Een wat toegankelijkere naam voor organisch psychosyndroom (OPS) is schildersziekte. Het is een werkgebonden aandoening van het centrale zenuwstelsel. Organisch psychosyndroom is daarom ook typisch een geval van een beroepsziekte. Het ontstaat meestal door een langdurige blootstelling (meer dan 5 tot 10 jaar) aan vluchtige oplosmiddelen en andere chemische stoffen. Denk daarbij aan onder andere verven, lijmen en schoonmaakmiddelen. In het buitenland zijn ook gevallen bekend van personen die lang met bestrijdingsmiddelen, zware metalen, zwavelkoolstof en zwavelwaterstof hebben gewerkt waarbij OPS is ontstaan.

Meer informatie over OPS en beroepsziekte

Blootstelling aan vluchtige stoffen vindt meestal plaats via ademhaling of de huid. Naast schade aan organen en de algehele gezondheid kan er ook schade aan het zenuwstelsel ontstaan. De ziekteverschijnselen die optreden zijn onder andere vermoeidheid, vergeetachtigheid, psychische klachten, concentratiestoornissen en cognitieve functiestoornissen. Op de langere termijn is het mogelijk dat de klachten leiden tot volledige uitval uit het arbeidsproces en soms zelfs tot dementie. Er is helaas geen behandelmethode voor organisch psychosyndroom en de lichamelijke en psychische klachten zijn dan ook chronisch.

Pals Letselschade helpt u deskundig

Wilt u weten of u met betrekking tot uw schildersziekte ook voor letselschadevergoeding in aanmerking komt? Neem dan contact op met één van onze letselschadespecialisten en laat u van professioneel advies voorzien. Bij een letselschadezaak heeft u juridische en financiële hulp nodig. Maar misschien zijn er ook medische en sociale vragen? Wij beantwoorden deze graag en deskundig voor u. Logisch ook, want we beschikken over ruim 60 jaar ervaring in letselschadebehandeling voor slachtoffers. Vraag ons alles over de eventuele vergoeding en u krijgt altijd een eerlijk en realistisch antwoord. Neem vrijblijvend contact op voor ondersteuning via 0800 – 899 85 33 (ma t/m vr 08:30 – 21.30).

Deskundig advies in elke situatie

Naast organisch psychosyndroom zijn we bij Pals Letselschade gespecialiseerd in nog veel meer soorten letselschade. Het maakt niet uit of dat nu gaat over zaken als halsletsel of een heupfractuur. Meer dan 63.000 slachtoffers gingen u voor door Pals Letselschade in te schakelen en maar liefst 90% ontving een schadevergoeding na onze ondersteuning. We geloven in persoonlijk advies en komen graag bij u thuis; waar dan ook in Nederland! We zijn namelijk in alle regio’s actief. Wilt u meer weten over onze aanpak, of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek? Onze specialisten helpen u graag verder.