig opgeschort en er werd onnodig lang tijdgerekt bij uitspraken voor of tegen lichamelijke of geestelijke gebreken.”

Hulp van Pals Letselschade

De verzekeringsagent van de heer Korengevel wees hem op Pals. “En daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor, ik ben elektricien, wat weet ik van verzekeringen?” De vertegenwoordiger van Pals regelde vanaf dat moment alles. “Hij kent de juiste wegen en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een voorschot ook echt van tevoren krijgt en je er niet op hoeft te wachten.”

“Nu, na zes jaar, zitten we in de afrondende fase. Ik zie ernaar uit want er zijn nog veel dingen in het leven die de moeite waard zijn om pijn voor te lijden: mijn vrouw, dochters en kleindochters!”